Malzemeler konusundaysa ilk püf nokta; salata sosunuzun içerisinde mayonez, yoğurt gibi çabuk bozulabilecek malzemelere varsa, sosu hazırladıktan sonra 4-5 gün içerisinde tüketmeniz gerektiği. Aynı zamanda sosu sürekli olarak buzdolabında saklamayı da unutmayın.
Büyük bir kâsenin içerisine 750 g salata sosu toz karışımını boşaltıp, üzerine 2000 ml su ve 2000 ml zeytinyağı ilave edip sosu karıştırın. (Zeytinyağı yerine, soya yağı, mısırözü veya ayçiçek yağı kullanabilirsiniz.) Hazırlanan sos, 300–450 kişilik karışık salata için kullanılabilir.
Peki salata sosu nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Tuz, sirke, limon, portakal suyu, zeytinyağı, hardal, mayonez, sarımsak, yoğurt, nar ekşisi, karabiber, bal veya ketçap gibi birçok malzemeyi salata sosunda kullanabilirsiniz. Fakat salata sosu denince 3 klasik ve temel sos akla gelir.
O nedenle, sosun ismi sirkeyi ifade etse bile, tüm bu saydığım asitlerle de yapılan emülsiyon soslara vinegret ismi veriliyor. Ayrıca, vinegret soslar yalnızca salatada değil, balık, et ve sebze yemeklerinde de artık yaygın biçimde sıcak halde kullanılıyor.
İlgili 28 soru bulundu
Üzüm sirkesinin en klasik kullanım alanı, salatalarda ve soslarda lezzeti arttırmak olarak bilinir.
Sos, Louisiana sahilinden 3 km içeride yer alan ve aileye ait Avery Island bölgesinde üretilmektedir. İsim, marka tescilli olup, Avery Adasının ilk sahiplerinin dilinde "toprağın sıcak ve ıslak olduğu diyar" manasına gelir.
Careme'in reçetelendirdiği soslar; beşamel sos (béchamel sauce), beyaz sos ( sauce velouté), kahverengi sos (espagnole sauce) ve kırmızı (tomato sauce) sos olarak sıralanabilir. 5. sosu ise 19. yüzyılda Auguste Escoffier bulmuştur.
Bayat ekmek içi, ceviz içi, zeytinyağı, süzme yoğurt, taze sıkılmış limon suyu, rendelenmiş sarımsak ve tuz. Bu kadarcık malzemeden böyle leziz bir sos çıkması yer yiyeni şaşırtıyor.
Malzemeler konusundaysa ilk püf nokta; salata sosunuzun içerisinde mayonez, yoğurt gibi çabuk bozulabilecek malzemelere varsa, sosu hazırladıktan sonra 4-5 gün içerisinde tüketmeniz gerektiği. Aynı zamanda sosu sürekli olarak buzdolabında saklamayı da unutmayın.
Sadece salata yiyerek beslenmek tek çeşit yemek anlamına gelir. Bu durumda vücut protein ve karbonhidrat almadığı için kendini sindirmeye başlar ve yağ kaybı yerine kaslardan kilo kaybedilir. Kas kaybı metabolizma hızını yavaşlatır.
Sosu için; yarım limon suyu, 1 çay kaşığı nar ekşisi, yarım çay bardağı zeytinyağı, bir tutam tuz ve 1 silme tatlı kaşığı naneyi karıştırıp, salata malzemelerini hazırlayana kadar bekletiyoruz.
İçindekiler: Sirke tozu, şeker,patates nişastası,fesleğen, soğan,kırmızı biber, maydanoz, bitkisel yağ (ayçiçek), sarımsak, karabiber özütü, kekik, zerdeçal, limon suyu tozu, hardal. İz miktarda buğday, yumurta, süt ve süt ürünleri, soya, çam fıstığı, antep fıstığı, fındık, badem ve susam içerebilir.
İlk önce bir başka kasenin içinde yoğurt ve 1 çay bardağı su karıştırılır. Diğer kabımıza sirke, yağ, tuz, karabiber ve küçük doğranmış dereotu ve robottan geçirilmiş soğan, hardal, kırmızı toz biber ve limon suyu eklenir. Sonra yoğurt, mayonez ve ketçap eklenir ve karıştırılır.
Hellman's French dress sos, neredeyse her salatada kullanabileceğiniz, çok tercih edilen soslardan biridir. Sirke, şeker, tuz, zeytinyağı, hardal ve karabiberin bir araya gelmesiyle salatanızın lezzetine lezzet katacaksınız.
burger king de sunulan sos çeşitlerinden birisi. kırmızı biber ve mısır nişastası malzemelerinin, fast food endüstrisinde kulanılan binbir çeşit lezet vericiyle harmanlanmaıs sonucu olşmuş acı peynir tadı veren özelikle tavuk kanadı ve onion rings ile mükemmel giden lezzet kaynağı.
Spagetti, domates ve salçalı soslarla; erişte gibi yassı makarnalar, peynir, yumurta ve krema bazlı soslarla; burgu ve ince uzun makarnalar, sebzeli soslarla; mantı ve midye şekilli makarnalar, etli ve kıymalı soslarla daha çok lezzet kazanır.
Veloute sostan türediği için allemande sos yerine hollandaise sos ve tomato soslarını eklemiştir. Böylece temel soslar; bechamel, espagnole, veloute, hollandaise ve tomato sos olmuştur.
Bunlardan dördü 18. Yüzyılda Antonin Carême'in bulduğu sos olan: Beşamel sos(béchamel sauce), beyaz sos(sauce velouté), kahverengi sos(espagnole sauce) ve kırmızı sos(tomato sauce). Ancak bu 4 sosa 19. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da eklenince günümüze 5 tane olarak geldi.
Dünya mutfağında kullanılan 5 temel sos bulunur. Bunlardan dört tanesi (beşamel, veloute, espanyol ve domates) 19'uncu yüzyılda ünlü şef Marie-Antoine Careme tarafından "19'uncu Yüzyılda Fransız Mutfak Sanatı" isimli kitapta listelendi. Bu dörtlüye daha sonra hollandez sos eklendi.
SOS SON DAKİKADA EKLENİR
Tüm hazırlıklar bittikten sonra salatanın sosuna sıra gelir. Sos masaya getirilirken konmalı; daha önce değil.
Şayet önce zeytinyağı koyarsanız, zeytinyağı salatanın üzerini saracağı için limon ve/veya sirke salataya nüfuz edemez akar ve dibine gider. O nedenle salataya önce limon ve/veya sirke, ardından zeytinyağı konur.
"Limon faydalı ve glisemik indeksi düşük bir meyvedir. Salatada, çorbada, çayda veya suya sıkılarak kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri