Doğal sabunlar, kimyasal içerikli sabunlara göre daha az köpürürler. Çünkü kimyasal içerikli sabunların içerisine köpük arttırıcı kimyasal maddeler koyarlar. Bu tarz maddeler cildinizi kuruttuğu gibi aynı zamanda cildi yaşlandırıcı etkiye de sahiptirler. Diğer yandan doğal sabunların kokuları çok yoktur.
Satın alacağımız sabunun doğal sabun olup olmadığını anlamanın en iyi yolu etiketinde şu içeriklerin yer alıyor olması: Su, doğal yağlar (badem, papatya, defne vb), Sodyum Hidroksit/Kostik (NaOH), tuz (NaCl) ve gliserin. Doğal sabun ile ilgili yaşanabilecek potansiyel sorun yüksek ph değerine sahip olması.
Doğal sabun; cildi tahriş etmemeli, ağır kimyasallar ve palmiye yağı içermemeli, cildi nemlendirmeli, düz bir yüzeye sahip olmalı, bunun yanında doğal antiseptik ve gliserin içermelidir.
Doğal Sabunlar İyi Köpürmez.
Bu aynı zamanda temizlemede özelliği olduğundan yüksek oranlarda kullanıldığında cildi kurutabileceği anlamına gelir.
İlgili 35 soru bulundu
Gerçek ve kaliteli doğal sabunun parlak ve canlı bir yüzeyi olması gerekir. Üzerinde kostik kusması olan beyaz benekler olmamalıdır. Ayrıca gerçek ve kaliteli bir doğal sabun ilk kullanımda cildinizde bıraktığı ipeksi hissiyattan kalitesini belli etmelidir!
Satın alacağımız sabunun doğal sabun olup olmadığını anlamanın en iyi yolu etiketinde şu içeriklerin yer alıyor olması: Su, doğal yağlar (badem, papatya, defne vb), Sodyum Hidroksit/Kostik (NaOH), tuz (NaCl) ve gliserin. Doğal sabun ile ilgili yaşanabilecek potansiyel sorun yüksek ph değerine sahip olması.
Neden doğal sabun kullanmalıyım? Doğal sabun yapımında kullanılan malzemeler kimyasal olmadığı için herhangi bir cilt kuruluğu ya da tahrişi yaşamazsınız. Cilt tarafından emilip kana karışabilen sentetik maddeler içermez. Doğal sabunları kokusu çok fark edilmese de market ürünlerinden daha taze kokar.
Yüz temizleyiciler ise sadece cilt temizliği için tasarlanmıştır. Sabunlar yüksek pH değeri içermekte ve ciltte iritasyona sebebiyet verebilmektedir. Yüzü temizlemede kullanılan ürünlerin önemli bir avantajı da cilt temizliğini etkin şekilde gerçekleştirebilmelidir.
Ellerinizi yıkadıktan sonra, sabunun üstünde kalan ıslaklık nedeniyle bazı bakteriler sabunun yüzeyinde kalmayı sürdürüyor. Ancak kullanımdan sonra sabunun üstünde kalan köpüğü akıtmak, bu bakterilerden kurtulmak için yeterli. Bu nedenle uzmanlar aile içi kullanım için kalıp sabunların zararsız olduğu görüşünde.
Yapım aşaması tamamlanan ve kullanıma hazır olan sabunun rengi bir süre sonra biraz açılabilir. Bunun sebebi, Bıttım sabununun içindeki suyun kurumasıdır. Su, zamanla buharlaşır ve yok olur. Hakiki sabunu anlamanın bir yolu bu rengi kontrol etmektir.
Doğal sabun çeşitleri, doğanın bize sunduğu zenginliklerden ilham alarak hazırlanan benzersiz formülasyonlardan oluşur. Bu çeşitler arasında öne çıkan bazıları keçi sütü sabunu, defne sabunu, kükürt sabunu ve tarçın sabunudur. Keçi sütü sabunu, cilde muhteşem bir besleyici etki sunar.
Doğal sabunlar, bitkisel yağlar ve alkali bir bileşen olan sodyum hidroksit veya potasyum hidroksit ile üretilir. Kimyasal katkı maddeleri, sentetik kokular veya renklendiriciler içermezler. Doğal sabunlar, cildi nazikçe temizlerken aynı zamanda besler ve nemlendirir.
Sabun Testi:
Sabun çözeltisini 30 saniye bekleterek köpük seviyesine bakılır. Sonra bir pipet ya da damlalıkla % 4 lük CaCl2 çözeltisinden 4 damla ilave edilerek 15 saniye çalkalanır. Yine 30 saniye bekletilir. Bu noktada CaCl2'ün köpük üzerinde nasıl bir etkide bulunduğu incelenir.
İşte yarasız, temiz, pürüzsüz cilt için Canan Karatay'ın önerdiği sabun… Zeytinyağı sabunu, zengin vitamin ve mineralleri sayesinde cildin ve saç diplerinin ihtiyacı olan bakımı karşılar.
Sabunun pH değeri 9-11.5 arasındadır.
Yüz sabunu satın almadan önce ilk olarak cilt tipinize uygun olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Yağlı bir cilde sahip olduğunuzu düşünüyorsanız yağsız sabunları kullanabilirsiniz. Yağsız ciltler için özel olarak tasarlanan yüzü kurutmayacak nemlendirici özellikli sabunlarla yüzünüzü yıkayabilirsiniz.
Bu kızarıklığa, tahrişe, kopmalara ve cilt yaşlanmasına neden olabilir. Pek çok insan kalıp sabunu yüz temizleyici olarak düşünmezken, diğerleri ise bunun doğruluğuna yemin eder.
Gül sabunu: Cildi besleyerek dinlenmesine yardımcı olabilen gül sabunu cilt rengini düzenlemeye yardımcı olabilmektedir. Papatya Sabunu: Antiseptik özelliği sayesinde akne tedavisine yardımcı olabilmektedir. Cildin canlanmasını ve nemlenmesini sağlayarak sağlıklı bir cilde kavuşmanıza yardımcı olabilmektedir.
Bu mucizevi yağdan üretilen zeytinyağlı sabun, E vitamini ve antioksidan açısından oldukça zengindir. Bu özelliği ile saç ve cilt bakımında oldukça faydalıdır. Banyo sırasında kullanılırsa, hem saç hem de vücut için iyi bir bakım ürünü olmanın yanı sıra doğal bir temizleyicidir.
Sabun üretiminde kullanılan yağların başında bitkisel yağlar gelmektedir. Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
Doğal sabun cildi kurutmaz. Sabun yapımının doğal çıktısı tuz ve gliserindir. Gliserin havadaki nemi tutar böylece cilt gün boyu nemli kalır. Bu özelliğinden dolayı da gliserin çok kıymetlidir.
İyi kalite yağ kullanılan zeytinyağlı sabunun rengi krem renginde olur (keçi sütü içindeki doğal şeker keçi sütlü sabunun rengini biraz daha kırmızıya döndürmektedir); atık yağ kullanılan zeytinyağlı sabunların rengi ise yeşile dönük olur. Bu husus da sabunun renginden anlaşılabilir.
Diğer bir hakiki defne sabunu anlama yolu ise kokusu, orjinalinde çok keskin bir zeytin yağı ile birlikte defne yaprağı kokusu oluyor ancak sahte olanlarda ise burnu yakıcı keskin koku olmuyor. Sabundaki defne yağı yoğunluğu arttıkça renginin de koyu yeşile dönmeye başlayacağı da önemli bir ip ucu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri