Buradan Manav'ın Manap veya Manağ'dan geldiğini ve Osmanlı devletinin beşiği olan Aşağı Sakarya kesiminde yaşayan yerli halkı ifade etmek için kullanıldığını söyleyebiliriz. Işıl Altun Manav tanımını şöyle yapmıştır: “Orta Asya'dan, Batı Anadolu'ya gelen Türk, Türkmen, Yörük. Oturursa Manav, gezerse Yörük” demiştir.
Manav, perakende olarak meyve, sebze ürünlerinin satıldığı mekanlardır. Buradaki satıcılara da manav denir. Günümüzde çiftçi marketi, süpermarketlerin yaygınlığı nedeniyle daha çok geleneksel işyerleri olarak kabul edilir. Manav Türkiye'de özellikle şehir yaşamında yer alır.
Manav, sebze ve meyvelerin satıldığı yer ve bunları satan kimse. Manavlar, Balkanlardan göç etmiş genellikle Marmara Bölgesin'de yaşayan topluluk, Kuzey Batı Anadolu'da yaşayan yerli halk.
Manav Arkeolog ve Tarihçi Adil Yılmaz, günümüzdeki Manav Türklerinin İznik İmparatorluğu tarafından 13. yüzyılda doğu sınırına güvenlik gerekçesiyle yerleştirilen Kıpçak (Kuman) Türklerinin torunları olduğu kanaatindedir.
Türkologlara göre Manavlık, Anadolu'da yerleşik hayata ilk geçen Yörükleri tanımlamada kullanılan bir sıfat olup 20. asrın başında bile hâlen yerleşik hayata geçmemiş Yörüklerden ve Türk dilli Rumeli muhâcirlerinden ayırmak için daha çok kullanılmaya başlanmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Buradan Manav'ın Manap veya Manağ'dan geldiğini ve Osmanlı devletinin beşiği olan Aşağı Sakarya kesiminde yaşayan yerli halkı ifade etmek için kullanıldığını söyleyebiliriz. Işıl Altun Manav tanımını şöyle yapmıştır: “Orta Asya'dan, Batı Anadolu'ya gelen Türk, Türkmen, Yörük.
Bazı görüşlere göre Manavlar, Selçuklu döneminde Anadolu'da müslümanlığı kabul eden Rum ve Anadolu halkıdır. Fırat nehrinin batısındaki halklar, Türkmen ve İslam istilası karşısında İslamiyeti kabul edip Türkleşmişlerdir. Ancak Osmanlı zamanında hiçbir zaman halkların türkleştirmesine çalışılmamıştır.
Muharrem ÖÇALAN( * ) SAKARYA- İZMİT YÖRESİ YERLEŞİK TÜRKMENLERİ ( MANAV ) AĞIZLARINDA ÖTÜMSÜZ PATLAYICI ÜNSÜZ DEĞİŞMELERİ ÖZET: Türkçenin ses varlığı, henüz bütün yönleri ile irdelenememiş, çok zengin olan ünlü-ünsüz ses dağarcığımızın karakteristik yapıları tam anlamıyla ortaya konamamıştır.
İddiaya göre İrem Derici'nin manav dediği kişiler Müge ve Gülşen ve yine iddiaya göre yaşı küçük olan Gülşen, Müge Dağıstanlı'yı 2 yıldır dolandırmış, faturaları ise Gülşen'in eşi kesmiş. Bu durum ortaya çıkınca da olaylar büyümüş, kanal karışmış.
Manav kelimesinin TDK sözlüğe göre 4 farklı anlamı vardır. Manav kelimesinin kökeni Rumca dilidir.
manav sözcüğünün, türkistan'daki kazak-kırgız ve sibirya'daki yakut (saha) türklerinde kullanılan, koruyucu soylu kişi ve boy beyi anlamına gelen 'manap' ve 'manag'dan geldiği sanılıyor.
Manav, yaş sebze ve meyvelerin satışının yapıldığı iş yerlerinde yönetimi üstlenen, meyve ve sebzelerin temini ile ilgilenen ve satış işlemini gerçekleştiren kişi olarak tanımlanır. Manav nedir sorusuna şöyle yanıt verilebilir; yaş sebze ve meyvelerin üreticiden tüketiciye ulaşmasını sağlayan bir meslek grubudur.
Yörükler, göçebe olan, çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası'nda yaşayan Oğuz kökenli bir Türk alt grubudur. Balkanlar'daki Yörükler, Kuzey Makedonya'nın doğu kesimlerinden Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya'ya kadar geniş bir alana yayılmıştır.
Manav sözcüğünün;Türkistan'daki Kazak-Kırgız ve Sibirya'daki Yakut Türkleri'nin kullandığı, koruyucu soylu kişi ve boy beyi anlamına gelen "Manap” ve “Manag”dan 1 Page 9 geldiği sanılmaktadır.
Manavlar, müşterilerine taze ve kaliteli meyve-sebze ürünleri sunmak için ürünleri seçer, düzenler ve satışa sunarlar. Ayrıca müşterilerinin ihtiyaçlarını anlamak, onlara doğru ürünleri önermek ve satış sonrası hizmet sağlamak da manavların sorumlulukları arasındadır.
En yoğun şekilde Eskişehir, Sakarya, Bilecik, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinde yaşayan Manavlar, bölge halkı tarafından çoğunlukla "Yerli" olarak da anılmaktadır ve Eskişehir'in yerlisine manav denir.
Manav, taze meyve ve sebzelerin perakende olarak satıldığı bir dükkân veya mağazadır, bu işletmenin sahibi veya çalışanına da "manav" denir. Bu tanım “manav kimdir?” sorusunun kısaca cevabıdır. Manavlar, müşterilerine taze ve kaliteli meyve-sebze ürünleri sunmak için ürünleri seçer, düzenler ve satışa sunarlar.
10. yüzyılda Orta Asya'dan, çoklukla İran üzerinden Anadolu topraklarına yerleşen Oğuz-Türkmen başta olmak üzere pek çok boy Türk adı altında toplanmıştır. Türk adı Orta Asya'da Türk ırkına mensup ve Türkçe konuşan toplulukların Göktürkler döneminden beri ortak adıdır.
Manav yerleşimlerinin olduğu yerler şöyledir: İstanbul, Tekirdağ ,Kırklareli, Sakarya ,Düzce, Bolu, Karabük, Zonguldak, Kastamonu, Kocaeli,Yalova, Bursa, Bilecik, Balıkesir, Çanakkale,Eskişehir, Kütahya, Uşak,İzmir,Manisa,Afyon,Konya, Ankara, Kırşehir, Burdur, Isparta, Antalya,Adana, Mersin, Muğla…
Tarihte Doğu Roma İmparatorluğu'nu oluşturan 6. yüzyıla kadar Latince konuşan ve 6. yüzyıldan sonra Yunanca konuşan kimselere Müslüman ülkelerde Rum denirdi. Günümüzde Rumların büyük kısmı Kıbrıs'ta yaşamaktadır.
Çoğunlukla İstanbul'da ve Çanakkale Boğazı'nın batı girişindeki Bozcaada ve Gökçeada'da yaşayan, Rumca konuşan Doğu Ortodoks Hristiyanlardan oluşan küçük bir nüfusu kapsamaktadır. Rumlar; Yahudiler, Ermeniler ve Bulgarlarla birlikte 1923 Lozan Antlaşması ile Türkiye'de resmen tanınan dört etnik azınlıktan biridir.
manav sözcüğünün; türkistan'daki kazak-kırgız ve sibirya'daki yakut türklerinde kullanılan koruyucu soylu kişi ve boy beyi manasına gelen “manap” ve “manag”dan geldiği tahmin edilmektedir.
Kısaca Osmanlı İmparatorluğu'nu kuranlar Yörük Alevileridir. Yani Ahilik edebi, ehlibeyt nefesi ile kurulmuştur. Bandı biraz geçmişe saracak olursak Peygamber Efendimiz Hakk'a rıhletinden önce bütün sahabeyi Gadir-i Hum'da toplayarak verdiği hutbede velayetin başı olarak İmam Ali'yi ilan etmiştir. Hz.
Yörük kadını güçlü ve mücadeleci bir yapıda olmasına rağmen toplum içinde kocasını yüceltmektedir. Ayrıca aile arasında kocasının otoriteyi sağlamasına yardımcı olmaktadır. Aile ataerkil görünse de Yörük kadınları erkek kadar inisiyatif ve söz sahibidir. Yörük erkekleri kadınlara danışıp onlardan fikri almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri