Biber tohumunun sulanması sık ama az olmalıdır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Toprak seçimi önemli
Biberlerin yetişmesi için ve kaliteli bir ürün elde edebilmeniz için tek tip toprak yerine karıştırmanızı öneririz. %60 bahçe toprağı, % 20 torf, % 20 gübre karışımlı toprak en iyi sonucu verecektir.
Ilıman veya soğuk iklime sahip bölgelerde bu sebze yıllık olarak yetiştirilir, sıcak yerlerde ise tüm yıl boyunca yetiştirilebilir. Bu nedenle, biber güneşi sever diyebiliriz. Saksıda biber yetiştiriciliği püf noktalarından biri ideal sıcaklığı bilmektir.
İlgili 34 soru bulundu
Biber sıcak ve ılık hava sever. Bahçe ya da saksı tercihlerinizden biri olabilir. Tohumlarınızı ya da fidelerinizi ekmeden önce toprağı dörtte bir oranında gübre ile karıştırıp havalandırırsanız ve birkaç gün beklerseniz toprağınızın verimi artacaktır. Bu işlemden sonra tohumlarınızı toprağa ekmeye başlayabilirsiniz.
Biberin optimal gelişme sıcaklığı 18-26 ºC'dir. Biber erken devrelerde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu zamanlar iyi gelişim gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda gelişme iyi olur.
Biber tohumu çimlenme aşamasında yeterli miktarda su verilmesi gerekmektedir. Biber sulaması sık fakat az olmalıdır. Çok fazla su, toprak hastalık ve zararlılarının artmasına neden olmaktadır.
Sulama. Suyu çok seven biber fideleri, nemli kalmaya bayılır. Bu nedenle her sabah toprağınızı kontrol etmeniz önerilir. Saksıyı sulu bırakmadan bitkinin su ihtiyacını karşılamanız doğru olur.
Sulama düzeni, biberin ekili olduğu toprağın özelliklerine göre ortaya çıkar. Özellikle sıcak hava durumu söz konusuysa kumlu topraklarda sulama 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir şeklinde düzenlenmelidir.
L.) Solanaceae familyasının Capsicum cinsine dahil olup; ılık iklimlerde yıllık, tropik iklimlerde ise birkaç yıl- lık kültür bitkisidir. bir yıllık bitkisidir.
Biber; ilkbahar, yaz ve sonbahar olmak üzere 3 mevsim ekilmeye uygun bir bitkidir. Ekim sonrası çimlenme süresi ağırlıklı olarak 10-20 gün arasında değişmektedir. Hasat zamanı ekildiği dönem çerçevesinde şekillenmektedir. İlkbahar başında ekilen bir biberin hasadını genellikle temmuz başında yapmak mümkündür.
Evinizin, balkonunuzun, bahçenizin ya da varsa terasınızın en çok güneş alan yerine ipe dizdiğiniz biberleri yerleştirin. Havanın sıcaklığına ve güneş ışıklarının kuvvetine göre kuruma süresi değişecektir. Ortalama 3 gün içerisinde kuruma başlar. 7 gün içerisinde de biberleriniz tamamen kurumuş olur.
Biber toprak açısından seçici bir bitki olarak tanınıyor. Organik madde açısından zengin, tınlı, tınlı kumlu, su tutma kapasitesi iyi, çabuk ıslanan, derin, geçirgen, iyi drenajlı topraklarda rahatlıkla biber yetiştiriciliği yapılıyor. Kumlu tınlı toprak seçimi, erkenciliğe zemin hazırlayabiliyor.
Üst yaprakların buruşması toprakta azot eksikliğine neden olmaktadır. Toprağa azot uygulamanın en hızlı yolu sıvı kök gübre uygulamasıdır. Buruşmalar, sapın üstünde başlamaktadır. Biber üretiminin büyümesini ve gelişmesini engelleyen nedenler, kök parazitleridir.
Ticari gübreler yanında organik gübreler bibere daha iyi gelmektedir. Organik gübre olarak dekara 3 veya 4 ton olarak ahır, iyi yanmış çiftlik gübresi verilmektedir. Bu gübreler biber için, daha iyi olmaktadır.
Biberde su noksanlığı çiçek ve küçük meyvelerin dökülmesine, su fazlalılığı ise yaprak dökümüne neden olur. Bu nedenle ilk meyveler görülünceye kadar sulama- dan kaçınılmalıdır. Bu devrede bitkiye gerekli olan su, düzenli aralarla çapa yapmak suretiyle toprakta muhafaza edilir.
Asidik bir yapıya sahip olan sirke, tıpkı limon ve domates gibi eldeki biber acısını geçirir. Geniş bir kaseye sirke doldurun. Elinizi sirkenin içerisinde 10 dakika beklettikten sonra bol suyla durulayın. Biberden yanan ellerinize yanık kremi veya nemlendirici krem sürerek acının geçmesini sağlayabilirsiniz.
Çökertenin seralarda neden olacağı kayıpların önüne geçmek için Previcur Energy* biber ilacı kullanılabilir.
Yaprak kısımları eğilmeye ve boynu bükülmeye başlar. Şayet bitkinin yeni sürgünlerinin yaprak kısımları solmaya başlıyor, gelişimi yavaşlıyor, yaprak renginde farklılaşmalar ve dökülmeler meydana geliyor ise çiçeğin susuz kaldığına işaret etmektedir.
Çabuk çürür ve hastalanır. Suyun azalması ile meyveler küçük kalır ve irileşmez. Çoğu kez çiçek silkmeleri görülür. Aynı durum suyun düzgün verilmemesi, yani bir bol sulamadan sonra, bitkiyi uzun süre susuz tutup tekrar bol su vermekle de ortaya çıkar.
Drenaj deliği hiç yoksa büyük ihtimalle bitkinin aşırı sulanma sorunu vardır çünkü suyun fazlası, saksının içinde kalıp kökler boğar. Bitkiyi kurtarmak için delikleri olan yeni bir saksı satın almanız gerekir. Eğer bitkinin toprağı yeşilse bu durum aşı miktarda suda yetişen su yosunudur.
ŞAŞIRTMA: Fidelerde ilk yapraklar çıktığı devrelerde seyreltme işlemi yapılır ve kök boğazları sterilize edilmiş harçlarla doldurulur. Fideler 2-3 yapraklı oldukları devre şaşırtma için en uygun zamandır. Bu devreye çimlenmeden 10-14 gün sonra gelirler.
Domates, biber, patlıcan gibi sebzeler için yaklaşık 8 litrelik saksılar uygundur.Saksının drenaj deliklerinin açık olduğu kontrol edilmeli ve deliklerin tıkanmaması için önlem alınmalıdır.
İklim ve Toprak İsteği: Biber Yetiştiriciliğinde biberin optimum sıcaklık isteği 20-25 C'dir.Biber Tohumların çimlenmesi için minimum sıcaklık 8-10 C'dir. Bitkiler 5 C'ye kadar hayat fonksiyonlarını sürdürür. Yalnız 8 C'den sonra biberlerin çiçek tomurcuklarının oluşumu durur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri