Sait Okur, bilinen adıyla Said Nursî (1878 - 23 Mart 1960), Kürt İslam âlimi, müfessir ve yazar.
Son dönem Osmanlı âlimi ve Nurculuk hareketinin kurucusu. XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde ortaya çıkan dinî-siyasî ideoloji. 1918-1922 yılları arasında şeyhülislâmlığa bağlı olarak faaliyet gösteren, İslâm akademisi hüviyetinde ilmî kuruluş.
Bu şecereyi hazırlayan Üstad'ın babası tarafından mensup olduğu Sâdât-ı Hıyâliyyîn aşiretinin reisi Hamed el-Hıyâlî'dir. Bu zat Sâdât-ı Hıyâliyyîn'ın Bu-Hüseyin El-Bekr dalına müntesiptir.
Bediüzzaman Said Nursi, gençliğinden itibaren hayatının hiçbir devresinde ırkçılığa sıcak bakmadı. Osmanlı dönemi hayatında onun adı da Kürdî lakabıyla anıldı.
Daha sonra ise, Nakşibendi-Halidi tarikatına meylederek, bu tarikatın ünlü şeyhlerinden Şeyh Sibğatullah El-Arvasî'ye (Vefatı:1287/1870) intisab eder. Tâh köyünde büyük bir medrese kurar. Bu sırada, Tah'a yakın Nors köyünden olan Bediüzzaman Said Nursi de bunun medresesinde tedrisata başlar.
İlgili 29 soru bulundu
Bir Ehl-i Sünnet âlimi olarak Bediüzzaman amelde Şâfiî mezhe- bine mensup olmakla birlikte dört mezhebin de hak olduğunu söylemiş, gerek ferdî gerekse kamusal alanda yapılan işlerin bu mezheplerden birine uygunluğunu yeterli görmüş, mezhep taassubu içine girmemiş- tir.
"Manalar kalbime Arapça gelir. Kürtçe düşünürüm. Türkçe de yazarım." Buradaki ifadelerden Bediüzzamanın, Arapça, Türkçe ve Kürtçe'yi bildiği sonucu çıkmaktadır.
Fakat çok geçmeden, Şeyh Said'in (ö. 1925) teklifini reddetmesine ve onu isyandan vazgeçirmeye çalışmasına rağmen, Şeyh Said isyanıyla ilişkilendirilerek Van'daki mağarasından alınıp Burdur'a sürgün edilir (1926). Böylelikle 1950'lere kadar sürecek olan sürgün ve hapis hayatı başlamış olur.
Her ne kadar resmî soyadı “Okur” olsa da Risale-i Nur'da bu ifade hiçbir zaman yer almamıştır. Hem Risale-i Nur'da, hem de Nur Talebeleri arasında Üstad'ın ismi olarak “Bediüzzaman Said Nursî” tercih edilmiştir.
İlk dönemde, temel iki grup, Said Nursi'nin varisi Ahmet Hüsrev Altınbaşak önderliğindeki Arap harfleriyle Risale-i Nurları okuyup yazmayı savunan Yazıcılar grubu ile Zübeyir Gündüzalp önderliğindeki Risale-i Nurları Latin harfleriyle okunmasını savunan Okuyucular grubuydu.
- Peki şu an Bediüzzaman'ın kabri nerede? Risale-i Nur Külliyatı'ndan çok geçen Isparta Sav Köyü var. Bediüzzaman'ın cenazesi Sav mezarlığında bulunuyor.
"Bediüzzaman" unvanının yanı sıra Said Okur, "Molla Said" ve "Said-i Kürdî" gibi isimler ile de tanınmaktadır. Said Nursî, İstanbul'a gelişinden sonra Güneydoğu Anadoludan gelmiş olması ve Kürt olması dolayısıyla Said-i Kürdî ismiyle meşhur olmuş ve ilk dönem eserlerinin birçoğunda bu adı kullanmıştır.
Bediüzzaman Hazretleri, din derslerinin, Ezan-ı Muhammedî'nin kaldırıldığı o dehşetli hücum zamanlarında her şeyden çekinmeyi bir gereklilik olarak görür. O yüzden evlenmeme kararını alır. Bir diğer açıdan Kur'ân ve Sünnet yönlerinden evlilik ile ilgili hükümleri değerlendirmeye tâbi tutar Bediüzzaman Hazretleri.
Ağustos 1944'de Ankara'dan gelen bir emirle EMİRDAĞ'a mecburi ikamete tabi tutulur. 6 Aralık 1948'de Afyon Mahkemesi 20 ay hapis cezası verir.
Said-i Nursi Kurtuluş Savaşı sırasındaki Kürt İsyanlarını bastırmak için de dişe dokunur bir adım atmamıştır. Tam terinse Kürdistan Teali Cemiyeti'nde yer almıştır. Said-i Nursi, Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını gıyaben yargılayıp idama mahkum eden Kürt Nemrut Mustafa Mahkemesi'ne de ses çıkarmamıştır.
Ulum-i Aliye bilgileri sekizdir. 1) Tefsir ilmi, 2) Usul-i Tefsir ilmi, 3) Kelam ilmi, 4) Usul-i hadis ilmi, 5) İlm-i hadis, 6) Usul-i fıkıh, 7) Fıkıh ilmi, 8) Tasavvuf ilmi. Toplam 90 (doksan) kitap.
Sekiz sene Barla'da yaşadı, 1934 Temmuz'unda Isparta'ya gönderildi, 1935'te çok sayıda öğrencisiyle beraber Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı, on bir ay hapse mahkûm edildi. Kastamonu'ya sürüldü, 1943'te yeniden tutuklandı, bu defa dokuz ay Denizli'de tutuklu kaldı ve Emirdağ'a sürgün edildi.
Bediüzzaman Said Nursi'nin talebeleri Abdullah Yeğin, Hüsnü Bayramoğlu, Salih Özcan, Mehmet Fırıncı ve Abdülkadir Badıllı,son günlerde yaşanan gelişmelerle ilgili ortak açıklama yaptı.
Bediüzzaman Hazretlerinin Isparta'da -sonradan müze olan- evinde sergilenen 1954 model Cehavrolet marka bir otomobil vardır.
Menzil Cemaati, Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biridir.
Kuriş, Süleymancıların şu anki lideridir. Alihan Kuriş'in annesi Gülderen Kuriş, dayısı Arif Ahmet Denizolgun, annesinin eniştesi Kemal Kacar, annesinin dedesi de Süleyman Hilmi Tunahan'dır.
1925 yılında Van'da meydana gelen Şeyh Said hareketi ile ilk önce Isparta'ya daha sonra Barla'ya gönderilmiştir. Sürgüne gönderildiği Kastamonu şehrinde eserlerini yazmaya devam etmiştir. Said Nursi 1960 yılı 23 Mart tarihinde 82 yaşındayken Şanlıurfa'da hayatını kaybetmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri