Kaju: Fıstık Gibi Meyve! Kaju meyvesi, çiğ veya kavrulmuş olarak tüketilebilir. Kaju ağacı üzerinde yetişen yiyecek, fasulye ve böbrek şekline benzeyen formu ile diğer fıstıklardan ayırt edilir.
1) Kalp Dostu Fındık
Fındık, her yönüyle sağlık dostunuz olacak. Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır.
Bağışıklık sisteminin korunmasında etken olan selenyum mineralini içerir. Kansere karşı vücut direncini artırır. Kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller içermesi kemik sağlığı açısından önemlidir. Triptofan içeriği ile mutluluk verir.
KAJU NE KADAR YENMELİ? Kajunun vücut sağlığına olan sayısız faydalarını görebilmek için günde 4 tane kaju yemeniz yeterlidir.
Spor yapanlara genel olarak önerilen ve sporcuların tercih ettiği kuruyemişler çeşitleri, çoğunlukla çiğ kuruyemişlerdir. Bu kuruyemiş çeşitleri; çiğ badem, çiğ fındık, çiğ kaju, kunar ceviz gibi çeşitlerdir.
İlgili 43 soru bulundu
Kaju Yemenin Hiç Duymadığınız Faydaları
Sağlıklı ara öğünlerin vazgeçilmezi olan kaju, pek çok hastalığı önleme konusunda da başarılıdır. Doyurucu ve yüksek besin değeri olan kaju, zihin gelişiminden kas gelişimine kadar fayda sağlayan bir yemiştir.
Yüksek seviyede çinko, lif ve minerallere sahip olması günlük besin ihtiyaçlarını karşılamakta oldukça etkilidir. 60 gram kaju günlük fosfor ihtiyacının yarısını karşılar. Fosfor dışında B6, demir, mangan, tiyamin ve magnezyum açısından da oldukça zengindir.
Ancak uzmanlar tarafından sağlığımız için destekleyici olan kuruyemişlerin çiğ olarak tüketilmesi gerektiği görüşü bulunmaktadır. Çiğ olan kuruyemişlerin içeriğinde lipaz enzimleri ölmediğinden dolayı daha faydalı olmakta ve aynı zamanda kavrulma esnasında bitkisel yağlar trans yağa dönüşebilmektedir.
İçindeki yoğun çinko ile depresyon ve stres seviyelerinin azalmasına yardımcı olan kaju fıstığı düzenli tüketildiğinde serotonin düzeyinizin de yükselmesine destek olur.
Kaju kilo aldırır mı? Kaju fıstığı, B1, E vitamini, magnezyum,potasyum, fosfor mineralleri açısından zengin bir besindir.Doğru miktarda tüketildiğinde kilo aldırır düşüncesinin aksine, yağ yakımını hızlandırması ile kilo verdirici özelliğe sahiptir.
Kaju meyvesi çabuk çürüdüğünden ekonomik değere sahip değildir. Kaju fıstığının diğer fıstık çeşitlerinden daha pahalı olma nedenlerinden biri her iklimde yetiştirilememesi ve her kaju elmasından ancak bir adet kaju fıstığı üretilebilmesidir.
Kaju, bağ dokularında hücrenin yapısını koruyan bir kolajen içermektedir. Bu kolajen yaraların çabuk iyileşmesini sağlarken aynı zamanda cildi dış etkenlere karşı korumaktadır.
Özellikle bazı kuruyemişler diğerlerine göre daha pahalıdır. Bu konuda kaju, Antep fıstığı ve badem ilk sıralarda yer alır. Bunlar içerisinde en pahalısı ise kaju olarak bilinir. Bunun için en pahalı kuruyemişin kaju olduğunu söyleyebiliriz.
Leblebi, kuru yemişler arasında en düşük kaloriye sahip olması yönüyle dikkat çekmektedir.
Kızartılmış mısır fıstığı, kavrulmuş mısır fıstığından daha fazla yağ içeriğine sahiptir. Mısır fıstığı diğer kuruyemişler kadar sağlıklı değildir, ancak yine de bazı beslenme faydaları vardır.
Bir Avuç Kuruyemiş Yeterli
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
Cinsel hayatı verdiği enerjiyle canlandıran kaju aynı zamanda sperm hareketlerini artırıyor. Babalığın yolunu da açıyor... Lezzetiyle sevilen kaju fıstığı güzel tadının dışında besleyiciliği, vücudu güçlendirme ve hastalıklardan koruma özellikleri ile de dikkat çekiyor.
Kaju fıstığı, kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, bakır, fosfor, çinko gibi mineral maddeler ile folik asit, B1, B2, B3, B6, C, E ve K vitaminlerini barındırır.
Kakule: Kakule sinirleri yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Demleyip içtiğinizde psikolojik olarak gevşemenizi sağlar, stresiniz azalır. Kaju: Sinir sistemini yatıştırmada oldukça başarılı olan kaju, C vitamini, magnezyum, B6 vitaminlerini barındırır.
1 adet kavrulmamış kaju kaç kalori: 11 kalori. Çiğ halde bir avuç kaju kaç kalori: 138 kalori. 1 fincan kaju fıstığı kaç kalori: 387 kalori. Kavrulmamış 100 gr kaju kaç kalori: 553 kalori.
Kaju, özellikle bağışıklık sisteminin korunmasında etken olan selenyum mineralini içerir. Ayrıca içeriğindeki yağ çeşidinin yüzde 75'inin tekli doymamış yağ asidi olması nedeniyle ekstra yararlıdır. Kaju'nun kalorisi ceviz kadar yüksektir. İngiltere'de çocuklara ilk bir yıl verilmemesi önerilir.
Diyetisyen Arzu Karabulut, kajunun ve bademin yağ yaktırdığına işaret ediyor. Karabulut, kajunun beyin ve sinir sistemine faydalı olduğunu vurguluyor ve “Bu fıstık türünde oleik yağ asitleri ve B grubundan vitaminler bulunmaktadır. Bu nedenle de diyet yaparken halsizlik ve yorgunluğu önlemek için kaju tüketilmelidir.
Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
Kuruyemiş Spordan Önce mi Sonra mı Yenir? Spordan sonra kuruyemiş tüketebileceğiniz gibi dilerseniz badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişleri spor öncesinde tercih edebilirsiniz. Bu tür kuruyemişler sindirim sistemi bağırsaklarda ilerleme açısından yavaştır.
Kaju fıstığını düzenli olarak tüketen insanlar daha hızlı kilo verirler ve obez olma riskini düşürürler. Bunun yanı sıra, bu kuruyemişler çok besleyici olduklarından ve sizi uzun süre tok tutabildiklerinden sizin için harika bir atıştırmalık olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri