Domates tohumları mart ayı sonunda saksıda ve balkondaki yerini alabilir. Tohumları bölmeli, hava delikli saksılara dikin. Toprağı sürekli nemlendirin.
Domates bitkileriniz tüm bu aşamaları eksiksiz olarak uyguladığınız takdirde yaklaşık 3 ay gibi bir sürede çiçeklenmeye başlayacak, hemen ardından da meyve oluşacaktır. Bu aşamanın ardından meyveler yüzünü göstermeye başlayınca, saksılarınızı daha bol güneş alan alanlara taşıyabilirsiniz.
Domateslerin kışın yetiştirilebilmesi için fidanların, eylül ayının sonundan kasım ayının sonuna kadar yetiştirilmesi gerekmektedir. Fideler, ocak ayına kadar sürekli olarak bir yerde muhafaza edilmektedir. Fideler sıcak suyla sulanır ve bulundukları ortamın ısısı 20-22°C olması gerekir.
Domates fidelerinin sağlıklı şekilde büyümesi için 3 günde 1 defa olacak şekilde sulamalısınız. Sulamayı sprey şişe ile yapabilirsiniz.
SAKSI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE DERİN BİR SAKSI SEÇİN
Her seferinde domatesiniz yeni eklediğiniz toprağa kök salacak ve saçak kökler taze gübreyi daha rahat alacaktır. Bu sayede çapalama yapmadan, saksı içinde gerekli gübrelemeyi bitkiye en sağlıklı yolla ulaştırmayı başarır yüksek verim alırsınız.
İlgili 21 soru bulundu
Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Domatesin sulanması toprağın nemine göre değişebilir, ancak genellikle 3 gün de bir sulanması tavsiye edilir.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.
Bolca güneş gören pencere kenarında domates fideleri daha çabuk yetişir. Ama fideyi yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuk olduğu takdirde çimlenme süresi gözle görülür şekilde yavaşlayacaktır. Fideleriniz saksıdayken düzenli olarak sulamanız gerekmektedir.
Çiçeklenme için en az günlük 6 saat ışıklanmaya ihtiyaç duyan domates az ışığa karşı duyarlıdır.
Domates tohumları mart ayı sonunda saksıda ve balkondaki yerini alabilir. Tohumları bölmeli, hava delikli saksılara dikin. Toprağı sürekli nemlendirin. Fidelerin çıktığını gözlemlediğinizde güneşli ortama saksınızı taşıyın.
Domates, biber, patlıcan gibi sebzeler için yaklaşık 8 litrelik saksılar uygundur.Saksının drenaj deliklerinin açık olduğu kontrol edilmeli ve deliklerin tıkanmaması için önlem alınmalıdır.
Her durumda domatesin bir ekim zamanı vardır. Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Bahçede domates yetiştirmenin püf noktaları şunlardır: Domates, sıcak iklim bitkisidir. Büyümek için 18 °C ila 26 °C sıcaklığa ve bol güneşe (günde en az 6 saat) ihtiyaç duyar. Kısa sürme şartıyla, domates bitkileri 1 °C civarındaki düşük hava sıcaklığını tolere edebilirler.
Saksının 3 te birini verimli bahçe toprağı ile doldurup domates fidesini buraya dikin. Bitki gelişip gübreleme dönemi gelince, organik gübre karıştırdığınız bahçe toprağını saksınıza yavaş yavaş ekleyin. Her seferinde domatesiniz yeni eklediğiniz toprağa kök salacak ve saçak kökler taze gübreyi daha rahat alacaktır.
Bu noktada domates, ekildiği toprakta ne çok altta ne de çok üstte olmalıdır. Yeterli su alan ve güneş gören yerde bulunması, kısa sürede gelişmesine yardımcı olur. Bahçeye ekilen veya saksıda yetiştirilen domatesin bol suya ihtiyacı olacaktır. Hasat zamanı gelmeden domates fidesini sulamakta fayda vardır.
Açık tarlada yetiştirilen domates, tohum ekiminden sonra 80-100 gün içinde, fide dikiminden sonra ise 60-80 gün arasında hasatlık hale geliyor. Serada yetiştirilen domatesler, 60-70 gün sonra hasat edilmeye başlanıyor.
Domates verimini arttırmak için gübreleme yapmak gerekli olmaktadır. Bununla birlikte iklim, toprak isteği, sıcaklık, toprak hazırlığı, sulama, çapalama ve bakım işlemleri de verimi arttıran diğer yöntemler olmaktadır.
Fideler tutana kadar bir iki kez sulama yapılır. Daha sonra ilk meyveler görülene kadar mümkünse sulama yapılmamalıdır. Eğer çok kurak giderse bu devrede de bir iki sulama yapılabilir. Normal sulamaya yörelerin iklim koşullarına göre değişik zamanlar da başlanır ve 7 ile 12 gün aralar ile sulamalar yapılır.
Normal şartlarda en sistemli seralarda bile bir domates fidesinden 20 kilogram civarında ürün alınabiliyor ama bizim yetiştirdiğimiz fideden 55 kilogramın üzerinde verim alınabiliyor" diye konuştu.
Kurak bölge şartlarında domatesin su ihtiyacı genel olarak şöyle bir dağılım gösterir; Mayıs ayında 3 günde bir su, Haziran ayında 2 günde bir su, Temmuz ayında 6 günde 5 su, Ağustos ayında 7 günde 4 su, Eylül ayında haftada bir olmak üzere toplam 18 kez sulanmalıdır.
Sıcak havalarda kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılır.
10-8-10, gübrenin %10 azot, %8 fosfor, %10 potasyum içerdiği ve geri kalanı dolgu malzemesi olduğu anlamına gelir. 10-8-10 dizi numaralı gübreler domates tohumunda çokça kullanılmaktadır.
Fide ekildikten sonra yapılması gereken en önemli şey bunu sulamak olarak bilinir. Haftada 1 ila 2 gün sulama işlemi yapılması gerekir. Serin olan saatlerde sulamak daha uygun olur. Hasar döneminde de sulama işlemi aza indirilebilir.
Domatesler için “3 günde bir sulanmalı” gibi bir tavsiye verilemez. Bitkileri ne kadar sulamanız gerektiği bir dizi faktöre bağlıdır: Hava Sıcaklığı: Sıcak havalarda topraktaki su daha hızlı buharlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri