Makarnaların en sağlıklı çeşitlerinden biri olan tam buğday unlu makarna, beyaz undan yapılan makarnaya oranla glisemik indeksi açısından daha düşük bir besindir. Düşük glisemik indeksi sayesinde daha sağlıklı olan tam buğday makarnanın 200 gramlık bir porsiyonu 752 kaloridir.
Krema yağlı bir madde olduğu için makarnadan alacağınız kaloriyi yükseltecektir. Krema yerine sebzeli sosları deneyebilirsiniz. Böylece yağ miktarını azaltıp makarnanın doyurucu olmasını sağlarsınız.
Makarna az suda haşlanmalı ve suyunu çektirerek pişirilmelidir. Makarna pişirilirken içerisinde B vitaminleri suya geçer. Bol suda haşlanan ve suyu süzülen makarnanın B vitamini kaybı oldukça fazladır. Makarna tamamen yumuşayıncaya kadar pişirilmemelidir.
1 su bardağı tam buğday unundan spaghetti 37 g karbonhidrat içerir. Sindirim sistemi sağlığını destekler. Çözünmez lif içeriği ile kabızlık oluşumunu önler ve divertikül gibi bağırsak sorunlarının oluşumunu engeller. Tam buğday unundan makarnanın 1 porsiyonu en az 5 gram lif içerir.
Örneğin, 60 kilogram ağırlığındaki bir sporcunun antrenman döneminde günde 3 porsiyon (her bir porsiyonu 160 gram olacak şekilde) makarna, yarış öncesindeki son iki günde ise bunun iki katı kadar yani 6 porsiyon makarna tüketmesi gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Özellikle kepekli makarna içerdiği lif ve besleyiciliği açısından daha zengindir. Lif içeriği sayesinde kan şekerini birdenbire yükseltip düşürmez. İçindeki şeker kana yavaş yavaş karıştığı için daha uzun süre tok tutar. Böylece hemen acıkmazsınız ve enerjiniz çabucak azalmaz.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Makarna eğer durum buğdayından yapılmışsa, beyaz fırın ekmeğine oranla daha sağlıklı bir yiyecektir. Ayrıca soğuk makarna, sıcak makarnadan daha az insülin-şeker patlamasına yol açıyor. Makarnanın glisemik yükü ekmekten daha düşük.
Zayıflama diyetlerinde, uzmanlar genelde makarnayı önermektedirler. Özellikle hafif zeytinyağlı ve bol sebze ile yapılmış, tam buğdaylı domates soslu makarna yemek günlük karbonhidrat mineral, protein, vitamin, yağ ve lif oranının dörtte birini karşılar.
Makarna diyeti uygularken tercihiniz kepekli makarna ya da tam buğday unlu makarnadan yana olması tavsiye edilmektedir. Bu çeşitler diğer bilinen makarnalara göre çok daha uzun süre tok tutmaktadır. Yüksek lif içerdikleri için içerisindeki kompleks karbonhidratlar kana daha yavaş karışır.
Bunun yanı sıra makarnanın yanına protein eklemek de daha uzun süre tokluk hissi için önemlidir. Gün içinde süt grubu besinleri yetersiz tüketiyorsan makarnanı yoğurt veya peynirle tatlandırabilirsin. Ton balıklı, ızgara tavuklu veya kıymalı makarna da daha fazla protein ve tokluk hissi için en güzel alternatiflerden.
Bol Miktarda Vitamin İçerir
A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden zenginliği ile hem besleyici hem de doyurucu bir öğün seçeneğidir. Özellikle diyet yapanlar için yağsız olduğu sürece sanıldığı gibi zararlı bir besin değildir.
Diyet lifi açısından zengin olan muz aynı zamanda şeker içeren bir besindir. İçerdiği şeker doğal şeker kaynağı olduğu için tatlı isteğini bastırmak için tercih edilebilir. Bu nedenle diyette muz yemek istiyorum diyenler, ölçülü şekilde muz yiyebilir.
Salçalı makarna kilo yapar mı? Makarnanın kendisinden daha çok pişirme tekniği ve tüketirken makarnaya ilave edilen soslar kilo aldırmaktadır. Peki, 'Salçalı makarna kilo aldırır mı? ' Bu soruya yanıt olarak küçük porsiyonunda 350 kalori barındıran domates soslu makarnanın kilo aldırdığını söylemek yeterli olacaktır.
1 tam tabak makarna toplamda 314 kaloriye sahiptir. Çeyrek tabak makarna ise 79 kcal olarak belirlenmiştir.
Salçalı, kıymalı, yoğurtlu ve peynirli makarnalar soslu olduğu için yüksek kaloriye sahiptir. Yüksek kalorili makarnaların sağlıklı beslenmede yeri yoktur. O nedenle makarnalar kilo aldırabilir.
Makarna, karbonhidrat kaynağı bir besin olduğundan dolayı, mümkün olduğunca sizi daha uzun süre tok tutacak protein içerikli besinlerle birleştirerek tüketmeye dikkat etmeniz gerekir. Ekmek, çorba, makarna, patates gibi karbonhidrat kaynağı olan besinleri aynı öğün içinde tüketmemeye özen göstermeniz gerekir.
Kepekli makarna beyaz makarnadan daha az kalorilidir, 1 su bardağı beyaz makarna 221 kalori iken tam tahıllı kepekli makarna ise 174 kaloridir. Daha fazla lif içerir, kepekli makarna bir su bardağı başına 6 gram lif içermektedir, bu da beyaz spagettide bulunan lif oranının iki katıdır.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Örneğin, 2 yemek kaşığı makarnada 70 kalori bulunurken, 2 yemek kaşığı pirinç veya bulgur pilavında da 70 kalori bulunmaktadır. Besleyici özelliği yönünden karşılaştırdığımızda ise bulgur, makarnaya kıyasla daha zengindir" dedi.
Makarnayı tercihen öğle öğününde tüketmek idealdir. Haftada 1 kez tüketilebilir. 3-4 kaşık makarna, 1 dilim ekmek olarak düşünülebilir. Gün içerisinde yiyeceğiniz ekmeği düşünüp, öğünlerden birini makarna ile değiştirebilirsiniz.
8. Makarna
Akşam yemeğinden sonra yenen makarna yağlı yemek olduğundan uyurken kilo almanıza neden olur; çünkü içeriğindeki karbonhidrat çok hızlı bir şekilde yağa dönüşür. Bu yüzden sağlıklı yiyecekler arıyorsanız makarnadan uzak durmalısınız.
-Kahvaltıda ya da öğlen yemeğinde: Durum buğdayı içeren makarna yüksek miktarda lif içerir. Bu da bedeni toksinlerden arındırır. Makarnanın diyabet riskini de azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri