Şahmeran bileklik yapısı incelendiğinde yüzük, gövde ve bilek kısmının birleşiminden meydana geldiği görülür. Şahmeran bileklik, kullanıcıların isteğine bağlı olarak gerek sağ gerekse sol ele takılarak kullanılabilir.
Şahmeranın parmağa takılan kısmı orta parmağa takılır. Orta parmak dışında şık görünmez ve dengesiz olur. Orta parmağa takma işi elin üzerinden gerçekleşir.
Bileği ve elin üst kısmını yüzük itibari ile kaplayan bu bileklikler elin etrafını sardığı için yılanı andırmakta, yılanların şahı olarak kabul edilen şahmeran ismi de buradan gelmektedir. Orta parmaktan geçirilmeye başlanan zincir bileğe doğru ilerlemekte ve bileğin üzerine sarılan bileklik ile son bulmaktadır.
Şahmeran'ın cinsiyet olarak dışı olduğu kabul edilir. Takı dünyasında tarihten gelen mitolojik ve tarihsel figürler büyük önem taşırlar. Şahmeran da günümüze ulaşan önemli mitolojik figürler arasında yer alır. Bu kültürel simgeye özellikle müslüman toplumlarda orta doğu bölgesinde rastlanılmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Bazıları bu duayı sihir ritüellerinde kullanılan kuran ayetleri gibi gayeler için okumaktadır. Bu haramdır.
Anadolu'da önemli bir figür olan Şahmeran evlere uğur getirdiğine inanılan efsanevi bir varlıktır.
Genellikle masallarda yılan figürü kötü olarak tanımlansa da, şahmeran; doğurganlığı, bereketi, bolluğu ve iyiliği temsil eder. Şahmeran figürünü içeren resimler Anadoluda kem gözlerden korunmak için, daha çok genç kızlar ve kadınlar tarafından şans getirmesi amacıyla özellikle yatak odalarına asılır.
Hititlerden kalma Yesemek yakınlarındadır. Şahmaran'ın bu dağda yaşadığına inanılır. Aynı isimli bir efsane Mardin yöresinde de geçer. Bu yörede Şahmeran bir resimle tasvir edilir ve Şahmeran ustaları tarafından yapılan tablolar evlerin duvarlarını süsler.
Şahmaran Gerçek mi? Fars kökenli bir efsane olan Şahmaran Efsanesi, hem Türk kültüründe hem de dünyanın birçok kültüründe uzun yıllar anlatılan bir efsane olmuştur. Mersin'in Tarsus bölgesinde yaşadığına inanılan Şahmaran kültürel bir efsanedir. Gerçekliğine dair herhangi bilimsel ve tarihsel bir kanıt bulunmamaktadır.
İşte detaylar... ŞAHMERAN DUASINI OKUMAK GÜNAH MI? Ancak bu dua Kuran-ı Kerim'de geçmemektedir. Diğer yandan Me-sur dua diye bilinen Peygamber Efendimiz'in uygulayıp da ümmetine tavsiye ettiği dualar arasında da bulunmamaktadır.
Şahmeran veya Şahmaran, Türk-İran-Irak-Kürt ve Anadolu mitolojilerinde rastlanan bir varlıktır. Bu varlık, akıllı ve iyicil olarak tanımlanan bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunur. Hiç yaşlanmadığına ve ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılır.
Anadolu'da önemli bir simge olan ve halk arasında “Şahmeran” ya da “Şahmaran”; aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlıktır.
Yeryüzündeki tüm yılanların Şahmeran'dan türediğine inanılır. Yerin yedi kat altında yaşayan Yılan Ata Şahmeran, tüm yılanlara hükmeder. Efsanenin çoğu örneğinde dişi olduğu kabul edilen Şahmeran bu sebeple Yılan Ana olarak da bilinir.
Şahmeran efsanesini öğrenmek için Türkiye'de gidilecek en popüler yerlerden biri de Mardin'de bulunan Şahmeran Türbesi'dir. Türbenin lanetlenip yılana dönüşen prensesin son istirahatgahı olduğuna inanılıyor. Şahmeran Türbesi, girift oymaları ve güzel mimarisi ile etkileyici bir yapıdır.
Yılan figürü ölümsüzlüğü, şifayı ve yenilenmeyi temsil eder. Biz de Dazzlecave olarak yılan figürlü tasarımlarımızı sizlere sunmaktan büyük sevinç duyuyoruz. Sizlere verdiği pozitif enerjiyle yılan kolye, küpe ve bilekliklerimizin sizlere şifa olmasını umut ediyoruz.
Nöbetçi yılanın konuştu- ğu kraliçe, yüzyıllar önce ihanete uğrayarak öldürülen Şahmeran'dan bir parçaydı. Kimselerin bilmediği, taşların gizlediği, yer altı sularının sakladığı, ayrık otlarının ilmek ilmek kapladığı toprağın binlerce sırlarından biriydi. Bu kraliçe, Şahmeran'ın kızıydı.
Baharın gelmesiyle birlikte kış uykusundan uyandıkları için kendilerini göstermeye başladılar. Yılanları görenlerin sakin kalması ve onları rahatsız etmemeleri çok önemli. Zehirsiz oldukları için insanlara zarar vermeleri mümkün değil. Bu nedenle kesinlikle öldürmeyin.
Bulunup dışarı çıkarılan Şahmeran, Cemşab'ın ne kadar üzgün olduğunu görünce dayanamamış ve ona ''Beni toprak çanakta kaynatarak suyumu vezire içir, etimi de padişaha yedir'' demiş. Böylelikle Şahmeran'ı kim öldürdü sorusunun cevabı çıkıyor. Bunları yapan Cemşab padişahı iyileştirmiş ancak vezir ölmüş.
(Bayat, 2011: 113-118; Schmidt, 1989: 35). Yine Tevratta yılan, Adem'e yardımcı olsun diye Adem'in kaburga kemiklerinden yaratılan kadını kandırarak onun cennetten kovulmasına sebep olmuştur (Yaratılış:2/18-25).
Şahmeran ya da Şahmaran, Türk-İran-Irak-Kürt ve Anadolu mitolojilerinde rastlanan akıllı ve iyicil olarak tanımlanan bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlık.
Yılan, bir motif olarak ilkçağlardan itibaren pek çok medeniyetin sanat, bilim, edebiyat gibi çeşitli alanlarında sonsuzluk, ölümsüzlük, yeniden canlanma, korku gibi sembollerin karşılığı olarak yer almıştır.
Şahmeran efsanesi hakkında bilgi veren Alp, "Şahmeran, halk arasında önemli bir efsane teşkil etmektedir. Bir yılanın dokunulamazlığı üzerine, ona dokunanlara uğursuzluk getireceğine inanılan bir efsaneden oluşmaktadır.
Şahmeran, İran-Pers mitolojisinde rastlanan, bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklinde olan Maran ismi verilen doğaüstü varlıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan bir varlık olarak bilinir.
Fakirlikten kurtulmak, dünyanın problemlerinden uzak durmak, hayırlı kısmet bulmak isteyenler, Şahmeran duasını okumalıdırlar. Fakat bu duanın günde az 7 sefer okunması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri