Testosteron, sakal büyümesini teşvik eder ve bu da erkeklerde daha gür ve yoğun sakallara sahip olma eğilimini artırır. Bu da sakallı erkekleri daha güçlü, olgun ve çekici kılar. Sakallar aynı zamanda simetriyi ve çene hatlarını belirginleştirerek yüzün daha çekici görünmesini sağlar.
Bir erkek için saçları kadar sakalları da önemlidir. Çünkü sakallar, saçlarla birlikte erkek yüzünün en önemli aksesuarıdır. Bu nedenledir ki, erkeklerin ergenliğe adım attıkları günden itibaren kendi vücutlarında ilk dikkatlerini çeken unsur sakalları olmaktadır.
Araştırmaya göre kadınlar sakallı erkekleri daha çekici buluyor. Evrimsel Biyoloji Dergisi, 8500 kadına potansiyel erkek arkadaşlarını sakallı ve sakalsız olarak değerlendirmelerini istedi. Kadınlara erkeklerin tıraş sonrası, tıraştan 5 gün sonraki, 10 gün sonraki ve 4 hafta sonraki hallerini gösterdiler.
Sakallı erkekler takım elbiseyle çok karizmatik görünürler. Aslında sakal ve takım elbise bir zıtlık oluşturur. Oldukça modern ve şık bir takımın üzerinde ilkel ve güçlü bir erkeğin sakallı yüzünü hayal edin. İşte bu zıtlıktan ortaya bir muhteşemlik çıkar ve erkeği inanılmaz çekici bir hale getirir.
Türkiye'de son yıllarda uzun sakal'a olan ilgi artıyor. 11 bin kadınla anket yapan Poltio, kadınların yüzde 64'ünün sakalı tercih ettiğini ortaya koydu. Radikal'in haberine göre, kadınların yüzde 64'ü sakallı erkeklerin daha karizmatik ve daha sempatik olduğu yönünde tercihte bulundu.
İlgili 41 soru bulundu
İngiliz cerrah Asim Shahmalak'ın yaptığı araştırmaya göre, sakal erkeği 8 yaş büyük gösteriyor. Shahmalak, gönüllü gruba aralarında David Beckham ve George Clooney'nin de olduğu ünlülerin sakallı ve sakalsız fotoğraflarını gösterdi. Gönüllüler, sakallı fotoğraflarda ünlülerin yaşlarını 5-8 yaş daha büyük tahmin etti.
Sakal, Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm)'in ehemmiyetli sünnetlerinden biridir. Hiçbir âlim farz olduğunu ileri sürmediği için, terkinde de farzın terki gibi bir hüküm verilmemiştir. Sakal sünnetinde Şafiî ile Hanefî arasında farklı görüş vardır. Şafiî'ye göre sakal sünnettir.
Bilim adamlarına göre sakal bırakmak yüzü güzelleştiriyor. Çünkü sakal bırakıldığında ciltte hastalıklarla ve cilt virüsleriyle savaşan bir antibiyotik üretiliyor. Bir dergide yapılan araştırmada sakallı ve sakalsız 408 sağlık personelinin yüzünden örnekler alındı ve sakal bırakmak için iyi bir neden tespit edildi.
*Sakal sayesinde cilt daha geç yaşlanıyor.
Sakal sayesinde cildiniz nemli kalır ve soğuk havanın cildinize temas etmesi engellenir. Bu da nemli cildin uzun süre genç kalmasına sebep olur. Ayrıca sakallı cilde nemlendirici sürdüğünüzde sakalsız cilde oranla daha fazla etkilidir.
5. Sakal vergisi:
Sakallarını kesmeyen erkeklerden ise vergi alınıyordu. O zamanlar Rusya, diğer ülkelere göre daha gerideydi. Petro, diğer Avrupa ülkelerini ziyaret ettiğinde ne kadar modern olduklarını gördü ve bunun sebeplerinden birini sakalsız olmalarına bağladı. Bu yüzden de sakalı yasakladı.
Erkeklerin yüz hatlarının daha estetik görünmesine katkı sağlayan sakalların, normal koşullar altında ergenlik ile yirmi beş yaş arasında tam gelişimini sağlaması beklenir. Sağlıklı ve genetik olarak yatkın bireylerde ise sakalların tam gelişimi yirmi yaşların başında tamamlanır.
Bilimsel olarak açıklamak gerekirse sakal kılları her ay yaklaşık 1,2 cm uzar. Bu nedenle, sakal uzatmanın en iyi yöntemi uzayan sakalı şekillendirmeye ve bir stil kazandırmaya başlamadan önce bu aşamadan geçmektir.
Sakal boyun çizgisi nedir? İki tıraş arasında da bakımlı görünecek bir sakal-bıyık stili için belirgin bir sakal boyun çizgisine sahip olmalısınız. Sakal çizgisi, sakalınızın uzama alanının en alçak noktasıdır ve normalde boynunuzun orta kısımlarında yer alır.
Sakalın bilgelik ve üstünlük olarak sembolize edilmesi Rusya ve Orta Asya'da da görülmektedir. Moğol, Çin ve Türk toplumlarında sakalın pek fazla bitmiyor oluşu bir sembol olarak sakalın değerini daha da artırmakta, özellikle yaşlılar arasında sakal, kişiye bir üstünlük sağlayacak sembol olarak yorumlanmaktadır.
Doğu Asya popülasyonlarının çoğunda, 10.000 yıldan daha önce Çin civarında ortaya çıkan bir EDAR geninin mutasyonu sayesinde, daha fazla ter bezleri ve daha seyrek vücut tüyleri vardır. Bu türetilmiş EDAR aleli özellikle soğuk ve kuru bir ortamda yüksek etkiye ulaştığından pozitif olarak seçilmiş olabilir.
Sakalını traş eden erkekler kadınlara benzemektedirler. Erkeklerin kadınlara benzemesi de dinen yasaklanmıştır. Ancak sakalı kesmenin haram olduğunu söyleyen bazı alimlerimiz, sakalın bırakıldıktan sonra kesilmesinin haram olduğunu kasdetmişlerdir. Yoksa sakalı bırakmadan tıraş olmak haram olmaz.
Saç veya sakal kesmenin büyüme hızına hiçbir etkisi yok. Bu, genetik olarak önceden belirleniyor. Büyüme hızı; genel sağlık durumu, diyet alışkanlıkları, tiroid bezinin çalışma miktarı, düşük demir oranları veya kansızlık gibi endokrin işlevlerle ilgili faktörlerden etkilenir.
Resûl-i Ekrem'in sakalının sık olduğu (Müslim, “Feżâʾil”, 109), sakalını eninden ve boyundan kısalttığı (Tirmizî, “Edeb”, 17) ve Peygamber'in fiillerine uymada titizliğiyle bilinen sahâbeden Abdullah b. Ömer'in sakalını avucuyla tutup bundan fazla olan kısmı tıraş ettiği (Buhârî, “Libâs”, 64) bildirilmektedir.
İşte sakal bırakmak, hem -başta Hz. Muhammed (asm) olarak- peygamberlerin yolunu takip etmek, hem de fıtrat / yaratılış prensiplerine uygun hareket etmek manasına gelir. İster vacip ister sünnet diyelim; sakal bırakmak Hz. Peygamberi (asm) taklit etmek, ona benzemenin bir yoludur.
Üçgen yüz tipine sahip erkeklere en fazla yakışan stil kirli sakaldır. Diğer stiller uzun bir sakal ile zaten geniş olan yüz tipini daha da geniş gösterir. Uzun stiller bu yüz tipi için uygun değildir. Bu nedenle çok kısa ve sade stilleri tercih etmelisiniz.
Sakal kaç yaşında tamamlanır sorusunun cevabı ise genel olarak 23 yaş olarak bilinir fakat kişiden kişiye değişiklik görülebileceği unutulmamalıdır. 23 yaşında kadar kişinin ergenliğe girmesine rağmen sakal oluşumu gözlemlenmezse bu süreden sonra gerekli adımlar atılmalı ve ne yapılacağına karar verilmelidir.
Sakalı kökten uca besler, sakal ve altındaki ihmal edilmiş cildi nemlendirir, güçlendirir ve canlandırır. Kepek sorunlarını ve sivilceyi engeller. Sakalı yumuşatarak kaşınmayı da ortadan kaldırır.
Köse kelimesi anlam olarak, erkeklerin sakal ya da bıyığının çıkmamasını anlatmak için kullanılan bir kavramdır. Köse kelimesi için ayrıca seyrek sakalı olan ifadesi de kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre köse kelimesi, bıyığı ve sakalı çıkmayan ya da seyrek çıkan erkek olarak açıklanmaktadır.
Üstad Hazretlerinin sakal bırakmamak noktasında mazereti çoktur. Hayatı hep zorluklar, sürgünler ve hapislerde geçtiği için, sakalı bıraktıktan sonra kesilme tehlikesine tedbir olmak için baştan bırakmamıştır. Yani denebilir ki sakalı, harama düşmemek niyeti ile bırakmamıştır.
Yine de jiletle kesilen sakallar daha mı gür çıkar gibi bir soru ile çok sık karşılaşıyoruz. Esasen bu konuda bilim insanlarının önemli çalışmalar yaptığı görülmüştür. İlk olarak 1928 yılında yapılan test ile birlikte, hem saç hem de sakallar için kesme işleminin daha gür çıkma ile bir bağlantısı bulunamamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri