Yatak seçiminin yanı sıra yastık seçimine de dikkat etmek gerekir. Zira gereğinden yüksek bir yastıkta yatmak da bel ağrılarına neden olabilir. Yastık kullanmadan uyumak ise boyunu desteksiz bırakacağından dolayı, tutulmalara ve ağrılara yol açabilir.
Cenin pozisyonunda yatmak: Bel ve boyun sağlığı için en ideal yatış pozisyonu yan yatış pozisyonudur. Bu pozisyonda iken belin basıncını azaltmak amacıyla dizlerin arasına yastık koyulabilir ve bacaklar karına doğru çekilebilir. Bu durum omurgaya yük binmesini azaltır ve ayrıca da horlamayı önler.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Sırt ağrılarına çeşitli etmenler neden olsalar da sık olarak yanlış yatak seçimi sırt ağrılarını arttırmakta ya da oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Aynı şekilde doğru olan yatakların seçimi de sırt ağrılarını azalttığı gibi oluşmasını da engellemektedir.
Bel Ağrısı ve Uyku İlişkisinde Yapılacaklar
Çok yumuşak yataklar uyku esnasında omurganızı yeteri kadar desteklemez, kaslarınıza binen yükü artırır. Çok sert bir yatak ise baskı noktalarında ağrı veya sızıya neden olabilir. İdeal olan orta sertlikte bir yatak olsa da herkes için tek bir doğru yoktur.
İlgili 24 soru bulundu
Omurga bir bütün olarak düşünüldüğünde bel ve boyunun baştan aşağıya düz bir şekilde durması sağlıklıdır. Bu pozisyonun en önemli noktası yatak seçimidir. Lateks yatak veya direkt olarak kişiye özel yataklardan edinmen mantıklı bir seçim olacaktır.
Bunu engellemek için muhakkak dizlerin arasına yastık koyarak destek sağlamalısınız. Bu sayede omurgaya ve diske binen yük yastıksız uyumaya oranla hafifler. Ayrıca horlamayı arttıran faktörler arasındadır. Sırt üstü yatmak, dil ve solunum kaslarının gevşemesine sebep olur.
Yatak seçiminin yanı sıra yastık seçimine de dikkat etmek gerekir. Zira gereğinden yüksek bir yastıkta yatmak da bel ağrılarına neden olabilir. Yastık kullanmadan uyumak ise boyunu desteksiz bırakacağından dolayı, tutulmalara ve ağrılara yol açabilir.
Dinlenme, masaj, fizik tedavi, soğuk ya da sıcak uygulamaların yanında kas gevşetici ilaçlar sırt ağrısına iyi gelen yöntemlerdir.
Vücudu saran, terletmeyen, orta sertlikteki yataklar sırt ağrıları için uygundur. Ancak sırt ağrısına sebebiyet veren yataklar yakından incelenirse çok sert yataklar ilk sırada yer alır. Çoğu kişi sert bir yatakta uyumaktan hoşlansa da sert dokudan hazırlanan yatak modelleri vücudu saramaz.
Sırt ağrısının oluşum yerine baktığımızda bu ağrının omurga bölgesinin etrafında oluştuğunu söyleyebiliriz. Omurganın her iki tarafında bulunan kasların gerilmesi sonucunda kişide sırt ağrısı gelmektedir. Sırt ağrısı yaygın olarak yüksek stres yaşayan kişilerde ortaya çıkmaktadır.
Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir.
Sırt ağrısının nedenine ve ağrı şiddetine göre lokal etkili merhemler, kas gevşeticiler kullanılabilir. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik tedavi, nöral terapi, akupunktur, soft lazer, masaj gibi alternatif tedaviler uygulanmalıdır. Bu tedavilere ek olarak stres faktörü de ortadan kaldırılmalıdır.
Üşütmeye bağlı sırt ağrısı istirahat, sıcak duş, sıcak kompresler ve doktor reçeteli ağrı kesici ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Akciğer Kanseri ve Sırt Ağrısı Nasıl Bağlantılı? Tümörün sırtın yapısına uygulayabileceği doğrudan basınç çoğu zaman, belden ziyade orta ve üst sırttadır. Tümör akciğerin ve göğüs duvarının yüzeyinde yer alan sinirleri tahriş ederek keskin ve bazen kronik bir sinir ağrısını tetikleyebilir.
Sırt Ağrısının Nedenleri
Eklemlerde iltihap, sinir sıkışması, omurgada kanal darlığı, skolyoz, kifoz, fibromiyalji veya osteoporoz bu sağlık durumlarındadır. Son olarak kalıcı sırt ağrısının sebebi psikolojik de olabilir. Depresyon, stres, anksiyete gibi sorunlar da sırt ağrısının sebepleri arasında bulunur.
Sırt ağrısı ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir
Çoğu zaman bu ağrıların ardında yanlış yapılan bir haretet, üşütme gibi önemsiz nedenler bulunur.
Sırt masajı, sırt ve boyun kaslarını gevşeterek stresi azaltır ve kan dolaşımını artırarak vücudunuzun daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Aynı zamanda, sırt masajı sırt kaslarınızın esnekliğini artırır ve daha iyi bir hareket aralığına sahip olmanızı sağlar. Bu nedenle sırt ağrılarına masaj herkes için faydalıdır.
Sırtüstü Uyumak Kas Kısaltabilir
Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.
Birçok yastık, doğal olmayan bir uyku pozisyonuna neden olabilir ve sağladıkları destek uzun sürmez. Yastığın kendisi sırtınızın ağrımasına neden olmasa da, altta yatan semptomların çoğunu kötüleştirebilir . Yastıksız uyuduğunuzda vücudunuz doğal pozisyonundadır ve bu da omurganızın dinlenmesine yardımcı olur.
Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Soru: Uyku pozisyonu kalp yetmezliği hastalarında önemli midir? Kalp yetmezliği hastaları ya da sağlıklı bireyler üzerinde yapılan birçok çalışma yatış pozisyonun önemli olduğunu göstermiştir. Yan yatma pozisyonunda en iyi klinik sonuçlar saptanmıştır.
Yastık enseyi ve boynumuzdaki iki ayrı eğriyi destekleyecek şekilde kullanılmalıdır. Yattığımız zaman baş hafifçe önde olmalı ve ensemiz boşlukta kalmamalı. Yastık genişliği omuz genişliğine uygun olmalı ve omuzlar hafifçe yastığın kenarına gelmelidir. Doğru yükseklik 10 ile 13 santimlik yüksekliktir.
Dr. Sena Tolu, 'Yüzüstü yatmak omurgayı olumsuz etkiliyor. Bu pozisyonda uyumak boyun, sırt ve bel etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, boyun ve bel kıvrımında artışa neden olur. Ayrıca omurgadan sinirlere gereksiz baskı oluşturarak fıtığın oluşmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri