Sorunuzun Cevabı : Evet mat olmasın diye şah çeken taşı yiyebiliriz .
Rok hamlesi yapacağınız zaman önce şahı sonra kaleyi oynamalısınız. Önce kaleyi oynarsanız kale oynattığınız kare de kalır ve şahı oynatamazsınız. Şah çekildiğinde “Şah” deme zorunluluğu yoktur.
Şah her oyuncu için bir tanedir. Beyaz oyuncunun şahı başlangıçta e1 karesinde, siyah oyuncunun şahı e8 karesinde yer alır. Boş olan karelere ileri, geri, sağa, sola ve çapraz hareket ederek önündeki taşı yer. Vezir oyundaki at hariç her taşın hareket yeteneğine sahiptir.
Türk daması 10x10 bir tahta üzerinde oynanır ve taşlar sol alt köşede beyaz olarak dizilir. Çapraz damada her oyuncunun 20 taşı vardır ve beyaz hamlelerle oyun başlar. Taşlar yeme zorunluluğu vardır ve normal hamle sırasında geriye gitmek mümkün değildir, ancak rakip oyuncunun taşlarını alırken geriye gitmek mümkündür.
Satranç oyun sonları Şahların karşı karşıya gelmesi pozisyonudur. Şahları oynamak zorunlu olduğunda oyunculardan biri şahını rakip şahın tam karşısına getirip, onu geri çekilmeğe zorunlu kılarsa bu avantajı elde eden oyuncu oppozisyonu kazanmış olur.
İlgili 27 soru bulundu
Merhaba, Satrançta herhangi bir taş şahı yenebilir. Kale eğer şahla aynı doğrultuda ise düz olarak yer, ne kadar düz gidebileceği size kalmıştır.
Eğer bir oyuncunun şahının bulunduğu kare tehdit altında olmadığı halde bu oyuncunun kalan tek taşı şah ise ve şahının tehdit altında olmayan bir kareye yapabileceği bir hamlesi yoksa oyun pat olur, yani berabere biter.
Hareketleri. Şah, bitişiğindeki 8 kareden herhangi birine gidebilir. İlgili karede rakip taşlardan biri varsa bu taşı alabilir.
Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
Şah bir seferinde herhangi bir yöne sadece bir kare gidebilir. Yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz. Şah yanındaki bir karedeki rakip taşı alabilir. Burada Beyaz Şah Siyah Piyonu alabilir.
Şah; her yöne, bir kare gidebilir. Her iki şah, hiçbir zaman yan yana duramaz. Rok, satrançta; iki taşın, şah ve kalenin hareket edebilmesine izin verilen bir tek hamle çeşididir. Rok olabilmesi için, her iki taşın da; daha önce hareket etmemiş olmaları gerekir.
Şah tehdidinden kurtulmak için ROK ATILAMAZ. Daha önceden şah çekilmiş, ama Şahınız kıpırdamamışsa rok atabilirsiniz. Rakip taşla kontrol edilen yere gelecek şekilde rok atamazsınız. Bu konumda eğer Beyaz VEZİR KANADINA rok atarsa Şah, Filin tehdidi altında kalmış olur.
Filin hareket alanı sağ öne çapraz, sol öne çapraz, sağ geriye çapraz ve sol geriye çapraz şeklindedir. Fil, önünde bir taş olmadığı sürece istediği kadar hareket edebilir.
Dokunduğun Taşla Oynamak - Eğer bir oyuncu taşlardan birine dokunursa ve dokunduğu taşla yapabileceği geçerli bir hamlesi varsa, oyuncu bu taşla oynamak zorundadır. Eğer oyuncu rakibinin bir taşına dokunursa bu taşı almak zorundadır.
18 hamle içinde onu mat edemezsen pat olur. 18 hamle içinde onu mat edemezsen pat olur. 16 kere hamle yaparsa tek şahı kalan oyuncu, berabere biter. Kural şudur: 50 hamle boyunca oyunda taş alınmaz veya er sürülmezse oyun berabere olur.
geleneksel olarak siyah renk şansı temsil etmekteydi. satranç oyununda. beyaza da bir avantaj sağlamak amacıyla. ilk hamle hakkı beyaz taşlara verildi. bununla birlikte. istatistiklere bakarsak. beyazların kazanma oranın çok az bi farklı. daha fazla oyuncular. bu avantajı ortadan kaldırmak için fikirler sunsa da.
Bu durumlarda hatalı hamle geri alınır. Bir oyuncunun 2 kez imkansız hamle yapma hakkı var. 3 kez imkansız hamle yapılırsa oyunu kaybedilir.
2) En uzun oyun (hamle olarak)
Nikolic – Arsovic 1989 oyunu 269 hamle sürmüştür. 20 saatlik oyun sonunda oyun berabere bitmiştir. 200 hamle üzeri olan 10 oyun kayıtlara geçmiştir.
Satrançta hatalı hamle pozisyonun yanlış değerlendirmesi sebebiyle yapılan hamledir yani oyun bilginizin ya da hesaplamanızın yetersizliğinden kaynaklanır. Yaptığınız hamleden beş hamle sonra bir piyon kaybediyor olmanız hata iken, bir hamlede vezirinizi rakip piyonun alacağı yere koymanız körlüktür.
Kale ileri, geri, sağa ve sola istediği miktarda ilerleyebilir. Kalenin önünde aynı renkten bir taş varsa Kale o taşın üzerinden geçemez. Yani o yöne doğru hareket etmek isterse sadece o taşın olduğu yere kadar gidebilir.
Geçiş özelliği ile bir piyon başka hiçbir ağır taşı (şah, vezir, kale, fil veya at) alamaz.
Rok yapma, şah ile kalelerden bir arasındaki bir harekettir, şahın tek hamlesi olarak kabul edilir ve şöyle yapılır. Şah, kalelerden birine doğru iki kare ilerletilir, kale de şahın üzerinden atlatılarak bitişiğindeki kareye konur.
İmkansız hamle, satrancın kurallarından bir tanesidir. Oyunculardan bir tanesinin şahı tehdit altına sokacak bir hamle yapmasına, imkansız hamle adı verilir. Oyunculardan bir tanesi imkansız hamle kuralına uymaz ise hakem karşı tarafa 2 dakika süre verir. 3 tane imkansız hamle yapmak, diskalifiye olmanıza sebep olmaz.
2 Hatalı hamlede oyun biter. Açıklama: Satrançta iki hatali hamlede oyun biter.
Şahın onu yiyebileceğini bilerek hareket eder. Yani buradan anlayabiliriz ki eğer şah ile veziri yiyebiliyorsak bu oyunda şahımız tehlikede olabilir. Yani kısaca şah veziri yiyebilir. Şah, hareket alanındaki her taşı yiyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri