Hıyarın, sarılgan özellikteki ince yapılı ve boğumlu gövdesi, beş köşeli ya da 3-5 loplu tüylü yaprakları ve yaprakların koltuğundan çıkan tek eşeyli sarı çiçekleri vardır.
Yapılarında çiçek bulunduran bitkilere çiçekli bitkiler denir. Çiçekli bitkiler, bitkilerin en gelişmiş bölümünü oluşturur. Kabak, buğday, şeftali, çilek , çınar, kestane gibi bitkiler çiçeklidir.
Çiçeksiz bitkilerin en bilinen türleri ise, işlemler, algler, yosunlar ve eğrelti otudur. Aynı zamanda fotosentetik özelliğe sahip olmayan cıvık mantar, mantar ve bakteriler de çiçeksiz bitkiler kategorisinde yer alır.
Çiçekli bitkiler, çiçek kısmından üremeyi gerçekleştirirler. Çiçekli bitkilerin bilimsel adı Spermatophyta olduğu gibi halk arasında tohumlu bitkiler de denir. Çiçekli bitkiler tohum açısından iki grupta ele alınır; açık tohumlu bitkiler ve kapalı tohumlu bitkiler.
Çiçekleri sarı, korolla üzerinde beş adet taç yapraktan oluşmaktadır. 1-2 cm çapındadır ve uç meristem dokuda gelişirler.
İlgili 44 soru bulundu
Kavun, büyük yaprakları ve sarı çiçekleri olan tırmanıcı veya sürüngen gövdeli bir bitkidir.
Ağustos-Eylül ayları arasında, beyaz renkli çiçekler açan, kazık köklü, 30–100 cm boylarında, iki yıllık otsu bir bitki.
1.1.
Çiçek ve çiçek tablası yenen sebzeler grubunda karnabahar, brokoli, enginar ve bamya yer almaktadır.
Yapraklar büyük ve 10-30 cm şeklinde parçalıdır. Çiçeklerin rengi beyaz veya mordur ve 1 veya 2-3 çiçek tomurcuğu oluşur. 5 parçalı taçyaprakları ile tanımlanırlar. Meyvesi iridir ve yumuşak kahverengi tohumlar içerir. Patlıcan bitkisinin meyveleri temel olarak üç şekilde gelir: oval, gözyaşı şeklinde ve yuvarlak.
Karpuz bir evcikli bitkidir. Her bitki erkek ve dişi çiçekler üretir. Çiçeklerin rengi sarıdır ve 5 taçyaprağından oluşurlar.
En gelişmiş çiçeksiz bitkilerden biri olan eğrelti otu ile su yosunu(algler), kara yosunu, at kuyruğu, ciğerotu, kibrit otu, liken, sarmaşık, buğday, çay otu, boynuz otu, fotosentetik özelliğe sahip olmayan mantar, cıvık mantar ve bakteriler de çiçeksiz bitkiler kategorisine girerler.
Çiçeksiz bitkilerin en bilinen türleri algler, likenler, yosunlar ve eğrelti otudur. Ayrıca fotosentetik özelliğe sahip olmayan mantar, cıvık mantar ve bakteriler de çiçeksiz bitkiler kategorisine girer.
Ispanak (Spinacia oleracea), Amaranthaceae familyasından yaprağı etli koyu parlak yeşil, sarımsı yeşil çok sayıda çiçekli tek yıllık otsu bir bitkidir.
Bu bitkilerin adı brokoli. Brokolinin de çiçeklerinin henüz açmamış hâlini yani tomurcuklarını yeriz.
Soğanlı bitki türleri, vejetatif ve reprodüktif büyüme aşamalarından geçer; soğan vejetatif evrede çiçeklenme boyutuna kadar büyür ve üreme evresinde bitki çiçeklenir.
Çiçek Yapısı : Mısır bitkisinde erkek çiçekler tepe püskülünde, dişi çiçekler ise sap boğumundan çıkan koçanlar üzerinde toplanmıştır. Erkek Çiçekler (Tepe Püskülü ) : Bir mısır bitkisi 3-5 milyon polen vermektedir. Tepe püskülünde bitkinin koçan püskülü vermesinden 1-3 gün önce çiçeklenme başlar.
Kayısı ağacı, çiçekleri beyaz veya pembe renklidir. Yapraklanmadan önce çiçek açar. Mayıs-Haziran aylarında meyve verir.
Ciğer otu (Pulmonaria officinalis), hodangiller (Boraginaceae) familyasından Nisan-Mayıs ayları arasında çiçek açan, 10–50 cm boyunda, çok senelik otsu bir bitki türü.
Portakal bitkisi (Citrus x sinensis) Rutaceae familyasına aittir. Çiçekli bir ağaçtır ve olgunluktaki yüksekliği 5 ila 15 m arasında değişebilir. Portakal ağacı meyve üretimi haricinde, çiçekleri için süs bitkisi olarak da yetiştirilir.
İncir ağacı çiçeklerinin armut şekilli bir koza içerisinde tersyüz edilmiş bir şekilde açarak olgunlaşmasıyla incir meyvesi oluşur. Yüzlerce çiçek içeren bu yapıya sikonyum adı verilir. Her çiçek aken adı verilen sert kabuklu, yediğimizde çıtırdayan meyvelere dönüşür.
Çiçek, tohumlu bitkilerin üreme organıdır. Tohumlu bitkilerde eşeyli üremeye yarayan ve bu iş için uygun şekilde metamorfoz geçirmiş yaprakları taşıyan kısa sürgün ve büyümesi sınırlandırılmış yan dallar çiçek olarak adlandırılır. Çiçek taşıyan bitkilere anofit (çiçekli bitki) veya spermatofit (tohumlu bitki) denir.
Havuç bitkisi ikinci yılda çiçeklenme gösterir. Çiçekleri şemsiye şeklindedir. İlk çiçeklenme bitkinin en üst kısmındaki ana şemsiyede başlar. Şemsiyeler birincil-ikincil-üçüncül ve dördüncül olmak üzere gruplar haline oluşurlar.
Yonca bitkisi, Fabaceae familyasına ait olan, uzun yıllar yaşayan(çok yıllık), üç yapraklı ve mor çiçekli olan bir bitkidir. Dünyadaki en önemli yem bitkisidir.
Cevap. Cevap: Ceviz bir çiçeksiz bitkidir. Ceviz ağaçlarının çiçek açma zamanları hakkında doğru bilgiye sahip olan bir yetiştirici ilkbahar aylarında karşılaşılan geç donlardan kaynaklı olumsuz etkileri ortadan kaldırarak kaliteli ürünler elde eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri