Başlıca meyva ürünleri: Elma, armut, ayva, erik, kiraz, şeftali, ceviz, fındık, kestane, çilek, üzümdür. Sakarya ili Türkiye tarımında önemli bir yere sahiptir. Patates ve şekerpancarı iki önemli ürünüdür.
Sakarya'nın hangi meyvesi meşhur? Sakarya'nın en meşhur meyvesi Geyve ilçesinde yetişen ayvadır. İri ve tatlı olduğu için tadına doyulmayan bu ayva, binlerce ton ithal edilmektedir.
Sakarya'nın doğasına ve toprağına has yetişen kabakları herkes tarafından bilinir. Fakat bu kabak bal kabağıdır. Bal kabağından ise genellikle kabak tatlısı yapılmaktadır ülkemizde. Türkiye'ye kabak tatlısını mal etmiş ilimiz de yine bal kabağıyla meşhur olan Sakaryamızdır.
Başlıca tarım ürünleri: Buğday, arpa, mısır, fasulye, şekerpancarı, ayçiçeği, patates, soğan ve tütündür. Sebze üretimi bol ve çeşitlidir. İstanbul'un sebze ihtiyacının çoğunu bu bölge karşılar.
İlgili 30 soru bulundu
Sakarya'nın meşhur yemekleri arasında; pekmezli ayva dolması, Adapazarı usulü kuzu but, ıslama köftesi, balkabaklı ekmek, Çerkez tavuğu, kara lahana, kaşnuka, pırasalı börek, balkabaklı gözleme, dartılı keşkek, tavuklu cizleme, bulgur çorbası, dımbıl çorbası, lahanalı tarhana çorbası, cevizli lokum, incir uyuşturması, ...
Başlıca meyva ürünleri: Elma, armut, ayva, erik, kiraz, şeftali, ceviz, fındık, kestane, çilek, üzümdür. Sakarya ili Türkiye tarımında önemli bir yere sahiptir. Patates ve şekerpancarı iki önemli ürünüdür.
Sakarya'nın En Meşhur Tatlısı: Sakarya denilince akla ilk kabak tatlısı gelir. Sakarya'ya her ne amaçla geliyor olursanız olun burada mutlaka meşhur kabak tatlısını yemelisiniz.
Otomotiv, demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, çelik, iklimlendirme sanayi, makine ve aksamları, çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri sektörleriyle öne çıkan kentte, en fazla ihracat 4 milyar 223 milyon 847 bin dolarla otomotiv alanında gerçekleştirildi.
Sakarya'nın gezilecek yerleri arasında; Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı, Acarlar Longozu, Sapanca Gölü, Poyrazlar Gölü, Sakarya Saklı Göl, Doğançay Şelalesi, Maden Deresi, Acelle Yaylası, Rüstem Paşa Camii, Deprem Müzesi, Sakarya Müzesi (Atatürk Evi), Sapanca İstasyon Binası ve Justinianus Köprüsü yer almaktadır.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olarak yaşayan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir. Sakarya ilinin merkez ilçesi ise Adapazarı olmuştur.
Sakarya'nın asıl yerlileri olanlar Manav Türkleridir. Manavlar Sakarya, Kocaeli, Bilecik, Bolu, Düzce gibi Marmara illerinin yerlisi olan Türk topluluğudur. Sakarya'da yaşayan diğer toplulukları tek tek ele alırsak en kalabalık topluluktur. Sakarya Kafkas kökenli halklar açısından önemli bir şehirdir.
Sakarya'nın sahil kesimlerinde ziraat şekerparesi, aldeniz, ninfa tritina, tropikal, çağataybey kayısı çeşitlerini dikebilirsiniz.Yayla kesimlerinde ise bebeko, al kayısı, aldeniz, çağataybey, roksana, şekerpare, hasanbey, kabaaşı, vitolla, karacabey, aurora , tokalı, Iğdır şalağı kayısı, hasanbey, kabaaşı kayısı ...
Sakarya'da ilk oldu
UTÇEM sahası içerisinde şehrimizde ilk kez denemesi yapılacak olan avokadonun da dikimini gerçekleştirdik. Avokado katma değeri yüksek bir meyvedir ve insan sağlığına birçok faydası vardır. Dünyada son 10 yılda avokado üretim alanı yüzde 78, üretim miktarı ise yüzde 127 artmıştır.
MÖ 7. yüzyıla kadar bölgeye hakim olan Frigler kutsal saydıkları nehir tanrıları Sangari adını vermişler. Frig ana tanrıçası Kibele'nin kocası olan Atis'i doğuran Sakarya Nehri'nin kızı Nana'dır. Bu isim önce Sangarios, sonra ise saldırgan manasına gelen Zakharion'a dönüşmüştür.
Marmara Bölgesi`nin doğu kesiminde, Adapazarı Ovasını İzmit Körfezi oluğuna birleştiren uzun bir çukurun doğu yarısında yer alan tatlı su gölüdür. Sapanca`nın kıyıları, doğuda Sakarya ili, batı ucunda Kocaeli İlinde kalır.
Karadeniz Pidesi
Bu bağlamda Sapanca mutfağı, Karadeniz mutfağıyla içiçe geçmiştir diyebiliriz. Binbir çeşit malzeme ile karadeniz pidesi yapılabilir; aancak Sapanca'da etli ve mantarlı pide daha meşhurdur diyebiliriz.
Dağlar gibi Karasu bölgesi de ormanlıktır. Orman ve fundalıklar il topraklarının % 45'ini, ekili-dikili alanlar % 47'sini, çayır ve mer'alar ise % 3,5'ini teşkil eder. 700 metre yüksekliğe kadar kayın, gürgen, ıhlamur, kestâne, kavak, çınar ve meşe ağaçlarına rastlanır.
22 Mart 2008 tarih ve 5747 sayılı kanunla; Adapazarı Büyükşehir Belediyesinin adı Sakarya Büyükşehir Belediyesi olmuş, merkezde; Adapazarı, Arifiye, Erenler, Serdivan ilçeleri kurulmuştur.
Üretimde önemli iller şunlardır: Samsun (3.925 ton), Bursa (3.916 ton), Sakarya (2.383 ton), Trabzon (2.046 ton), Giresun (2.021 ton), Mersin (1.468 ton), Kocaeli (1.392 ton).
Sakarya'da gece hayatını canlı tutan mekanlar arasında; Arabesque Lounge & Pub, Radio Pub Performance Hall, Loqum Cafe, Rubiks Sakarya, Tülsü Cafe Nargile, Benne Hill Landscape Cafe ve Horoz Coffee Shop yer almaktadır.
Kabuğunun genellikle beyaz olmasıyla da cinsi diğer bal kabaklarından ayrılmaktadır. Adapazarı Kabak Tatlısı denince bu tarihi mirası devam ettiren Köfteci Hacı Bekir'e gelenler, meşhur kabak tatlımızı yemeden ayrılmamaktadırlar. Bu lezzeti tanıyan misafirlerimiz tekrar bizleri ziyaret etmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri