Fazla tüketilen salatalık bedendeki sıvı oranını arttırabilir bu da kalp için zararlıdır. Salatalığın aşırı tüketimi halsizlik ve baş ağrısına neden olabilir. Salatalık fazla tüketildiğinde göz kızarması ve ağızda yaralar gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Salatalık vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin bir sebzedir. A, B, C, K vitaminleri ve potasyum, magnezyum, fosfor yönünden besin değerleri ile öne çıkmaktadır. Salatalık vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra lifli bir gıda olması sebebiyle mide ve bağırsaklar açısından da olumlu etkilere sahiptir.
Fakat salatalığı bilinçli bir şekilde tüketmek gerekir. Uzmanlar tarafından tavsiye edilen salatalık tüketim miktarı günlük 2 adet olarak belirlenmiştir. Fazla salatalık tüketmek insanı tok tutar ve başka besinlerden gelecek olan vitamin ve mineralleri engeller.
Salatalık içindeki potasyum böbrekleri hızlı çalıştırır. Bu da ishal ve karın ağrısına neden olur. Vücuttaki sıvı oranı artarsa kalbe zarar verebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Özellikle diyet yapanlara salatalık sık sık önerilir. Kilo vermede etkili olan aynı zamanda da tadı lezzetli olan bu meyvenin kabuğunu soymadan yemeniz gerekir.
Özellikle de fazla çiğnemeden tüketilen salatalık, midede şişkinliğe ve gaz sancısına yol açabilir. Salatalık Midede Şişkinlik Yapar mı? Salatalık çok tüketildiği zaman midede şişkinliğe neden olur. Özellikle de hızlı yemek, çok fazla hava yutmaya yol açar.
Salatalık, milyonlarca kişiyi etkileyen kabızlık sorununa karşı çok etkilidir. Bağırsakları rahatlatır.
- Salatalık genel olarak güçlü bir idrar söktürücüdür. Bu nedenle salatalık ciğerleri, bağırsakları ve kandaki toksinleri temizlemede kullanılır.
Gece herhangi bir şey yenmesi iyi olmadığından genelde gece yemek kişilere önerilmez. Fakat çok acıkan kişilerin gece yatmadan salatalık yemesinin herhangi bir sakıncası yoktur. Salatalığın içerisi çoğunlukla su olduğundan gece yatmadan salatalık yemek kişilere kilo aldırmaz.
Salatalık, kalori oranı oldukça düşük ve kilo almadan uzun süre tok kalmayı sağlayan lif yönünden zengin bir yiyecektir. Kilo problemi olan ve zayıflamayı hedefleyen kişiler salatalık tüketimini arttırarak sağlıklı bir diyet programı uygulayabilir.
Salatalık şeker, yağ ve nişasta gibi kilo aldıran şeyleri içermediğinden ve salatalığın önemli bir kısmı su olduğundan salatalık gece tüketilebilir. Hatta gece acıkmaları için birebirdir. Salatalığın kalorisi de düşük olduğundan salatalık gece yendiğinde kilo aldırmaz.
Su ve lif açısından en zengin olan sebzelerden biridir. Bu sayede sindirim sistemini düzenler ve sindirim aşamasında oluşabilecek sorunları önler. Kabızlık ve şişkinlik şikayetlerini azaltır. Diyetlerde sıklıkla kullanılmasının sebeplerinden biri de budur.
1 salatalık kaç kalori? 1 adet yaklaşık 120 gramlık büyük boy salatalık 20 (kcal) kaloridir. 100 gramın altında küçük boy bir salatalığın ortalama kalori değeri 9 (kcal) kaloridir.
Özellikle vücuttaki toksinleri atması ile beraber aç karnına salatalık yemek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca kilo verme konusunda yardımcıdır ve vücudun değişik bölgelerinde meydana gelen ağrılar için iyi gelir.
Önceden pişirilmiş malzemelerle hazırlanan salataların, bakterilerin üremesini veya yiyeceklerin bozulmasını önlemek için buzdolabında saklanması gerekecektir. Salatanızı yemeden önce en fazla beş gün saklayın.
Her gün salata yemek, günde en az beş porsiyon meyve ve sebze almanıza yardımcı olacaktır. Bu Amerikan Sağlık Rehberi'nde önerildiğine göre yeşil sebzeler, diğer sebzeler, taze meyve ve kuru meyveden oluşan salata vücudumuz için gerekli olan temel vitamin, minarel ve liflerle bizi besliyor.
Böbrek sağlığını korur: Vücudumuzdaki ürik asit seviyesini düşürerek böbrek sağlığının korunmasına yardımcı olur. Gut hastalarında yükselen ürik asit seviyesinin düşmesini sağlayabilir. Cilt sağlığına iyi gelir: Yüksek su içeriği sayesinde cildi nemlendirir, parlamasını sağlar. Gözlerdeki şişkinlikleri azaltır.
5. Vücudu zararlı atıklardan arındırır: Vücutta yer alan birçok zararlı atık bulunmaktadır. Salatalık yiyerek bu zararlı atıklardan kurtulabilirsiniz. İdrar söktürücü etkisi sayesinde vücuttaki toksinleri hızlı bir şekilde dışarı atmaktadır.
Uykusuzluğa iyi gelir. Ter bezlerinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Özellikle posadan zengin sebzelerin (karnabahar, lahana, turp, taze fasulye, kabak, salatalık, ıspanak, pancar, pazı) az yenmesi kabızlığı davet ediyor.
Muhteviyatında potasyum bulunan salatalık böbreklerin hızlı çalışmasını sağladığı için bazı kişiler karın ağrısı ve ishal gibi sorunlarla karşılaşabilir. Fazla tüketilen salatalık bedendeki sıvı oranını arttırabilir bu da kalp için zararlıdır. Salatalığın aşırı tüketimi halsizlik ve baş ağrısına neden olabilir.
Güney Asya'dan dünyaya yayılan salatalık, sağlıklı yaşam için önemli besinler arasında yer alır. İçerdiği A, B, C, K vitaminleri, magnezyum, bakır ve potasyum ile temel bir besin kaynağıdır.
Salatalık / Hıyar
Salatalıklar/Hıyarlar +7 / +10 °C'de, %90-95 bağıl nemde 10 gün kadar depolanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri