Pek çok yöresel ağızda patlıcana balcan denilmesine halk olarak aşinayızdır.
Yallı, Azerbaycan halk kültüründe mühim yer tutan mitolojik kaynaklı bir oyundur. Oynayanlar, bir halka oluşturacak şekilde yan yana geçerler.
soyka: Tüyleri alacalÛ, küçük bir karga türü. Blg. sojka, usojka ”ala karga' (Garrulus glandarius). Türkçede daha çok ala karga adÛ kullanÛlÛr.
Şeklave (Arapça: شقلاوة Şaklava; Kürtçe: شەقڵاوە, Şeqlawe), Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Erbil ilinde bulunan bir şehirdir. Şehir Erbil'in 51 km kuzeydoğusunda Safin ve Sork dağlarının arasında yer almaktadır. Şehrin nüfusu yaklaşık 25,000'dir.
Sahre, Gaziantep'te piknik etkinliğine karşılık gelmektedir. Tdk (https://sozluk.gov.tr/)'da yemek yemek, eğlenmek için açık alanda yapılan günübirlik gezinti anlamına gelmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Eskiden Ayıntap ve Aynitap adıyla yazılır, geniş halk kitlesi tarafından ise Antep ve Entap olarak söylenirdi. Gaziantep'in yetiştirdiği ünlü ilim adamı tarihçi Bedrüddin Ayni'nin ifadesiyle Gaziantep'in eski adı ve asıl adı “Kala-ı Füsus”tur. “Kala-ı Füsus” yüzük kalesi demektir.
Uykusuzluktan halsiz düşme veya beklemekten.
tintebaat: Titiz, temiz.
Düven, harmanda ekinlerin tanelerini ayırmak için kullanılan, kızak biçiminde araç olarak tanımlanmaktadır. Tarımda makineleşme gerçekleşmeden önceki dönemde, düven önemli bir konuma sahip olmaktadır.
Rafık ya da Refik fark etmez Antep'te biri “Rafık Ne Ediyin?” diye size sesleniyorsa bilin ki sizi dostu arkadaşı olarak gördüğü içindir. İçinde samimiyet barındıran Rafık, Rafığım kelimesi, artık dilimizden düşmeyen “kanka” tabirinin karşılığıdır.
2.Futbolda KALE ye de Galle deriz. Kaleciye de GALLECi denir.
anteplice'de denileni geç anlayan veya aklı havada, saf insanlar için kullanılır.
Avrat kelimesi eskiden sıkça kullanılan ama şimdilerde pek kullanılmayan kelimelerden bir tanesidir. Anlam kötüleşmesi yaşayarak argo ve amiyane bir tabir olarak bilinen avrat hanım eşlere verilen bir tabirdi.
Yörenin mertliği vardır. vardır. “Yorum”; Dostluğun teklifsiz, kefilsiz halidir. Ana sütüm kadar arı sili bu sözcük.
Yal gibi olmak tabiri dilimizde sıkça kullanılan bir tabir, bir benzetmedir. Yal gibi demek, sıcak bir şeyin bekleyerek soğumuş olduğu anlamına gelir. Yani sıcak yiyecek ve içecekleri ılıdığında, bekleyerek soğuduğunda yal gibi olmuş tabiri kullanılır.
hanan haraba gala =evin basina yikila . merdiven.
Kepeği kesilesice. (Bu dünyadan kısmetin kesilsin) Bedduan başına uğraya. (İstediğin kötü şey başına gelsin)
Antep Şivesi ( Haneğin Uluğu ) - Günün Antepce Haneği Anlamı : Ne oluğunu bilmediğin şeylerle uğraşmanın tehlikeli olduğunu anlatan Gaziantep atasözü sahibiantepte.com | Facebook.
doğu anadolu'nun bazı yörelerinde "madem ki" anlamına gelen sözcük. cerkes kiz ismi. cerkes mitolojisi´nde yeryüzü tanricasi.
antep ağzında bu kelime, "cak" olumsuzluk son ekini aldığında genelde küçük çocuklar için kullanılan ve donsuz , pantolonsuz anlamına gelen tumancak kelimesi oluşur.
kız anlamında yerel söyleyiş kalıbı.
Karakoncolos'un Kafkaslardan Orta Avrupa'ya kadar geniş coğrafyada Karakış (Aralık), Zemheri (Ocak) ve Gücük (Şubat) aylarında ortaya çıktığına ve en tehlikeli oldukları 24 Aralık- 20 Ocak arasında geceleri sokakların onlara terk edildiğine inanılır.
cin cücügü (Ar. + T.): Küçük, çelimsiz fakat zeki ve yaramaz çocuk (EYSV. 31). cindilli (Ar. + T.): Kötü huylu, sinirli; her şeyden huylanan (EYSV. 31). cop cop et- (T.): Yıkanmak (DS. 891) (EYSV. 32).
Kurtuluş Savaşı'nda halkın göstermiş olduğu üstün kahramanlıklar sebebiyle şehre 8 Şubat 1921 tarihinde T.B.M. Meclisi tarafından "GAZİ"lik ünvanı verilmiştir. Layiha-i Kanuniye'nin l. Maddesi "Ayıntap livası merkezi olan Ayıntap kasabasının namı Gaziayıntap'a tahvil olunmuştur." Böylece de Antep, Gaziantep olmuştur.
Antep halkı, 1 Nisan 1920'den 7 Şubat 1921'e kadar Fransızlar'a karşı direniş göstermişlerdir. Açlık, mühimmat-cephane kıtlığı ve Fransızlar'ın şehrin dört tarafını muhasarası karşısında, TBMMAntep'e 6 Şubat 1921'de “Gazi” unvanı vermiştir. Bundan sonra şehir “Gaziantep” adıyla anılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri