Bir kavanozun içine 1 litre su doldurun. İçine 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edin. Kırılmış zeytinleri içine aktarın. Kavanozun ağzına kadar su ilave edin.
3-4 gün sonra bidondan su taşabiliyor bunun için bidonumuzun altına bir leğen koyabiliriz. Suyunu bir kaç hasta da bir kontrol etmeliyiz. suyu azaldıkça tuzlu su ilavesi yapmalıyız. yoksa susuz kalan yapraklar çürür. Yaptığımız bütün kışlık veya salamura ürünleri mutlaka gölge ve serin bir yerde saklamamız gerekir.
Eğer bir gece önceden suya yatırmayı unutursanız aynı gün içinde yaprak sarmaları sarmaya başlamadan önce salamura yapraklarınızı ılık suda 2-3 saat kadar bekletebilir, hiç vakit bulamazsanız kaynattığınız suya atıp bir süre beklettikten sonra çıkarabilirsiniz. Bu, sert yaprakların da yumuşamasını sağlayacaktır.
Asma Yaprağı Salamurası İçin Gerekli Malzemeler:
Yeteri kadar salamura tuzu. Yeteri kadar kaynatılmış soğutulmuş su. 5 kiloluk bidon.
Mümkünse; mevsiminde, az damarlı, taze asma yaprağı kullanın. Salamura yaprak kullanıyorsanız; tuzunun gitmesi için bol suda yıkayın. Kaynar suda 2- 3 dakika haşladıktan sonra durulayıp kullanın.
İlgili 27 soru bulundu
Yaprak Sarması İçi Nasıl Hazırlanır
Yıkanıp süzülmüş pirinçler ilave edilir. Domates sosu eklenir. Üzerine 2 parmak geçecek şekilde sıcak su ilave edilip tuzu eklenerek suyu tamamen çekene kadar pişirilir.
Salamura yaprakları tuzundan iyice arındırmak ve yumuşak olmasını sağlamak için bir gece önceden suya koymalısınız.
Bir kavanozun içine 1 litre su doldurun. İçine 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edin. Kırılmış zeytinleri içine aktarın. Kavanozun ağzına kadar su ilave edin.
Yaprakların üstüne suyu koyduktan sonra kapağını sıkıca kapatıp, ters çevirin. Bu şekilde 1 gün bekletin. Hazırladığınız salamur yaprağını serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Asma yapraklarını istediğiniz zaman ön haşlama yapmadan direk kullanabilirsiniz.
Salamura Asma Yaprağı Tarifinin Püf Noktası
Asma yaprağı oldukça tuzlu bir yapıya sahip olduğundan kullanmadan 2-3 saat önce sıcak suyun içinde dinlendirerek tuzunu atmasını sağlayın.
Sarmanın püf noktaları:
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
Üzerini yapraklarla ve tabakla kapatıp suyunu da ekleyin ve pişirmeye alın. Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın. Üst tarafa koyduğunuz pirinçler pişmişse eğer sarmalarınız pişmiş demektir.
Salamura yapılacak yapraklar ince ve damarsız olmalıdır. Asma yapraklarını geniş bir tepsiye ya da temiz bir plastik kaba yerleştirin. İçme suyunu tencerede kaynatıp içine tuzu ve limon tuzunu ekleyin. Tuzlu suyu yaprakların üzerine döküp tepsinin ya da kabın üzerini bir tepsiyle kapatarak 12 saat kadar bekletin.
Yeter, "Tuzlu salamura besinlerin ve turşuların fazla tüketilmesi yüksek tansiyon yani hipertansiyon, mide ve ağız kanserlerinin oluşmasına neden olur. Bunun yanı sıra susama hissine sebep olur ve çok fazla suyu vücut atamayacağı için de vücutta ödem dediğimiz şişkinlikler meydana gelir.
Son olarak hazırlanan salamura yapraklar güneş almayan serin bir yerde muhafaza edilmeye başlar. Mayıs ve haziran ayında yapılan salamuralar kış boyunca sofralarda önerdiğimiz tariflerle afiyetle yenebilir.
Yapraklar üzerinde bulunan damarların kalın olmaması önemli bir faktördür. Salamuranın %22 tuz oranıyla hazırlanması en uygun olanıdır. Yaprak Salamurası için Estuz deniz tuzu tercih edilmesi hem bekleme sürecindeki bome kaybını ( Salamurada tuz kaybını ) engelleyecektir.
Salamura yönteminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yaprakların havayla temas etmemesidir. Salamura yöntemiyle saklanan yapraklar kullanılmadan önce sıcak suda 3-4 saat kadar bekletilmelidir.
Salamura yaprak kullanacaksanız yaprakları 1 gece önceden sıcak suyun içerisine koyup bekletmelisiniz. İç harcını hazırlarken kullandığınız yaprakların tuzluluk oranına mutlaka bakmalısınız. Yaprakların tuzu gitmedi ise iç harcına dengeleyecek şekilde tuz koymalı ya da hiç koymamalısınız.
Herhangi bir kimyasal yöntem kullanmadan güneş görmeyen ve rutubetsiz bir alanda 2 yıl boyunca saklamak mümkün. Bunun da oldukça uzun bir süre olduğunu ifade etmek gerekir. Nisan ve Mayıs aylarında toplanan asma yaprakları salamura yöntemi üzerinden, 2 sene taze şekilde kalabilmektedir.
Salamura hazırlanırken %8 tuzlu su yapmak için; 80 gr tuz 1 litre suda eritilir. Eğer bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır.
Bir kapta su kaynatılır ve tuzla sertleşen peyniri kaynamış suya bir atıp alınır. Uygun yere serip soğutulur. Soğuyan peyniri saklanacak kavanoza doldurup üzerine tuzlu su yapıp peynirin üzerine dökülür ve kapağı kapatılır.
Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Asma yapraklarını büyük ve derin bir tepsiye ya da temiz bir plastik kap içine yerleştirin. Büyük bir tencerede asma yapraklarının üzerini tamamen kapatacak kadar içme suyunu kaynatın.
Her 1 lt kavanozların Üzerlerine 1 yemek kaşığı kaya tuzu koyup Sıcak su kaynatıyoruz. Her kavanoza sıcak su koyup bir kaşıkla bastırıp havasını çıkardıktan sonra yeni kapakla sıkıca kapatıp bir örtü üzerine ters çeviriyoruz. Üzerine bir örtü örtüp soğuyana kadar bu şekilde bekletiyoruz.
Yaprakları deste deste (10-15 tane) bidona koyup aralarına bir avuç kayatuzu serpip bir kaç tane limon tuzu koyuyoruz. Yapraklarımız bitene kadar sık bir şekilde bidona basıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri