Sakarya Nehri Kızılırmak ve Fırat nehirlerinden sonra Türkiye'nin üçüncü en uzun, Kuzeybatı Anadolu'nun ise en büyük akarsuyudur. Nehir, ismini Yunan Mitolojisi'ndeki nehir tanrısı Sangarius'dan almaktadır. Eskişehir'in çifteler ilçesi yakınlarından doğan Sakarya Nehri kolları ile birlikte toplam uzunluğu 824 km.`dir.
Adını mitolojide Frig Kökenli bir ırmak tanrısı olan Saggarios'dan alan Sakarya Irmağı, ilimize de adını vermiştir.
Geyve Boğazı'ndan geçer ve Karasu'dan akarak Karadeniz'e dökülür.
Sakarya Nehri üzerinde 13 adet baraj ve/veya HES bulunmaktadır. Toplam 755 MW kurulu güce sahip bu hidroelektrik santraller ile Türkiye'deki HES'lerden üretilen elektriğin yüzde 2,133 oranı, toplam elektrik tüketiminin ise yüzde 0,626 oranı karşılanır.
AKARSULAR. Sakarya Nehri: Çifteler İlçesi'nin sınırları içinde yer alan "Sakaryabaşı" denilen yerden çıkmaktadır. Buradan çıkan su, önce Bardakçı Suyu ile, sonra Seydisu ve Sarısu ile birleşerek güneydoğuya doğru akar. Çakmak Köyü yakınında Ankara - Eskişehir arasında il sınırı olur ve kuzeye döner.
İlgili 29 soru bulundu
Nehir, ismini Yunan Mitolojisi'ndeki nehir tanrısı Sangarius'dan almaktadır. Eskişehir'in çifteler ilçesi yakınlarından doğan Sakarya Nehri kolları ile birlikte toplam uzunluğu 824 km.`dir.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir.
Manavlar kendilerini Türkmen olarak tanımlamakta ve Sakarya nüfusunun çoğunluğunu oluşturmaktadırlar.
Karasu Nehri, Erzurum Dumlu Dağı'ndan doğan, Keban yakınlarında Murat nehriyle birleşerek, Fırat nehrini oluşturan akarsu. Keban barajına kadar uzunluğu 460 km'dir. Gürcü boğazından geçen Karasu Erzurum ovasına ulaşır. Erzurum ovasını terkederken Ovacık yaylasından gelen Serçeme çayını kapar, Aşkale boğazına ulaşır.
İlk çağlar. Anadolu birliğini ilk kuran Hititlerle Sakarya'nın da tarihi başlar. İç karışıklıklar sonucunda bölünen Hititlerden sonra bölgede Frigler hakim olmuştur. Frigya hakimiyeti sona erdiğinde bölge Lidyalıların eline geçmiştir.
Eskişehir'in Çifteler İlçesi'ndeki Sakaryabaşı Mevkii'nden doğan Sakarya Nehri'nin kaynaklarında sualtı turizmi başladı.
Sakarya nehri Afyon ilinin Bayat yaylasından ve Eskişehir ilinin Dikmen köyünden başlamaktadır. Ülkemizde birçok yerden geçerek Sakarya ilimizin Karasu ilçesi sahilinden Karadeniz'e dökülmektedir. Sakarya nehrinin antik çağdaki ismi ise Sangarios'tur. Sakarya nehri toplam uzunluğu 810 kilometredir.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olarak yaşayan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir.
İlimizeadını veren ırmak,O dönemde en önemli Frig tanrılarından olan Sangari'nin adını taşıyordu. Bu ad, Helenistik çağda Sangarios biçimine dönüştü ve uzun yıllar bu şekilde kullanıldı. Ayrıca eski Yunanlıların Sakarya Irmağı'na "Saldırgan" anlamına gelen Zakharion adını verdikleri de bilinmektedir.
Adapazarı'nda “Islama Köfte”, “Kazımpaşa Köftesi”, “Çerkez Tavuğu”, “Abhaz Pastası”; Taraklı'da “Köpük Helva”, “Uhut Tatlısı”; Pamukova'da “Cevizli Ezme”, “Çizleme”; Kaynarca'da “Dartılı Keşkek”, “Tarhana Çorbası”, “Kabak Tatlısı”; Sapanca, Karasu, Kocaali, Hendek ve Akyazı ilçelerinde deniz ve tatlı su “Balık” ...
“YOĞUNLUK ADAPAZARI VE SERDİVAN'DA”
Nüfus dağılımında 2018 yılı itibariyle nüfus yoğunluğunda Adapazarı 271 bin 515, Serdivan 139 bin 595, Akyazı da 89 bin 301 ile ilk üç sırada bulunurken, Taraklı nüfus oranında 6 bin 895 kişi ile son sırada yer aldı.
Başlıca meyva ürünleri: Elma, armut, ayva, erik, kiraz, şeftali, ceviz, fındık, kestane, çilek, üzümdür. Sakarya ili Türkiye tarımında önemli bir yere sahiptir. Patates ve şekerpancarı iki önemli ürünüdür.
Yetiştiriciliği yapılan meyveler arasında fındık ilk sırada yer almakta, bunu üretim miktarına göre Ayva, Elma, Üzüm (sofralık çekirdekli), kiraz, şeftali, armut, erik ve diğer meyveler izlemektedir. Sakarya ilinin ilçeleri meyve üretimi açısından üç kategoride değerlendirilebilir.
Osman Gazi'nin Sakarya Seferi (1305)
Halk arasında buraya Ada'nın Pazar'ı/Ada Pazarı denilmekte idi. Günümüz Adapazarı şehrinin ismi de buradan gelmektedir. Burası Geyve Boğazı'nın çıkışında Sakarya Nehri'nin hemen kıyısında Adapazarı düzlüklerinin başladığı bölgede yer alıyordu.
İlk yerleşimci olan Frigyalılar M.Ö. VII. yüzyılda bu bölgede hüküm sürmekte iken, bu nehre kendilerince kutsal sayılan “Sangari” adını vermişler ve bu isim sonraları, “Sangarios” (Sangarius) ve saldırgan anlamına gelen “Zakharion” biçimine dönüşmüştür. İlin adı olan “Sakarya”nın MÖ. III ve MS.
Sakarya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinin sahil kesimlerinde dalga ve rip akıntısı etkili oluyor. Elverişsiz şartlar nedeniyle kaymakamlıklar tarafından bugün de 3 ilçede denize girmek yasaklandı.
Sakarya'nın 16 ilçesi bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri