Bu araştırmaların birinde sakız çiğneme yakından incelendi ve sık sık sakız çiğneyen kişilerde gerilim tipi baş ağrılarının ve migrenin daha yaygın olduğunu buldu. Yemek yemekten kaçınamazsınız ancak düzenli olarak migren yaşıyorsanız sakız çiğneme sıklığını azaltabilirsiniz.
Sakız, çene belirginliğini artırmanın en kolay ve en bilinen yollarından biridir. Doğrudan çene kaslarını çalıştırmasa da çene kemiğini kaplayan yanaklarını çalıştırır. En iyisi de bunun oldukça eğlenceli bir şey olmasıdır, böylece bunu alışkanlık hâline getirmen için çok da uğraşman gerekmez.
İngiltere'de yaşanan bir olay yeniden gündeme geldi. Bir günde 7 saat boyunca sakız çiğneyen Liverpoollu Claire Embleton, yıpranan çenesi için büyük bir ameliyat riski ile karşı karşıya kaldı. Kadın ameliyat sonrası yüzünde iz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.
İlgili 18 soru bulundu
Sabah vakti şekersiz olmak kaydıyla 1 saat boyunca sakız çiğnemenin yaklaşık 60 kcal'e bedel olduğu bilinmektedir. Ayrıca da yemek yemeye başlamadan önce ve sonra sakız çiğneyenlerin çiğnemeyenlere göre %5 daha çok kalori yakabildikleri gerçeğini ortaya çıkardı.
Sakız çiğnemek yüz kaslarını çalıştırarak, daha sıkı ve sağlıklı bir görünüm sağlar. Yüz kaslarını harekete geçiren sakız çiğneme eylemi, yüzdeki sarkmaları ve kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olabilir.
Ağız ve Diş Sağlığına Destekler
Bunun yanında vücuttaki en güçlü savunma mekanizması olan tükürük salgısını da artırmaktadır. Bu nedenle gün içinde sakız çiğnemek iyi bir seçenek olacaktır. Şekersiz sakız çiğnemek ağız sağlığını birçok yönden destekler; Plaklarının oluşumunu önler.
Şekersiz sakız çiğnemenin ağız ve diş sağlığı için faydalı olduğunu belirten Diş Hekimi Pertev Kökdemir, çene ve kas yapısının bozulmaması için çiğneme süresine ve şekline vurgu yaptı. Kökdemir, “Sakız çok büyük olmamalı ve 15-20 dakikadan fazla çiğnenmemeli” dedi.
Stres seviyenizi kontrol etmek için sakız çiğnemeyi deneyebilirsiniz. Çiğneme süreci vücuttaki kortizol miktarını azaltmaya ve stres atmaya yardımcı olur. Sakız bazen kaygı problemlerine ve yorgunluğa da iyi gelir. Sakız konsantrasyonu artırabilir ve hafızayı da güçlendirebilir.
Peygamberimiz aleyhisselam: “ Çalgılı müzik dinleyen kişinin ahirette kulağına kurşun döküleceği” ni buyurmaktadır. Baş ağrısı için Nas, Felak, Ayet-el Kürsi, Fatiha, Haşr Suresinin son dört ayeti, Yasin Suresi ve Bakara Suresi okunabilir. Bu sureler bütün hastalıklar için şifadır.
Soğuk presi doğrudan şakak kısmına koyun. Bu şekilde 20 dakika kadar bekleyin. Bu yöntem zonklamayı da azaltacak ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Soğuk ya da sıcak kompresi uygularken başınıza yine masaj da yapabilirsiniz.
Günde 3 kez dişlerinizi florürlü bir diş macunu ile fırçalamak ve diş ipi kullanmak mutlaka yapılması gerekenler listesinde 1. sıradadır" dedi. Sakız çiğnemenin önemine dikkat çeken Yalçın, "Yapılan araştırmalar yemeklerden sonra 20 dakika boyunca şekersiz sakız çiğnenmesinin çürük oluşumunu azalttığını göstermiştir…
Sakız çiğnemenin rahatlatıcı, uyanık tutucu ve konsantre olmaya yardımcı olma gibi etkileri yanında şekersiz-şeker yerini tutan tatlandırıcılı yani şeker alkollü özellikle ksilitollu sakız çiğnemenin ağız, diş ve sindirim sistemi sağlığına etkileri bilimsel olarak kanıtlanmaktadır.
Bunlar, milyonlarca vakadan sadece üçü. Yüzyıllardır, çiğnenen sakızlar yanlışlıkla yutulabiliyor. İncelenen katran birikintileri ise sakızın ilk olarak, milattan önce 7000 yılında Kuzey Avrupa'da özellikle de 6-15 yaş arasında çiğnendiğini gösteriyor.
Hepsinden önemlisi, aromalı sakız çiğnemek aroması olmayan sakızlara göre yaklaşık yüzde 5 daha fazla kalori yakabilir. Louisiana Eyalet Üniversitesi'nde yapılan bir başka araştırmaya göre, sakız çiğnemek iştahı kontrol etmek ve atıştırma isteklerini azaltmak için yardımcı bir aktivitedir.
Ayrıca sakız çiğnemenin yemek yeme isteğinizi azalttığını ve bunun tersine kilo vermenize yardımcı olur. Kurtulmaya çalıştığınız gıdı ve yanaklarınızdan, sakız çiğneyerek veda edebilirsiniz. Özellikle düzenli çiğnediğinizde aradaki farkı göreceksiniz.
Bu da akıllara sakız çiğnemek zayıflatır mı sorusunu getiriyor. Uzmanlar ise bunun deneysel bir çalışma olduğunu belirterek bu kadar yüksek oranda bir artışın olamayacağını vurgularken sakız çiğnemek zayıflatmaz görüşünü paylaştılar.
Çoğu zaman diğer besinlerle aynı hızda, bazen 1-2 saat gecikmeyle vücuttan atılıyor. Sakız yutmak tehlikeli değil. Sakız yutulunca ciddi bir sağlık sorunu beklenmez. Sadece peş peşe çok sayıda ya da büyük sakız yutulmuşsa, hazımsızlık, tıkanma ve kabızlık riski doğabilir.
Sakız çiğnemeyin
Sakız çiğnerken üretilen sindirim asidi, aç karnın iç yüzeyini tahrip eder ve gastrite yol açabilir. Ayrıca sakız çiğneyenlerin meyve ve sebze yerine abur cubur (patates kızartması, şekerleme) tercih ettiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Tok karnına bile 10 dakikadan fazla sakız çiğnemekten kaçının.
Sakız, şekersiz olanından çiğnendiğinde uzun dönemde kilo vermenize yardımcı olabilir. Rhode Island Üniversitesi'nde yapılan laboratuvar araştırmalarına göre, sakızın kalori alımını düşürmeye yardımcı olduğu ve kalori yakma sürecini arttırdığı açıklandı.
Sandaloz sakızında yer alan vitamin ve mineraller, tokluk hissi vermektedir. Bu nedenle zayıflamak isteyenler bu sakızı kullanmayı tercih eder. Beyni ve mideyi uyaran sandaloz sakızı, kişinin daha geç acıkmasını sağlamaktadır.
DUVAR - Şekersiz sakız çiğnemenin ağız ve diş sağlığı için faydalı olduğunu belirten Diş Hekimi Pertev Kökdemir, çene ve kas yapısının bozulmaması için çiğneme süresine ve şekline vurgu yaptı. Kökdemir, “Sakız çok büyük olmamalı ve 15-20 dakikadan fazla çiğnenmemeli” dedi.
Yazıyı özetlemek gerekirse orta derecede sakız çiğnemenin bir zararı olmadığını hatta faydalı olabileceğini söyleyebiliriz. Acıktırma hissi için ise sakızın cinsi büyük önem arz eder. Şekersiz sakızlar pek acıkma hissini ortaya çıkarmasa da şekerli sakızlarda acıkma hissinin ortaya çıkışı gözlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri