Bilirkişinin raporu şöyleydi: Bir litre elma suyunda 3 gram alkol bulunur. Bu olayda sürücünün kanındaki alkol oranı 0,04 promil artmış olabilir.
Bildiğimiz hiçbir meyve alkollü değildir.
Mayalı alkol (fermente alkol) doğal olarak taze meyve sularında, geçkin meyvelerde, hatta ekşi bozada kendiliğinden oluşur. Tamamen doğal bir süreçtir bu.Ama ne kadar alkol? Birada hacmen %5 civarı, şarapta %10 ila 15 olarak oluşan alkol, pastörize edilmemiş meyve suyunda %0,01 ile 0,03 arasında kendiliğinden oluşuyor.
Marula yılda bir defa ve tam da Afrika'nın en sıcak ve en kurak mevsiminde ürün verir. Son derece sulu olan marula meyveleri,eğer bekletilirse aynı zamanda % 17 alkol içerir. Bu bunaltıcı mevsimde birçok hayvan hem yakıcı güneşden korunmak ve hem de karınlarını doyurmak için bu ağacın altında toplanır.
Elma şarabı, elma suyunun fermantasyonu ile elde edilen alkollü içecek. Pek çok dilde şarap olarak anılmasına rağmen rengi ve kıvamı biraya daha yakındır.
İlgili 41 soru bulundu
Elma sirkesi, iki aşamalı bir süreçte hazır hale gelir. İlk adım, ezilmiş elma ve kabuklarının mayalanmaya bırakılmasıdır. Mayalanma sırasında elmanın içeriğinde bulunan şekerler fermente olarak alkole dönüşür. Ortamdaki alkol konsantrasyonu %11-13 seviyelerine çıkar.
Metanol, fermentasyon ürünlerinde belli oranlarda mutlaka bulunan ve pektinin parçalanması sonucu oluşan doğal bir üründür. Örneğin meyve damıtık içkileri hacmen % 0.3-0.9 oranında metanol içerirler ki bu orandaki metanol, meyve damıtık içkisinin gerçek olduğunu göstermektedir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Elmadaki alkol haram mı? O hâlde hiçbir zaman içinde az miktarda alkol oluştuğu ifade edilerek muz, portakal ve elma gibi meyveler haram kılınamaz. Haram kılınan, sarhoşluk veren içkilerdir.
Dinlendirme işlemi sonunda süzülüp filtre edilen sirke cam veya plastik şişelere tam dolu olacak şekilde doldurulup şişelenir. Son üründe asitlik %4, kül miktarı 0,8 g/l ve alkol miktarı da %0,1 dolaylarındadır.
Yemekte ve yemekten sonraki 2 saat içinde yenilen meyveler, midede fermantasyona (mayalanma) yol açarak, gıdaları vücuda yük haline getiren asit ve gaz üretimine neden oluyor. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.
Bilirkişinin raporu şöyleydi: Bir litre elma suyunda 3 gram alkol bulunur.
Yaklaşık 14 g alkol ve dolayısıyla yaklaşık 100 kkal enerji içeren içeceklere örnekler; 310 mL bira (alkol içeriği % 4-5), 120 mL şarap (alkol içeriği % 11-12), 40 mL distile alkollü içecekler (viski, rakı, cin, votka gibi) (alkol içeriği % 35-40)'dir.
Sütten elde edilen fermente bir gıdadır. Yoğurt üretiminde laktik asit fermentasyonu söz konusu olmasına rağmen, yoğurt kültürüne bulaşan diğer süt asidi bakterileri heterofermentatif olarak sütü fermentasyona uğratır ve bunun sonunda süt şekerinden süt asidiyle beraber, etanol ve karbondioksit meydana gelir.
Alkol ise kimyasal bir maddedir ve sorunuzda da belirttiğiniz gibi muz, portakal, erik, şeftali gibi meyvelerde ve bal, ekmek, yoğurt gibi yiyeceklerde de bulunur. Sayılan bu yiyeceklerin hepsi de helaldir.
Meyvelerin içerisinde alkol olduğu doğru. Olgunlaşan her meyvenin içerisinde belli bir oranda fermantasyon olur. Ancak meyve yemek alkol almak anlamına gelmez.
Olgunlaşmış meyveler, içlerinde yetişen maya nedeniyle fermente olur ve bozulurlar. Mayalar şekeri alkole dönüştürür, öncelikli olarak etanol – bira ve şaraptaki alkol. Maya hücrelerinin çoğalmasıyla meyve şekeri miktarı azalır ve alkol içeriği artar.
Aralarında Coca-Cola, Pepsi Cola, Coca-Cola Light Coke ve Coke Zero'nun da bulunduğu 10 içecekte alkole rastlandığını belirten uzmanlar, bu oranın ülkede alkollü içecek kabul edilen yüzde 1.2 oranından çok daha düşük, 0.001 oranında olduğunu bildirdi. Bu da litre başına 10 mg alkole karşılık geliyor.
Şarap Üreticileri Derneği Başkanı Ali Başman, alkol yönetmeliğine eklenen yeni yasaklarla ilgili olarak, “Mayalı her üründe alkol vardır. Meyvelerde, ekmekte bile alkol vardır” dedi.
Sirke helal midir? Meyvelerden, oksijenli ortamda sirke bakterileri ile elde edilen sirkenin helalliği üzerinde bütün fakihler müttefiktirler (görüş birliği bulunmaktadır). Haram kılınan şarabın, bekleyerek sirkeye dönüşmesi halinde bunun da helal olduğu hakkında alimler ittifak etmişlerdir.
1– Sahte içki renginden ya da kokusundan değil etiket bilgilerinden anlaşılır. 2– İçki şişesinin üzerinde bakanlık onaylı kayıt numarası olup olmadığı kontrol edilir. 3– Ambalaj üzerinde TAPDK bandrolü aranır. 4– İçkilerin orijinal ambalajında olup olmadığına dikkat edilir.
Bir ilahiyatçı olarak belirteyim ki; içki içmek değil sarhoş olmak haramdır. İmam-ı Azam Ebu Hanife der ki, şarap dışındaki içkileri sarhoş olmayacak kadar içmek haram değildir.
Hanefi mezhebine bağlı olan kişilerin inanç ilkelerinde de kendilerine önder kabul ettikleri İmam Maturidi Tevilatu'l Kur'an adlı eserinde hurma ve üzüm dışındaki meyvelerden elde edile içki türlerinden sarhoş etmeyecek miktarda içmeyi diğer mezheplerin aksine haram değil mekruh kabul etmiştir.
Eğer alkolün rengi pembe, fuşya, açık kırmızı gibiyse kesinlikle içilmemesi gerekir. Bu renkler metil alkol olduğunu temsil eder. Şeffaf olarak kaldığında ise etil alkol olduğunu anlayabilirsiniz. İçinde bulunan toz olarak gözüken pH dengeleyici indikatörler alkole karışıp yok olmaz.
Metil alkol vücutta formaldehit ve formik aside dönüşür. Metil alkol zehirlenmesi formik asit birikimine bağlı kanın pH değerinin asit hale gelmesi sonucu gelişen asidoza bağlıdır. Asidoz gelişmesi retinada sinir tahribatı ve buna bağlı olarak körlük ve daha ciddi vakalarda ölümle sonuçlanmaktadır3.
Metanol, laboratuvarlarda çözücü, endüstride boya inceltici, teksir makine sıvısı, antifriz, cam temizleyici ve model uçak yakıtı olarak ta kullanılmaktadır. Metil alkol maliyeti daha az aynı zamanda yasadışı olarak sahte içki üretiminde de kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri