Sağlıksız beslenme dediğimiz şey; gün içinde ihtiyacımız olan gıdaları yeterince tüketmeme, tuz ve şeker bakımından fazla miktarda yiyecek ve içecek tüketmektedir. Bu tarz sağlıksız yiyecekler tüketen bireylerde sağlık sorunları sık görülmektedir.
Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenen kişilerde;
Büyüme, gelişme ve vücudun çalışmasında aksaklıklar olmaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu da hastalıkların kolay ve hızlı oluşmasına neden olur. Hastalıkların ağır seyretmesine ve tedavinin uzun sürmesine neden olur.
Yumurta. Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor. Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük.
İlgili 19 soru bulundu
Kızartmalar. Trans yağlar ile kızartılan besin ürünleri de Dünyanın En Sağlıksız Yiyecekleri arasında yer almaktadır. Kalp ve damar rahatsızlıklarına yol açan kızartmalar, besinler içerisinde yer alan sağlıklı vitaminlerin yok olmasına da neden olur.
Yeterli ve dengeli bir kahvaltı protein, karbonhidrat ve yağlar olmak üzere 3 besin grubundan besinleri içerir. Kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olan yumurta, tam tahıllı ekmek, peynir, süt, mevsim sebzeleri ve kavrulmamış (tuzsuz) kuruyemişler yer almalıdır.
Yeterli ve dengeli diğer bir deyişle sağlıklı beslenme; süt ve ürünleri (yoğurt, ayran, peynir vb.), et ve ürünleri, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut vd.) ile yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vb.), taze sebzeler, taze meyveler, ekmek ve tahıllar (bulgur, pirinç, makarna vb.)
Besin piramidinde yer alan tüm besinler içerisinde en az miktarda tüketilmesi gerekenler yağ ve şekerlerdir.
Patates ve domates gibi patlıcangiller ailesine mensup ürünler: Kavun, salatalık, süt ürünleriyle tüketilmemeli. Süt: Muz, kiraz ve vişne, kavun ve karpuz, ekşi meyveler, mayalı ekmekler, balık, et, yoğurtla birlikte tüketilmemeli. Kavun ve karpuz: Kavun ve karpuz tek başına tüketilmesi gereken meyveler.
Temiz gıdalar vücudumuzda toksik etki yaratmayacak, besin değeri yüksek, mevsiminde olan ve işlenmemiş gıdalardır. Bu gıdaları diyetimize sokarak hem sağlıklı bir bedene sahip olup hem de daha lezzetli gıdalar tüketmiş oluruz.
Ayrıca paketlenen ürünlerin raf ömrünü uzatmak için içlerine koruyucu katkı maddeleri katıldığında, bunlar da sağlığımıza zarar verebiliyor. Obeziteden diyabete, kanserden alzheimer'e, parkinsondan kalp-damar rahatsızlıklarına kadar daha birçok hastalığı tetikliyor.
Doğal gıdalar, sentetik veya yapay içeriği olmayan ve katkı maddesi bulundurmayan gıdalardır. Sağlıklı gıdalar, doğal ve organik gıdalar için de geçerli olan, taşta öğütülmüş tahıllar gibi normalden daha az işlem görmüş besinler için de kullanılabilen genel bir terimdir.
Dünyanın en iyi besini olarak seçilen bademin, kilo vermeye de yardımcı olduğu gösterilmiştir. Her ne kadar yüksek kalorili ve yüksek yağlı bir besin olarak gözükse de oldukça doyurucudur. Özellikle işlenmiş karbonhidratların yerine badem tüketmeniz, size düşük kalori olarak dönecektir.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Seviye- Yağsız veya Düşük Yağlı Süt, Soyalı İçecekler
Böylece daha az yağ, daha az kolesterol ve daha az kalori alınır. Kemik mineral yoğunluğunu koruyabilmek için süt içmek büyük önem taşımakla birlikte yapılan çalışmalar sütte bulunan kalsiyumun kilo kontrolünde de yardımcı olduğunu göstermektedir.
Çocuklar, süt, yumurta, peynir, zeytin, reçel, ekmek ve kahvaltılık tahıl ürünleri tüketebilir. Kahvaltıda tüketilen sebze ve meyve içerdikleri posayla daha uzun süre tokluk sağladığı için kan şekerinin yavaş yükselmesi ve geç düşmesine yardımcı olur, ayrıca vitamin alımına da katkı sağlar.
Akşam öğününde et, tavuk, balık gibi proteinli yiyecekleri seçmek daha doğru olur. Aldığınız proteinli yiyeceklerin kalitesine dikkat edilmesi gerekir, aynı zamanda çeşitlilik de önem taşır. Bir gün balık, diğer gün tavuk, daha sonraki gün de et yemeye özen gösterin.
Şekerli gazlı içecekler kaçınılması gereken içecekler arasında ön sıradadır. Bir bardak gazoz veya kola içinde 30 gram şeker ve 100 kalori, ayrıca ciddi miktarda tuz vardır. Bu içecekler kilo artışına ve diş çürüklerine de yol açarlar.
Yeni yapılan bir araştırmaya göre günlük içilen, gazlı içecekler uzun vadede alkol kadar karaciğere zarar veriyor. Alkollü içecekler: Düzenli olarak tüketilen alkol hem karaciğer hastalıklarına ve en önemlisi de siroza sebep olmaktadır. Uzun süreli alkol kullanımında ise karaciğer iflas etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri