10 dakika kadar karbonatlı suyun içinde bekleyen brokoliyi, bir süzgeç içine alarak soğuk sudan geçirin. Karbonatlı suyun etkisi ile brokoli öbeklerinin arasında bulunan minik böcekler ve tozlar suyla beraber akıp gidecektir. Böylece daha temiz ve sağlıklı brokoli tarifleri hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!
Tencerede, kapağı açık şekilde haşlamanız gerekir. Brokolileri, köklerinden kesip tencereye koyabilirsiniz. Her bir brokoli çiçeğinin üzerini geçecek kadar su eklediğinizde, kısık ateşte pişirmeye başlayabilirsiniz. Pişirme süresine dikkat ederek, mevsiminde brokoliyi lezzetli şekilde haşlayabilirsiniz.
Bir tencereye brokolileri çok aşmayacak kadar su doldur ve içine 1 tatlı kaşığı kadar da tuz ekle. İçine birkaç damla da limon suyu ekle. Bu, brokolinin kaynarken çıkardığı kokuyu alacaktır.
Satın alınan brokolinin çiçekli olan kısmının sık, saplarının ise kolay kırılabilecek tazelikte olması gerekmektedir. Pişirme işlemine geçildiği zaman eğer mümkün ise brokoli buharda pişirilmeli eğer buharda pişirme mümkün değil ise suda haşlama şeklinde yapılmalıdır.
Önceden ısıtmış olduğunuz 200 derece fırında tercihen alt raflara yerleştirerek 20-25 dakika pişirin. Uçları hafifçe renk almaya başlayınca kürdan veya bıçak ucuyla pişme derecesini kontrol edin. Hafif dişe gelir kıvamda seviyorsanız 15 dakika, pişmiş seviyorsanız 20 dakika kadar fırında tutun.
İlgili 36 soru bulundu
Haşlama Brokoli Tarifi Püf Noktaları Nelerdir? Brokoliler; vitamin değeri kaybedilmeden, kısa süre, hafif diri kıvamda ve canlı yeşil renkte kalacak şekilde haşlanmalıdır ve sıcak su içinde bekletilmeden, hemen haşlama suyu süzülmelidir.
Brokolinin yaklaşık olarak 7-8 dakika kadar tencerede haşlanması yeterli olacaktır. Zaten brokoli çiğ olarak da tüketildiği için fazla haşlamanın bir gereği yoktur. Brokoliyi haşlarken kapağını kapatmayın. Bu sebzeyi kapağı açık olacak şekilde haşlamak daha doğrudur.
Genel olarak brokoli suyunun faydaları İbrahim Saraçoğlu tariflerine göre haşlama suyu şeklinde hazırlanır ve gün içinde içilebilecek 500 ml olarak tüketilir. Bu su aynı zamanda iştah kesici özellikleri ve detoks etkisi ile sağlıklı zayıflamayı sağlar.
Brokoliyi suda haşlarsanız tüm faydalarını suya bırakıyor. Bu yüzden brokoliyi mutlaka buharda pişiriyorum. Hem vitaminlerini hem rengini koruyor.
Brokoli haşlama:
Su miktarı tencerenin içinde brokolinin yüksekliğini aşmamalı, pişirme süresi de 4-5 dakikayı geçmemelidir. Haşlarken suyun içerisine damlatacağınız birkaç damla limon suyu oluşabilecek kötü kokuların giderilmesini sağlayacaktır. Haşladıktan sonra da brokolileri süzüp servis edebilirsiniz.
Suyun içine 1 fincan sirke ekleyerek brokoli parçalarının daha da temiz olmasını sağlayın. Yaklaşık 15 dakika kadar sirkeli suda bekleyen brokoliyi, musluk altında soğuk sudan geçirin ve dilediğiniz tarif için kullanın. Sirkeli su, bazı bitkilerde bulunan minicik böceklerin temizlenmesini sağlar.
Besin değerini korumak açısından brokoliyi buharda pişirmek en sağlıklı yöntemi. Buharda pişirdiğiniz brokolinin yanına hem renk olarak hem de lezzet olarak çok yakışacak iki sebze daha var ki patates ve havuç! Bir güzel buharda yumuşatılan bu sebzeleri yoğurtla servis ederek sağlıklı bir salata hazırlayabilirsiniz.
Brokoli, günlük tüketilmesi önerilen ve sağlıklı bir vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri karşılar. Lahana ailesi üyelerinden olan brokolide protein ve lif oranı oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra folik asit, magnezyum, kalsiyum ve selenyum bulunur.
2) Brokoli ve Karnabahar
Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz.
Normalde brokoli yemek sağlık için zararlı etkilere sahip değildir. Ancak bağırsak ve sindirim sisteminde sorun olan kişilerde aşırı tüketildiğinde rahatsızlık, gaz ve bağırsak tahrişine yol açabilmektedir.
Uzmanlar bu yüzden haftada bir iki kezde olsa brokoli tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
Havuçlar soyularak istenen büyüklükte doğranır. Kaynayan suyun içine havuçlar atılarak haşlanır. Brokoli de istenen büyüklüğe getirilerek aynı suda havuçtan sonra haşlanır. Soğuduğunda üzerine limon suyu, nar ekşisi ve yağı da ekleyip tuzu ayarlanarak servis edilir.
Haşlama yaparak brokolilerin başlanması için yine yıkanıp ayıklanır ve sıcak suyun içerisine konulur. Kapağın kapalı olması burada da önemlidir. Haşlanarak suyun içerisine biraz tuz ve bir kaç damla limon koyulmalıdır. Suyun içinde haşlama süresi 3 dakikayı geçmemelidir.
Biberleri közleyin, kabuklarını soyun ve dilimleyip bir derin kaseye alın. Üstüne soğumuş brokolileri, mısırı, doğranmış turşuyu ve rendelenmiş sarımsağı ekleyip karıştırın. Yağ, balzamik ve limon suyunu da ekledikten sonra güzelce harmanlayın ve servis edin. Afiyetler olsun!
Ardından brokoliyi çiçeklerine ayırın. Brokolinin çiçeklerini çok dağıtmadan arzu ettiğiniz büyüklükte ayırma işlemini yapabilirsiniz. Daha sonra ise brokoliyi sirkeli suya koyarak 5 dakika kadar bekletin. Bu işlem brokolinin daha temiz olmasına yardımcı olacaktır.
karnabahar, brokoli, lahana, alabaş (turpgiller) vb bitkiler sülfür ve sülfür bileşikleri ihtiva eder. pişmemişken ya da az pişmişken bu bileşikler herhangi bir koku yapmaz; ancak bu bitkiler gerektiğinden fazla piştiğinde sülfür ayrışır ve bahsi geçen kötü koku yayılır.
Önce havuçları kaynar suyun içine koyup 10 dakika haşlıyoruz. Sonra brokolileri ekleyip tencerenin kapağını kapatıp buharla birlikle haşlıyoruz. 15 dakika sonra kontrol edin damak zevkinize göre yumuşak isterseniz birazdaysa bekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri