Bu suç kapsamında, her bir çekle ilgili olarak 1500 güne kadar adli para cezasına hükmedilebilir. Adli para cezası tutarı Türk Ceza Kanunu 52. maddesine göre günlük 20 TL'den az, 100 TL'den ise fazla olmamak üzere kişinin ekonomik ve sosyal durumu göz önünde tutularak mahkemece takdir edilir.
Yapılan değişikle; 31 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bankaların süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için karşılığının bulunmaması halinde ödemekle yükümlü oldukları tutar 3.600 TL'den 6.000 TL'ye artırılmıştır.
Borçlu kişi çek borcunu ödeyemediği takdirde öncelikle kişiye 1500 güne kadar adli para cezası veriliyor. Kişi kendisine verilen bu sürede borcunu ödemezse hapis cezasına çevriliyor. Her yıl binlerce karşılıksız çek mahkemeye sunuluyor. Karşılıksız çek ise vaktinde ödenmemiş çek anlamına geliyor.
Türk Ticaret Kanunu uyarınca çekin ibraz süreleri içinde muhataba ibraz edilmesi gerekmektedir. Çekte muhatap daima banka olup, ibraz süresi içinde bankaya ibraz edilmeyen çek kambiyo senedi olma vasfını yitirir.
Ancak 7226 Sayılı Yasanın yürürlüğe girmesi ile karşılıksız çek keşide etme suçunun cezasının ortadan kalkması ya da affa uğraması söz konusu değildir. Hükmün infazının durdurulduğu süre boyunca ceza zamanaşımının işlemeyeceği de hüküm altına alınmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Onları buna iten ise, 14.7.2023 tarih ve 7456 sayılı “Torba Kanun” ile 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a eklenen geçici 15'inci madde, izinli mahkumların izinlerini uzatılırken çek mağdurlarını kapsam dışı bırakılması.
Şikâyet neticesinde, karşılıksız çek ile ilgili uygulanacak ilk yaptırım adli para cezası verilmesidir. Bu kapsamda, her bir çekle ilgili olarak 1500 güne kadar adli para cezasına hükmedilebilir.
ÇEKTE ZAMANAŞIMI
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 814. maddesi; ''(1) Hamilin, cirantalarla düzenleyene ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma hakları, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
- Bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günde muhatap bankaya ibraz edilmelidir. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı yerlerde ise, ibraz süresi bir aydır. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı kıtalardaki ülkelerde olması halinde, ibraz süresi, üç ay olarak öngörülmüştür.
Kural olarak çek muhatap bankaya ibraz edildiğinde suç oluşur. Davanın açılabilmesi için, çekin hamili yani alacaklısının, suçu öğrendiği tarihten itibaren üç ay ve her halükarda bir yıl içerisinde şikayette bulunması gereklidir.
30.04.2021 tarihine kadar karşılıksız çek düzenlediği için verilen adli para cezasını ödemeyenlere verilen hapis cezalarının infazı durduruldu. Hükümlü 30.06.2022 tarihine kadar çek bedelinin 18.07.2021 tarihine kadar ödenmeyen kısmının onda birini alacaklıya ödemek zorunda denildi.
Çek kanunda düzenlenen 10 gün, 1 ay ve 3 aylık ibraz süresi, hamile yani alacaklıya düzenleme tarihinden sonra çeki ibrazında yaşanacak herhangi bir nedenden ötürü hak kaybına uğramaması için verilmiş bir süre olup, alacaklı çekin düzenlenmesinden 1 ya da 9 gün sonra da çeki bankaya ibraz edebilir.
Yeni Düzenleme
Değişiklik Kanunu'nun 16. Maddesine göre, 5941 sayılı Çek Kanunu uyarınca halihazırda uygulanan, ancak 31 Aralık 2021 tarihinde sona erecek olan çek ibraz yasağının süresi 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Karşılıksız Çekte Bankanın Sorumlu Olduğu Miktar
Muhatap banka, süresinde ibraz edilen çekin karşılığının bulunmaması halinde her çek yaprağı için 2020 yılı için 2.225 liraya kadar ve kısmen karşılığının bulunması halinde ise bu miktarı her çek yaprağı için 2.225 liraya tamamlayacak biçimde ödeme yapmakla yükümlüdür.
Karşılıksız çekin tespit edilmesi ile birlikte çekin tahsili için icra takibi yoluna başvurulmaktadır. Başka bir deyişle çeki ciro eden kişi ödeme emrine 5 gün içerisinde itiraz etmezse, icra takibi kesinleşmektedir. İcra takibi kesinleştikten sonra borçlu adına haciz işlemleri başlatılmaktadır.
Merkez Bankası'nın Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğine göre, bankalar süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için karşılığının hiç bulunmaması halinde 6 bin TL ödemekle yükümlü olacaklar. Bankaların karşılığı bulunmayan her bir çek yaprağı için zorunlu ödeme miktarı 3 bin 600 TL'den 6 bin TL'ye çıkarıldı.
Çeklerde zamanaşımı 3 yıldır. Dolayısı ile ibraz süresinden itibaren 3 yıl içinde kambiyo senetlerine özgü yolla takip yapılmak zorundadır. Aksi halde çek kambiyo senedi vasfını yitirir ve bu yolla takibi mümkün olmaz.
Nakit yükümlükler bankalar tarafından Takasbank nezdinde açılan CEKTK mutabakat hesabına en geç saat 12:00'a kadar gönderilir.
Çek, düzenlendiği (keşide) edildiği yerde ödenecekse 10 gün, Düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse 1 ay içinde ilgili bankaya ibraz edilmelidir. Düzenleme yeri ile ödeme yeri aynı kıtada ise bir ay ve ayrı kıtalarda ise üç ay içinde ilgili bankaya ibraz edilmelidir.
Yargıtay'daki iş yükünün azaltılmasına çare arandığı dönemde, 5941 sayılı Çek Kanunu'nda değişiklik yapan 6273 sayılı Kanun yayımlanarak[1] karşılıksız çek düzenleyenlere hapis cezası uygulamasına son verildi. Bundan böyle çeklerin kar- şılıksız çıkması halinde borçlu kişiler hapis cezası tehdidiyle karşılaşmayacaklar.
Karşılıksız Çek Düzenleme Suçu Sebebiyle Adli Para Cezası
Çek Kanunu md.5/1 gereği, karşılıksız çek düzenleme suçunun faili hakkında, her bir çek için 1500 güne kadar adli para cezasına hükmedilir. Kanun koyucu, her bir çek için 1500 gün olmak üzere, adli para cezasını gün birikimi bakımından sınırlandırmıştır.
Çek mağdurları yeniden cezaevine geri dönüyor. Pandemi nedeniyle tahliye edilen yaklaşık 120 bin hükümlü için verilen süre 31 Temmuz itibariyle dolmuştu. Kanun gereği bu hükümlülerin 15 gün içinde yeniden ceza infaz kurumlarına teslim olması gerekiyor.
TTK'nun 711/3. maddesine göre keşideci ancak rızası dışında elinden çıktığı iddiasında ise, muhatap bankayı çeki ödemekten men edebilir. Davacının rızasıyla verdiği çek için ödeme yasağı talebinde bulunması mümkün değildir.
Buna göre sanık hakkında 1500 gün adli para cezası takdir edilmiş olsun. Mahkeme bu belirlemeyi yapmakla yetinemez. Gün olarak belirlediği bu cezayı 20 TL ila 100 TL (her bir gün için) arasında belirleyeceği bir miktar üzerinden paraya çevirmek zorundadır.
Karşılıksız çek suçlarına denetimli serbestlik, infaz erteleme gibi kurumlar uygulanamamaktadır. Bu konu henüz tasarı aşamasında olması nedeniyle karşılıksız çek suçundan ceza alan kişilerin cezaları, borcun tamamı ödene kadar infaz edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri