2023 yılında limited şirket kuruluş maliyeti en az 6.800 TL'dir. İstenildiği an kapatılabilir, tasfiye sürecine girilmesine gerek yoktur.
Şahıs şirket kurmanın maliyeti aşağıdaki gibidir:
Noterden şahıs imza beyannamesi 272 - 395 TL. Noterden muhasebeci vekaleti 490 - 520 TL. Mali Müşavir iş yeri açılış ücreti 500-850 TL.
Sattığınız mal veya hizmetin katma değer vergisi ile aldıklarınızın katma değer vergisi arasındaki farkı bir sonraki ayın 26 sında ödüyorsunuz. Katma Değer vergisi beyannamesi her ay verilir. Ödemesi de o ayın 26 sında yapılır. Ödenecek katma değer vergisi çıkmasa bile damga vergisi ödenmek zorundadır.
Şahıs Şirketi Kurmak Mantıklı Mı? Yeni bir girişim yapıyorsanız ve bu bağlamda da geliriniz az ise ilk etapta şahıs şirketi kurmak oldukça mantıklıdır. Düşük maliyetler ile girişimcileri fazla zorlamayan yapısı ile tercih edilen şahıs şirketi, girişimin ilk aşamasında kurulmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Şahıs Şirketi Muhasebeci Şart Mı ? Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir ya da muhasebeci tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat ticari süreçlerin profesyonel bir şekilde yönetilmesi için şahıs şirketi kuruluşu sonrasında muhasebeci tutmanız şirketinizin devamlılığı açısından iyi olacaktır.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Şahıs şirketi, kuruluşunun basit ve hızlı olması nedeniyle girişimciler tarafından daha fazla tercih edilen bir şirket türü. Genellikle tek kişi tarafından kurulsa da az sayıda ortak ile de kurulabiliyor.
Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, işe başladıktan sonraki 3 yıl boyunca 150.000 Türk Lirası'na kadar gelir vergisinden muaftır.
Şahıs şirketi kurarken de gerekli olan evraklar vardır. Bunlardan birisi de şirketinizi kurarken göstereceğiniz adrestir. Şahıs şirketinde ofis ihtiyacınız olmasa bile kesinlikle bir adres göstermelisiniz. Kuracağınız şahıs şirketininde ofis olarak evinizi gösterme imkanınız vardır.
Bu sorunun cevabı evet, şahıs işletmenizde ayrı bir unvan kullanabilirsiniz. Örnek verirsek isminiz Ahmet Yılmaz ancak şahıs firmanızda ayrıca bir unvan kullanmak istiyorsunuz. Şahıs şirketinizin unvanı olarak Crytonix Analytics olarak bir unvan düşündünüz. Bu unvanı işletme adınıza ekletmeniz mümkün.
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda, herhangi bir gelir kazanmıyor olsanız ve aynı şekilde bir gider masrafınız olmasa bile devlete bazı vergileri ödeme yükümlülüğünüz vardır. Bu vergilerden birisi de şahıs şirketi aylık giderlerinde her ay düzenli olarak ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.
İnternet üzerinden şahıs şirketi kurabilmek için öncelikle kişi kimlik bilgilerini kullanarak interaktif vergi dairesine kayıt olmalıdır. Sonrasında e-Devlet bilgileriyle sisteme giriş yapmalıdır. Sonrasında; İnteraktif Vergi Dairesi'nde 'İşlemler/Sicil Bildirimleri/İşe Başlama Bildirimi' butonları sırasıyla tıklanır.
Şahıs şirketi gerçek kişiler tarafından kurulan şirkete verilen isimdir. Bu şirket türü tek ya da birden fazla ortakla kurulabilir. Ortakların sorumluluklarının sınırsız olduğu şahıs şirketlerinde şirketin borçlarından da ortaklar sorumlu tutulur.
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
KOSGEB hibe şartları arasında genellikle yaş sınırı bulunmamaktadır.
Bu destekten faydalanan genç girişimciler 3 vergilendirme dönemi boyunca 150.000 TL'ye kadar gelir vergisinden muaf tutulup, 1 yıl boyunca da SGK(4b) primleri hazine tarafından karşılanmaktadır.
Dikkat: Gerçek kişi firmaların (Şahıs firmaları) kuaför, berber faaliyeti yanında manikür -pedikür salonu, cilt bakımı, saç tasarımı, kıraathane işletmeciliği şeklindeki faaliyet konuları esnaf faaliyeti olduğundan Ticaret Siciline tescil ve Ticaret Odasına kayıt yapılamamaktadır.
Şahıs şirketini, verdiğiniz herhangi bir hizmeti faturalandırmak amacıyla kurabilirsiniz. Böylece şirketiniz adına hem fatura kesebilir hem de gelen ödemeleri yasal olarak alabilirsiniz. Şirketinizi kurduktan sonra gelen ödemeleri almak ve ödeme yapmak için bir banka hesabı açmanız gerekir.
Şahıs Şirketinde Bağ-Kur Zorunlu Mu? Bir şirkete hisse ortağı olan ya da şirket sahibi kişiler için Bağ-Kur sigortası yapmak zorunludur.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Gerçek veya tüzel kişi olup olmadığına bakılmaksızın her tacir yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebiri tutmakla yükümlüdür.
e-Fatura mükellefi değilseniz bu işlemin GİB Portal üzerinden yapılması gerekmektedir. 4.400 ve 5.000 TL altı meblağlar için kağıt fatura kesilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri