Uzaktan eğitimle hemşirelikte lisans tamamlamaya ancak hemşirelik, hemşireliğe eş değer sağlık memurluğu ve sağlık teknikerliği programlarının hemşirelik bölümünden mezun olanlar başvurabilirler.
Sağlık teknisyeni; bakanlığa bağlı idari yerlerde, sağlık ocağı, hastane ve acil servis gibi sağlık alanlarında temel sağlık bilgisiyle evrak düzenleme, cihaz hazırlama gibi alanlarda çalışan kişilere verilen mesleki unvandır.
Sağlık teknikeri olabilmek için üniversitelerin sağlık meslek yüksekokuluna bağlı acil bakım teknikerliği, paramedik, diş protez, ağız diş sağlığı, ambulans ve ilk bakım, ilk ve acil yardım, eczane teknikerliği, anestezi, ameliyathane teknikerliği gibi 2 yıllık eğitim veren bölümlerinden mezun olmak gerekir.
SAĞLIK TEKNİSYENİ, tıbbi cihazların kullanımını, bakımını ve onarımını yaparak sağlık profesyonellerine yardımcı olan sağlık çalışanlarıdır. Sağlık teknisyenleri, hastaneler, tıp merkezleri, laboratuvarlar, klinikler ve diğer sağlık kuruluşlarında çalışabilirler.
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları;
SYO'larının açılmasıyla 1997-98 öğretim yılından itibaren bu okulların hemşirelik ve ebelik programlarına öğrenci alınmamıştır.
İlgili 43 soru bulundu
AUZEF'e bağlı olan Hemşirelik Programı, iki yıllık açık öğretim lisans tamamlama programıdır. Ön lisans diploma derecesine sahip hemşirelerin; birey, aile ve topluma, sağlık bakım gereksinimleri doğrultusunda bakım vermek üzere, bilgi, beceri ve tutumlarının geliştirilmesini amaçlamaktadır.
Öğrenim süresi kaç yıldır? Hemşirelik Bölümü öğrenim süresi 4 yıldır.
Sağlık Teknisyeni maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 10 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Sağlık Teknisyeni maaşları 12300 TL'dir. En düşük Sağlık Teknisyeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Sağlık Teknisyeni maaşı 15870 TL'dir.
Teknisyenler, mesleki eğitim veren lise ve dengi eğitim kurumlarından mezun olanlar için kullanılır. Tekniker ise meslek yüksekokulu mezunlarının kazandığı bir unvandır.
Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği 2 yıllık bir ön lisans programıdır. Bölümde okuyan öğrencilerin mezun olabilmesi için 120 AKTS alması ve eğitim gördüğü üniversitenin mezuniyet koşullarını yerine getirmesi gereklidir.
Kamu sektöründe istihdam edilenler, Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) göre Tıbbi Sekreter (Sağlık Teknikeri) olarak atanabilirler. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii olarak Teknik hizmetler sınıfında 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar.
Sağlık teknisyeni/teknikeri; sağlık ocağı, hastane ve acil servis gibi sağlık kurumlarında çalışan, temel sağlık bilgisine sahip, evrak düzenleme ve medikal cihaz hazırlama gibi alanlarda görev alan kişidir.
b) Belediye tarafından yerine getirilmesi gereken sağlık hizmetlerini düzenli ve koordineli bir şekilde yürütür. c) Muayene, kontrol işlemleri, tansiyon ölçümü, pansuman yapılması, enjeksiyon yapılması, serum takılması gibi sağlık işlemlerini yapar.
Ön lisans tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü, sağlık teknikeri olan tıbbi sekreterler yetiştirir. Bölümün öne çıkan avantajı kamu kurumlarında çalışma yetkisini vermesidir.
Müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Bu çerçevede, düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.
Söz konusu bent hükümlerine göre lise ve dengi okullar üstü yüksek öğrenim sayılmayan 2 yıllık mesleki veya teknik öğretimi bitirenler 10 ncu derecenin 1 inci kademelerinden göreve alınıp 2 nci derecenin son kademesine kadar yükselebilmektedirler.
Tekniker kime denir, sorusu ise şöyle cevaplanabilir: Tekniker unvan teknisyen yerine de kullanılıp ayrıca işin onarım, kurulum, faaliyet gibi kısımlarında rol alan kişilere verilmektedir.
Sağlık teknikeri KPSS Atama Taban Puanları 2022
Sağlık Bakanlığı 2022/5 yılında yaptığı Sağlık teknikeri alımlarda oluşan taban puan 77,680 olurken tavan puan ise 89,37631 puan olmuştur.
Sağlık bilimleri alanında yer alan meslekleri tercih etmek isteyen sağlık meslek lisesi mezunu öğrenciler, YGS'de diğer bölümlere göre daha avantajlı ek puanlarla yerleştirilmektedir. Üniversitelerin Paramedik programında eğitim süresi 4 yıldır.
eleman.net verilerine göre, Hemşire 2023 yılında ortalama 18.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Hemşire , Ocak 2023 yılında ortalama 14.520 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.976 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Kamu ve özel hastanelerde, özel dal polikliniklerinde hemşire olarak çalışabilirler. Yönetici hemşire olarak çalışabilirler. Uzmanlık yapmak istedikleri alanlara göre yara bakım hemşiresi, yaşlı bakım hemşiresi, diyabet hemşiresi, aile sağlığı hemşiresi, okul sağlığı hemşiresi gibi alanlarda da çalışabilirler.
Hayır hemşirelik sadece sayısala özgüdür.
Yataklı tedavi kurumları yönetmeliğine göre, başhemşire olabilmek için yüksek hemşirelik okulu ya da sağlık meslek lisesi mezunu olmak veya en az on yıllık mesleki deneyime sahip olmak gerekmektedir. İyi bir sicile sahip olan adaylar, başhekim tarafından teklif edilerek Sağlık Bakanlığı tarafından atanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri