Tekrir (Yineleme), sözün etkisini güçlendirmek için sözcük ya da söz grubunu yineleme şeklinde yapılan söz sanatıdır.
Paragraf ya da cümle içerisinde, tekrar edilen ses benzerliklerine dayalı tüm yinelemeler, sessel yineleme olarak nitelendirilir. Şiirlerde yarım ve zengin kafiyelerin tamamı birer sessel yinelemedir. Bunun dışında düz yazılarda da anlatımı güçlendirmek için bu yinelemeler sıklıkla kullanılır.
Tekrir ya da yineleme kavramı, herhangi bir sözün ya da cümlenin etkisini güçlendirebilmek amacı ile sözcük veya söz grubunu yineleme biçiminde yapılarak elde edilen söz sanatına verilen bir isimdir. Tekrir sanatı özellikle edebiyat alanında sık sık kullanılmaktadır.
Tekrir (Yineleme), sözün etkisini güçlendirmek için sözcük ya da söz grubunu yineleme şeklinde yapılan söz sanatıdır.
Onunla birlikte aynı zamanda sesler yenileme ayrı odada olarak yazılırken, ikileme ise daha çok yan yana şekilde aynı kelimelerin yazılması ile ele alınır. Bu durum ise sessel yineleme ile iklimi arasındaki en büyük fark olarak ön plana çıkar. Ayrıca ikileme aynı kelimenin tekrar etmesi üzerinden değerlendirilir.
İlgili 29 soru bulundu
İkileme/yineleme kavramı, dilde anlamı güçlendirmek için aynı sözcüklerin tekrarlanması, anlamları birbirine yakın veya karşıt olan ya da sesleri birbirini andıran sözcüklerin yan yana kullanılmasıyla oluşan birliktelikler olarak tanımlanır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Sessel yineleme de kelimelerde bulunan seslerin yinelenmesi şeklinde olmaktadır. Burada kelimenin doğrudan yinelenmesi değil seslerin tekrar edilmesi gerekmektedir. Sessel yineleme de heceler tekrarlanarak vurgu yapılmaktadır.
SESSEL, RİTİMSEL BİR SANAT TÜRÜDÜR. İLK İNSANLARIN DOĞA OLAYLARINI (ŞİMŞEK, YAĞMUR, DALGA, HAYVAN SESLERİ VB.) TAKL İT EDİLMESİYLE OLUŞMUŞTUR BİR SANAT TÜRÜDÜR.
İkileme, cümledeki anlamı pekiştirmek, güçlendirmek ve daha çekici hale getirmek için aynı veya farklı kelimelerin yan yana getirilmesiyle oluşturulmuş sözcük grubu.
Serçekuş kitabında geçen pekiştirmelerin 14'ü “-m, -p, -r, -s” ünsüzleri yoluyla ve 1'i de 'mi' soru eki ile oluşturulmuştur. Kitapta en çok tekrar eden pekiştirmeler 'bembeyaz' ve 'dümdüz' sözcükleri 'm' ünsüzü ile 'upuzun' ise 'p' ünsüzü ile oluşturulan pekiştirmeler grubundadır.
İkileme, anlatım gücünü artırmak, anlamı pekiştirmek, kavramı zenginleştirmek amacıyla aynı sözcüğün tekrar edilmesi veya anlamları birbirine yakın yahut karşıt olan ya da sesleri birbirini andıran iki sözcüğün yan yana kullanılmasıdır.
“Aynı sözcüğün yinelenmesi, anlamları yakın ya da karşıt, sesçe benzer sözcüklerin yan yana kullanılmasıyla oluşan sözcük kümelerine ikileme denir.” (AKSOY, 1988:50).
İkilemeler şu şekillerde oluşturulur: Aynı Sözcüğün Tekrarlanmasıyla Oluşan İkilemeler: » koşa koşa, ağır ağır, iri iri… Eş Anlamlı Sözcüklerden Oluşan İkilemeler: » akıllı uslu, ses seda, güçlü kuvvetli, kılık kıyafet… Zıt Anlamlı Sözcüklerden Oluşan İkilemeler: » ileri geri, az çok, er geç, bata çıka, büyük küçük…
İkileme cümledeki anlamı pekiştirmek, güçlendirmek ve daha çekici hale getirmek için aynı kelimelerin, eş anlamlı veya karşıt anlamlı kelimelerin yan yana kullanılması ile oluşturulmuş sözcük gruplarına denir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Tek heceli sözcüklerle kurulan ikilemeler arasında, söyleyişte vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kaymış olan ikilemeler bileşik sözcük hâline geldikleri için bitişik yazılır: cızbız, altüst (olmak), cırcır, civciv, çerçöp, dırdır, gelgit, fırfır, hoşbeş, yüzgöz (olmak), gırgır…
oluşan ikilemeler: gidip gelmek vb. madık, vb. lemeler: aşağı yukarı, er geç, akşama sabaha vb.
İslami dönem Türk edebiyatının ilk ürünlerinin verildiği Karahanlı Türkçesi metinlerinde söz dizimi unsuru olarak önemli ölçüde ikileme bulmak mümkündür: Kutadgu Bilig'te: acıġ sücig “acı tatlı”, adaş koldaş “erdeş, arkadaş, eş-dost”, bilge bügü “bilgin, bilge, akıllı”, canlıġ tirig “diri canlı”, çav kün “ün, şan, ...
Kuralsız olarak gerçekleşen pekiştirmeler vardır: Darmadağın, Karmakarışık.
Kimi ikilemeler ise: Altı üstü, ağır aksak, az çok, ara sıra, arı sili, aşağı yukarı, borç harç, dayalı döşeli, deli dolu, derli toplu, düşe kalka, iyi kötü, sıkı fıkı, zar zor, karman çorman, köşe bucak, odsuz bucaksız, paldır küldür, senet sepet, yalan dolan, zart zurt,…
3 Bu tablodaki dik, tek kelimelerinin içinde s, ş, z ünsüzü bulunmadığı hâlde pekiştirme hecesi m ünsüzüyle de yapılabilmektedir: dimdik, temtek.
Sözcükleri daha vurgulu söylemek ve belli başlı kelime gruplarının anlamını arttırmak için kullanılan sözcüklere pekiştirme denir. Pekiştirmeli kelimeler cümle içerisinde hem sıfat hem de zarf olarak kullanılabilir. Örnekler: 1- Saçma sapan konuşuyor. (Zarf) 2- Bembeyaz dişleri var.
Pekiştirici, ortodontik tedavi sırasında dişlerinizi yeni bir pozisyona getirmek için doğru yerlere doğru miktarda basınç uygulamak üzere tasarlanmıştır. Diş hekiminiz dişlerinizin kalıbından yapılmış bir pekiştirici verecektir. Bu pekiştiriciyi diş hekiminizin önerdiği gibi takmanız önemlidir.
EVİRMEK ÇEVİRMEK KELİMESİNİN ANLAMI
Çevire çevire her yanını gözden geçirmek anlamına gelen bu ikileme bitişik yazılarak hata yapılır ancak bu ikileme ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle evirmekçevirmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı evirmek çevirmek şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri