Bu açıdan bakıldığında, şahıs şirketleri için anonim ve limited şirketlerden daha küçük yapıda olan bireysel şirketlerdir diyebiliriz.
Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs şirketi, bir ya da daha fazla gerçek kişi ile kurulabilen ve kurucusunun ya da ortaklarının sınırsız sorumluluğu olan tüzel bir şirket yapısıdır.
Şahıs şirketi, ortaklık unsurunun ön planda olduğu ve her bir ortağın sınırsız sorumlu olduğu şirket türüdür. Türk Ticaret Kanunu'na göre Kollektif Şirket ve Adi Komandit Şirket olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunmaktadır. Kollektif şirket en az 2 gerçek kişi ile kurulabilen şirket türüdür.
Şahıs şirketi gerçek kişiler tarafından kurulan şirkete verilen isimdir. Bu şirket türü tek ya da birden fazla ortakla kurulabilir. Ortakların sorumluluklarının sınırsız olduğu şahıs şirketlerinde şirketin borçlarından da ortaklar sorumlu tutulur.
En çok kurulan şirket türlerinden birisi olan şahıs şirketi, bir ya da az sayılı ortaklık yapısı ile kurulan bir şirket türüdür. Bu şirket türünde ticaret kanuna göre kişi ve işletme arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Dikkat: Gerçek kişi firmaların (Şahıs firmaları) kuaför, berber faaliyeti yanında manikür -pedikür salonu, cilt bakımı, saç tasarımı, kıraathane işletmeciliği şeklindeki faaliyet konuları esnaf faaliyeti olduğundan Ticaret Siciline tescil ve Ticaret Odasına kayıt yapılamamaktadır.
Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve Soyadına TTK. nın 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları ve yabancı kelimeler kullanılmamalıdır.
Şahıs şirketlerinde en çok tercih edilen işletme türleri, bakkal, kuaför, manav, kasap, terzi gibi kurulan küçük işletmelerdir ancak bu işletmelerin dışında pek çok iş kolunda çalışabilirler. Şahıs şirketlerinin yalnızca bankacılık ve borsa alanında çalışması yasaktır.
Şahıs şirketi açtıktan sonra ticari hesap açmak zorunda değilsiniz ancak çek, senet, ticari kredi, teminat mektubu vb. ihtiyaçlarınız olacaksa şahıs şirketiniz için bir ticari hesap açılması gerekir.
Böyle durumlarda ev adresinizi kolayca gösterebilir ve şahıs şirketinizi açabilirsiniz. Home ofis şeklinde kurulan bir şirket, normal bir şahıs şirketi ile aynı işleve sahiptir. Yapılan işler, fatura kesmek ve beyannameleri yerine getirmek gibi çeşitli uygulamalar normal şirket ve home ofis şirketlerinde aynıdır.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Şahıs şirketleri ise adi, kolektif ve adi komandit olmak üzere kendi içerisinde üç alt dala ayrılır.
Sattığınız mal veya hizmetin katma değer vergisi ile aldıklarınızın katma değer vergisi arasındaki farkı bir sonraki ayın 26 sında ödüyorsunuz. Katma Değer vergisi beyannamesi her ay verilir. Ödemesi de o ayın 26 sında yapılır. Ödenecek katma değer vergisi çıkmasa bile damga vergisi ödenmek zorundadır.
Şahıs şirketi, kuruluşunun basit ve hızlı olması nedeniyle girişimciler tarafından daha fazla tercih edilen bir şirket türü. Genellikle tek kişi tarafından kurulsa da az sayıda ortak ile de kurulabiliyor.
Şahıs Şirketinde Bağ-Kur Zorunlu Mu? Bir şirkete hisse ortağı olan ya da şirket sahibi kişiler için Bağ-Kur sigortası yapmak zorunludur.
Şahıs Şirketi Kurmak Mantıklı Mı? Yeni bir girişim yapıyorsanız ve bu bağlamda da geliriniz az ise ilk etapta şahıs şirketi kurmak oldukça mantıklıdır. Düşük maliyetler ile girişimcileri fazla zorlamayan yapısı ile tercih edilen şahıs şirketi, girişimin ilk aşamasında kurulmalıdır.
Şahıs şirketlerinin ödemesi gereken vergilerden biri de katma değer vergisidir. KDV ödemesi hesaplamasından bahsedecek olursak; ödeyeceğiniz KDV, sattığınız mal veya hizmetin KDV'si ile aldığınız mal ve hizmetin KDV'si arasındaki farktır.
2023 yılında limited şirket kuruluş maliyeti en az 6.800 TL'dir. İstenildiği an kapatılabilir, tasfiye sürecine girilmesine gerek yoktur.
Şahıs Şirketlerinde Ticaret Unvanı Gerçek kişilerin ticaret unvanı ad ve soyadlarından meydana gelmekte olup, ad ve soyadın kısaltılmaksızın yazılması gerekmektedir. Kişiler herhangi bir karışıklık yaşanmaması için unvanlarına ilave yapabilirler.
Bu sorunun cevabı evet, şahıs işletmenizde ayrı bir unvan kullanabilirsiniz. Örnek verirsek isminiz Ahmet Yılmaz ancak şahıs firmanızda ayrıca bir unvan kullanmak istiyorsunuz. Şahıs şirketinizin unvanı olarak Crytonix Analytics olarak bir unvan düşündünüz. Bu unvanı işletme adınıza ekletmeniz mümkün.
Şirket yetkilisinin adı soyadı imzası yeterlidir. Kaşe zorunluluğu yoktur.
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda, herhangi bir gelir kazanmıyor olsanız ve aynı şekilde bir gider masrafınız olmasa bile devlete bazı vergileri ödeme yükümlülüğünüz vardır. Bu vergilerden birisi de şahıs şirketi aylık giderlerinde her ay düzenli olarak ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.
5362 Sayılı yasaya istinaden Ticaret Siciline ve Ticaret Odasına sadece bilanço esasına göre defter tutan hakiki şahıslar kayıt olabilir. İşletme hesabına göre defter tutan ve ekteki listedeki işleri yapan hakiki şahıslar Esnaf ve Sanatkarlar Siciline kaydolacaktır.
Eşinizi şirketinizde sigortalı olarak çalıştırmanız mümkün. Ama göstermek ile çalıştırmak arasında bir fark var. Gerçekten çalışmıyor ise sadece göstermelik sigorta primi yatsın, şirketim de gider olarak dikkate alınsın diyorsanız bilmeniz gereken bazı önemli noktalar var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri