İlk ergin çıkışı görüldükten sonra, 2-3 gün içerisinde 1. ilaçlama yapılır. Eğer ergin çıkışı devam ediyorsa, ilacın etki süresi dikkate alınarak 2. bir ilaçlama daha yapılabilir.
İlaçlama zamanı
Kayısı iç kurdu'nun kimyasal mücadelesinde, çiçekler kavuzdan çıktıktan 7-10 gün sonra mücadele yapılmalıdır. Zararlıya karşı ilaçlamada amaç, ergin çıkışı süresince ağaçları ilaçlı bulundurarak, erginleri çiftleşip yumurtalarını bırakmadan önce yok etmektir.
İlaçlama, ağaçların kış uykusunda olduğu dönemde ve en geç gözler uyanmadan 3-4 hafta öncesine kadar yapılmalıdır. Hastalıklı tomurcuk ve kanser yarası bulunan dal ve sürgünler budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
Mart ayından itibaren yapılmaya başlanan kontrollerde, kışlayan döl erginlerinin bıraktığı yumurtaların hemen tamamının açılıp 2. ve 3. dönem nimfler görülmeye başladığı, tatlımsı madde akıntısının başlamadığı ve doğal düşmanların fazla bulunmadığı zamanda yapılan bir ilaçlama yeterli olabilir.
Budamada kullanılan aletler her seferinde % 10'luk sodyum hipoklorite (çamaşır suyu ) daldırılarak dezenfekte edilmelidir. 2-KİMYASAL MÜCADELE Sonbaharda yaprakların % 75'i döküldüğünde ilaçlı mücadele yapılır. Sürgün ve Dal yanıklığı ile bulaşık bahçelerde mutlaka % 3 lük Bordo Bulamacı kullanılmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Topraklarımız kireçli ise Amonyum Sülfat gübresi tercih edilmelidir.
Kayısı ağaçlarında meyvelerin olgunlaşma döneminde dökülmesine ve kurtlanmasına sebep olan Şeftali Güvesi Zararlısına karşı ilaçlama zamanını belirlemek için o bölgeyi ekolojik olarak temsil eden kayısı bahçelerinin olduğu yerlere Şeftali Güvesi tuzakları kayısı ağacının güney yönüne 1.5-2 metre yüksekliğindeki uygun ...
Tahta kurdu sorunu nun büyüklüğüne göre püskürtülerek veya ULV soğuk sisleme ile uygulanır. Mobilya ve diger ahşap eşyalarınızı Tahta kurdundan korumak için ve çok derinlere inmemiş olan zararlıları yok etmek için püskürtme metodu ile ilaçlamak yeterli olacaktır.
Capsanem ile etkin bir mücadele için ilk uygulama, larvaların aktif hale geçtiği Nisan-Mayıs aylarında, yani ergin dönemine geçmeden önce topraktan sulama yoluyla kök bölgesine yapılmalıdır. Meyve bahçelerinde bir kaç adet Fidan Dip Kurdu zararlısının görülmesi bile tüm bahçede uygulama yapılmasını gerektirir.
İlaçlamanın yapılacağı zaman, mümkünse sabah ve akşam saatlerinde olmalıdır. Gündüz ve sıcak saatler, ilaçlama için uygun saatler değildir. Bu arada rüzgara da dikkat etmek zorundayız. İlaçlama yaparken karşıdan esen rüzgar, ilacı doğrudan bizim üzerimize getirecektir.
Yaprak Delen (çil) Hastalığı için 1.ilaçlama sonbaharda yaprak dökümünden sonra yapılır. 2. ilaçlama ilkbaharda pembe tomurcuk döneminde % 1 lik bordo bulamacı veya % 50 Bakırlı Fungusitlerden biri 100 lt. Suya 400 gr. konularak ağacın her tarafı ıslatılacak şekilde ilaçlanmalıdır.
Toprak İsteği: Kayısı ağacı; yarı sıcak ve sıcak bölgelerde, arazinin bol güneş gören güney yönlerinde, derin, geçirgen, az meyilli, sıcak ve besin maddelerince zengin, tınlı ve hafif kireçli, tınlı, kumlu tınlı ve humuslu top- raklarda iyi gelişme gösterir ve meyve kalitesi artar.
O yüzden havalar serinlediğinde Eylül ayında başlanıp Nisan ayına kadar kullanılabilir. Yine Taban gübreleri diye tabir edilen18-46-0,20-20-20, 15-15-15-15 gibi gübreler en iyi bitki tarafından alınmaya başladığı dönem meyve ağaçlarında Ağustos-Eylül aylarıdır.
Eğer toprak düzgün değilse, özellikle atılan hayvansal gübreler toprak tarafından eritilemez. Bu da kurtlanmanın belli başlı sebeplerindendir. Bu sorunu en kolay şekilde toprağınızı çok iyi şekilde çalıştırarak giderebilirsiniz. Toprağınız çalışırsa kurt oluşma sebeplerini ortadan kaldırmış olursunuz.
İlk İlaçlama Evresi: Genellikle sürgünler 20-30 cm boyutuna ulaştığında uygulama yapılır. 2. Evre: Bağ bitkilerinin çiçekleri taç yapraklarını döktüğünde ilaçlama yapılır. Bu dönemde koruklar, saçma tanesi iriliğine ulaşmış olur.
Meyvenin içinde kurt varsa onda ilaç yoktur. O meyvede böcek beslenip ölmediğine göre insanda da hiçbir zararlı etkisi söz konusu değildir. Meyvenin içinde kurt hala yaşamayı başarmışsa demek ki meyvede zararlı madde kalmamıştır.
Uygulama. Chrysamed Worm-Ex her tür ahşap yüzeye uygulanabilen, kokusuz ve leke bırakmayan bir üründür. Kapı, pencere, mobilya gibi ahşap yüzeylere yaklaşık 50-100 cm uzaktan en ince ayarda ve bolca püskürtülerek uygulanır.
Yetişkin bir tahta kurdu yalnızca 2 hafta yaşar ancak uçabilir ve bu nedenle genellikle küçük bir sinekle karıştırılır.
İlk ergin çıkışına göre ilaçlama zamanının tespiti
Tuzak kontrolleri, ilk kelebek yakalanıncaya kadar haftada 2, daha sonra 1 kez olmak üzere yapılmalıdır. Tuzaklarda ilk ergin yakalandıktan 15-20 gün sonra ilk ilaçlama yapılmalı; bunu takiben ilaçların etki süresi dikkate alınarak 2 ilaçlama daha yapılır.
Tahtakuruları çoğunlukla geceleri etkindir ve genellikle insanları uyurken ısırır. Cildi delerek ve uzun bir gagadan kanı çekerek beslenirler. Böcekler doyuma ulaşmak için üç ile on dakika arasında beslenir ve sonra fark edilmeden sürünerek uzaklaşır. Tahtakurusu ısırıkları bazen alerjik reaksiyona neden olabilir.
Kül kullanılacaksa, bir kilo toprağa bir yemek kaşığı kadar sigara külünün karıştırılması yeterli olacaktır. Eğer izmarit kullanılacak ise, 1 litre suyun içerisine 10 adet izmarit atılıp bir gece bekletilir ve suyu, çiçeğe bir yemek kaşığı olacak şekilde haftada bir verilir.
Mobilya kurdu veya ağaç kurdu özellikle ahşap mobilyaların döşeme ve içinde bulunan saman, ot, kamış ve sünger gibi döşeme içlerine yerleşir. Yerleştiği yeri aşındırır, deler ve yıpranmasına sebep olur. Ölen ağaç kurtları mobilyanın etrafına saçılır. Ağaç kurdu ya da tahta kurusu tahta ve ahşap malzemelere yerleşir.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serdikten sonra kayısıları tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 70 dereceli fırına verin. Ara sıra kayısıları çevirerek yaklaşık 6-7 saat kadar bekletin. Kayısılar bu ısıda yavaş yavaş suyunu kaybedip kurumaya başlayacaktır.
Kayısı ağaçları hasattan 7-10 gün önce mutlaka sulanmalıdır. Ağır killi topraklarda ağaçlara fazla su verildiğinde ağaçlar zamk çıkarır, yapraklar küçülür, sararır ve ağaç bir süre sonra kurur.
Meyve ağaçlarının bulunduğu toprakta aşırı nemin yükselmesi sonucundan bitki kökleri havasız yanı oksijensiz kaldığı için iletim borularında sıkıntılar oluşmakta kök boğazında çürümeler ve tepki olarak ta ağaçta oluşan stresin sonucunda zamklanmaya yol açmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri