Tenkis Davasında Zamanaşımı Dolayısıyla, saklı paylı mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrenmesinden itibaren 1 yıl içerisinde dava açma hakkı vardır. Bununla birlikte, mirasın açılmasının üzerinden 10 yıl geçmesi ile saklı paylı mirasçıların tenkis davası açma hakkı ortadan kalkmaktadır.
Saklı pay davasında zamanaşımı süresi, mirasçının saklı payının ihlal edilmiş olduğunu öğrendiği tarihten itibaren başlar ve 1 yıllık süreye tabidir. Saklı payının ihlal edildiğinden haberinin olmaması durumunda ise mirasçının 10 yıllık hak düşürücü süresi vardır.
Tenkis davası açma hakkı, saklı payın ihlal edildiğinin öğrenildiği tarihten itibaren, 1 yıl süreyle mevcuttur. Ancak, vasiyetnameye dayalı olarak bir saklı pay ihlali söz konusu ise, bu süre vasiyetnamenin açıldığı tarihten itibaren 10 yıldır. Bu süreler, hak düşürücü sürelerdir.
Tenkis davası: Mirasçının saklı payının ihlal edildiğinin öğrenmesinden itibaren 1 yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinden, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinden itibaren 10 yıllık zamanaşımına tabidir.
Geriye dönük miras davaları da tıpkı diğer davalar gibi zamanaşımı süresi zarfında açılmalıdır. Tenkis davasının, saklı pay ihlalinden haberdar olunmasını takiben 1 yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihi, diğer tasarruflarda ise mirasın açılması tarihinden itibaren 10 yıl süre zarfında açılmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi ve tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve herhalde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. İyiniyetli olmayanlara karşı zamanaşımı süresi 20 yıldır.
Paylaştırmaya kadar mirasçılar arasında zamanaşımı işlemez. Delillerin bu çerçevede değerlendirilmesi ve sonucu uyarınca karar verilmesi gerekirken, davanın yanlış nitelendirmeyle zamanaşımına uğradığından bahisle reddi doğru değildir.
Saklı Pay Hangi Durumlarda Alınamaz? Murisin altsoyu, eşi, ana ve babası haricindeki hısımları saklı pay hakkına sahip değildir.
Tenkis Davasında Hak Düşürücü Süre (Zamanaşımı)
Mirasçılar, saklı paylarının zedelendiğini öğrendiklerinden itibaren bir yıl içinde tenkis davası açmalıdırlar. Aksi takdirde, bu sürenin sonunda tenkis davası açma hakları düşer.
Tenkis davası zamanaşımı süresi TMK md. 571'de düzenlenmiştir; “Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşer.”
Saklı payı ihlal edilen kişiler miras hukuku kapsamında dava açabilir. Miras avukatı en doğru yönlendirmeyi yapacaktır. Çoğu zaman terekenin tespiti davası ve tenkis davası birlikte açılır.
Saklı paylı mirasçılar altsoy ( çocuklar, torunlar, torun çocukları..), anne, baba ve sağ kalan eştir. Altsoyun saklı pay oranı yasal miras payının 1/2'sidir. Anne ve babanın saklı pay oranı yasal miras payının 1/4'üdür.
Kardeşler için önceden miras payının 1/8 i oranında saklı pay miras hakkı öngörülse de 10 mayıs 2007 tarihinde medeni Kanun'da yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesiyle kardeşlerin saklı pay miras hakkı ortadan kaldırılmıştır.
10 yıllık süre, sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır. 25.10.2017 tarihinden sonra ise İş Kanunu ek madde 3'e göre söz konusu tazminatlar için zamanaşımı süresi 5 yıl olarak değiştirilmiştir.
İşçinin temel ücret alacağı bakımından da zamanaşımı süresi 5 yıl olup bu alacak için sürenin başlangıcı çalışmanın yapıldığı ilgili ay sonundan veya temel ücretin ödenmesi gereken günde ödenememesinden sonra başlayacaktır.
Yol, ikramiye, izin ücreti, fazla çalışma ücretleri için işçi alacaklarında zamanaşımı 5 yıldır. İhbar ve kıdem tazminatı, iş kazasından kaynaklı ortaya çıkan borcun yani, sözleşmeden dolayı ortaya çıkan borcun ödenmemesi durumunda doğan tazminat için de zamanaşımı süresi 5 yıldır.
Zamanaşımı, doğmuş bir hakkı defi yoluyla zayıflatmaktadır. Fakat hak düşürücü sürenin söz konusu olduğu hallerde, yapacağımız itiraz ile doğmuş bir hakkın kendisinin yok edilmesi sağlanmaktadır. Yani birinde hak zayıflatılmaktayken diğerinde hakkın kendisi yok edilmektedir.
Miras davaları zamanaşımı süresi içerisinde açılmalıdır ve davanın niteliğine göre 1 yıl, 10 yıl ve 20 yıl olmak üzere zamanaşımı süreleri mevcuttur. Dolayısıyla babadan kalan miras zamanaşımına uğrar mı diye bakıldığında, belirli talepler bakımından uğradığı görülmektedir.
Mirasbırakan hayattayken miras hakkı ve saklı pay hakkı henüz doğmamıştır. Davanın açılması için hak düşürücü süreler öngörülmüştür. Mirasçının saklı payının ihlal edildiğini öğrendiği günden itibaren 1 yıllık hak düşürücü süre mevcuttur. 1 yıl içinde dava açılmazsa hak kaybedilir.
Saklı pay sahibi mirasçı, miras bırakanın yaptığı tasarruflara karşı miras payları belirli oranlarda korunan mirasçılardır. Yani, miras bırakanın hiçbir şekilde müdahale edemeyeceği, üzerinde tasarruf edemeyeceği şekilde bir miras hakkına sahip olan mirasçılara “saklı pay sahibi mirasçı” denilmektedir.
Hukukumuza göre saklı paylı mirasçılar 3 gruptur. Bunlar altsoy, anne-baba ve sağ kalan eştir.
Geriye dönük miras davası açmak mümkündür. Çünkü miras davalarında zamanaşımı bulunmamaktadır. Dava süreci miras avukatının yazdığı dilekçeyle başlamaktadır. Dilekçe içerisinde yer alan deliller, miras payının en iyi şekilde yapılmasını sağlamaktadır.
Dava zamanaşımı süresi kanunda öngörülen bir kovuşturma engelinin mevcut olması halinde söz konusu engel ortadan kaldırılana kadar durur. İzin şartı, karar şartı, bekletici mesele olması, kaçak kararı alınması olmak üzere dört tane durma şartı vardır.
2) Ayrıca zamanaşımı defi, borçlu tarafından ileri sürülmedikçe, yargıç tarafından kendiliğinden gözönüne alınamaz ve bir sonuç yaratmaz iken (BK.m.140, yeni TBK.m.161), itiraz ve hak düşürücü süre, yargıç tarafından doğrudan ve kendiliğinden göz önüne alınmak zorundadır.
Kural olarak tapu iptal ve tescil davasında zamanaşımı yoktur. Yolsuz bir tescil söz konusuysa 30 yıllık tapunun bozulması mümkündür. Eğer kazandırıcı zamanaşımı söz konusu olmuşsa 30 yıllık tapu bozulamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri