İnsan bedeni yaşlandıkça saçlarda ve sakallarda ağarma görülür. Bunun nedeni ise, saçların renginden sorumlu olan pigmentin zamanla melanin üretim kapasitesinin azalmasıdır. Melanin üretim kapasitesi ve melanin miktarındaki azalma da saçlarda beyazlamaya neden olur.
Yaşlanma; yaş ilerledikçe vücuttaki melanin üretimi azalır. Bu da saçların önce grileşmesine daha sonra ise beyazlamasına neden olur. Stres ve travmalar; ani olarak yaşanan travma ve duygusal şoklar, aşırı üzüntü ve aşırı stres saçta ani ya da bölgesel beyazlamalara neden olabilir.
Sakallarınız beyazladıysa ilk olarak bir dermatologa başvurmanız gerekir. Böylece problemin kaynağını öğrenebilir, sakal beyazlatmak için farklı farklı ürünler deneyerek zamanınızı ve paranızı heba etmemiş olursunuz. Aslında beyazlamış saçların ve sakalların renklenmesini sağlayan bir ilaç veya bitkisel ürün yoktur.
Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre, saçlar 34 – 44 yaş aralığında beyazlamaya başlıyor.
Özellikle mevsimsel etkiler konusunda güneş ışığının sakal ve bıyıkların rengini değiştirmesindeki etkisi büyüktür. Nitekim sadece sakal ve bıyıklar değil, saçlar başta olmak üzere vücuttaki bütün kıllar güneş ışınlarının etkisiyle renk açılmalarına ve hafiften sararmalara ya da kızıllaşmaya başlayabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Yukarıda da belirttiğimiz gibi özellikle ağız çevresindeki sakal ve bıyıklar sigaranın içindeki kimyasallar ve sigara dumanı (örn: nikotin ve diğerleri) sararmalara sebep olur.
Papatya suyu saç rengini açması ile biliniyor. Bu bilgiyi bir de papatya suyu sakal rengini de açar bilgisi ile zenginleştirebiliriz. Boyanmamış sakalda uygulanan papatya suyu, sakal rengini bir ton açabilme özelliğine sahiptir.
Saçlarınızın beyazlamasının nedeni yaşlanmayla birlikte hücrelerinizdeki melanin pigmentinin giderek azalmasıdır. Bu renk değişimine, alışmaktan ve boyamaktan başka yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Dolayısıyla ne koparma artma ya da azalma şeklinde bir etki sağlar, ne de koparmama.
Saça rengini veren Melanin adındaki renk pigmentleridir. Saç beyazlama sebebi saç köklerinin bu pigmenti kabul etmemesidir. Genetik ya da yaşlanma sebebiyle beyazlayan saçlar maalesef eski rengine geri dönmüyor.
Genç yaşta saçların ani şekilde beyazlamasının tıbbi açıdan değerlendirilmesinde fayda vardır. Eğer altta yatan bir sebep bulunamadıysa, özellikle 20'li yaşlarda gerçekleşen saç beyazlaması çoğunlukla stres, kalıtım, sigara ve yetersiz beslenme sebebiyle olur.
SAÇIN ERKEN BEYAZLAŞMASININ NEDENLERİ
Melanin ve melanosit hücreleri saçın içindeki pigmentleri oluşturmak için gereklidir. Saçın beyazlaması B vitamini, folik asit, B6, biyotin ve özellikle B12 eksikliği ile alakalıdır.
Yaraların iyileşmesi ve kuru ciltleri nemlendirmek için kullanılan vazelin sakal çıkarmada etkili değildir. Yoğun yapısı nedeniyle sakal köklerinin tıkanmasına neden olacağından çok sık tercih edilememelidir.
Sigara ve alkol tüketimi de saçlardaki beyazlamayı hızlandırıyor. Stres ve ruhsal sıkıntılar da olumsuz etkenlere destek oluyor. Tüm bu problemlere bağlı olarak dönemsel beyazlama artışları yaşanabiliyor.
İnsan bedeni yaşlandıkça saçlarda ve sakallarda ağarma görülür. Bunun nedeni ise, saçların renginden sorumlu olan pigmentin zamanla melanin üretim kapasitesinin azalmasıdır. Melanin üretim kapasitesi ve melanin miktarındaki azalma da saçlarda beyazlamaya neden olur.
Sakalların gelişimi ergenlik dönemiyle başlar ancak çoğu zaman ergenlikle beraber tamamlanmaz. Birçok erkekte sakallar yirmi sekiz ve hatta otuz yaşına kadar gelişim gösterebilir.
Dr. Shilpi Khetarpal, yılların merak edilen sorusu "stres saç beyazlatır mı?" sorusunun yanıtını verdi. Khetarpal, genetik ve stres dahil birçok şeyin saçların beyazlamasına neden olabileceğini, çoğu zaman saçın beyazlamasının stresle ilgili olmadığını; ancak beyazlamayı daha da kötüleştirebileceğini dile getirdi.
Cilt, göz ve saç rengini belirleyen melanin pigmenti her ne kadar genetik olarak geçiyor olsa da vücuttaki üretimi desteklenmezse doğal seviyesinin altına düşebilir. Oluşacak melanin eksikliği aynı zamanda folik asit eksikliği anlamına gelir. Bu da melanin neden azalır sorusunun cevabı olarak karşınıza çıkar.
Saçlarınızda ilk beyazları görmeye başladığınız andan itibaren saçlarınızın tamamını boyamak zorunda değilsiniz.Özellikle de saçlarınızın kendi doğal rengini seviyorsanız, saç renginizi aslında değiştirmek istemiyorsanız ancak beyazlarınızı da kapatmak istiyorsanız kapatıcı dip boyalar ya da dip boya spreyleri bu ...
B12 vitamini eksikliği, tiroit fonksiyonlarında sorun olması, sağlıklı gıdalar yerine daha fazla abur cubur tüketmek, sürekli stres ve endişe yaşamak, genetik olarak yatkın olmak ve kimyasal saç ürünleri ve zararlı boyalar kullanmak erken yaşta saç beyazlamasına yol açan sebepler arasında gösteriliyor.
Cennette ibadet etmek olmadığı gibi, sıkıntı verecek herhangi bir iş de yoktur. Orada herkes sakalsızdır. Sakal çıkmaz. Saçlar ise, kendi istediğimiz şekilde olur.
Daha kusursuz bir görünüm için sakal ve bıyıktaki beyazlar için üretilen gidericileri de kullanabilirsiniz. Saçınızda bölgesel beyazlıklar varsa ve lokal olarak uygulama yapabileceğiniz bir ürün arıyorsanız saç beyazlık giderici losyonları tercih edebilirsiniz.
Peygamber şöyle buyurmuştur: “Bu beyaz saçın rengini değiştiriniz ve siyahtan sakınınız.” (Müslim, Libâs, 79 [2102]). Ancak saçı beyazlaşan kimse genç olursa, siyaha boyamasında da bir sakınca görülmemiştir. Çünkü bu durumda siyaha boyanan saç tabii hâline dönüşmüş olacaktır.
Sakal renginin makul tonlamasının kendi saç gölgenizin renginde olduğu söylenir. Yaygın olarak tercih edilen ve neredeyse klasik sayılabilecek belli başlı tonlara sahipseniz istediğiniz rengi kolayca bulabilirsiniz. Kahverengi, sarı, siyah, gri, beyaz sakal boyası seçeneklerinden dilediğinizi tercih edebilirsiniz.
Bıyık bölgesi kararması dudak üst bölgesinin yanması, yaralanması, kozmetik ürünlerin yanlış kullanılması, güneş ışınları, sir ağdadan kaynaklanan pek çok etkiye bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yüz ağdası kullanıldığında bıyık bölgesinde koyu lekeler oluşabilir.
Kızıl çıkan kılların nedeni ise MC1R isimli genin uğradığı mutasyon. Bu şekilde iki genin mutasyona uğraması, vücudun tamamında çıkan kılların ve saçların kızıl çıkması anlamına geliyor. Mutasyona uğrayan gen sayısının 1 ile sınırlı olduğu durumlarda ise, vücudun herhangi bir bölgesinde kızıl kıllar çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri