Toplam uzunluğu 145 m olan Mağara, yatay olarak gelişmiş geçit konumlu fosil bir mağaradır. Mağaranın içindeki bol miktardaki sarkıt, dikit, sütün, makarna sarkıtı ve örtü damlataşları bu mağarayı adeta damlataş ormanına döndürüyor.
Keloğlan Mağarası, Denizli 'nin Acıpayam ilçesine bağlı Dodurgalar kasabasının sınırları içerisinde bir mağaradır.
İlmî yayınlarda yaygın olarak belirtildiği üzere; karstik yapıdaki anakaya ve topraklardan, içinde kireç bulunan su damlacıklarının uzun yıllar boyunca oluşturduğu sarkıt ve dikitlerin bulunduğu mağara ortamları doğal güzellikleri yanında astım ve bronşit gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılmıştır.
Denizli'nin Acıpayam ilçesine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Dodurgalar Mahallesi'nde bulunan ve saç çıkardığına inanılan Keloğlan Mağarası, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 145 metre uzunluğundaki mağara, sarkıt ve dikitleriyle görsel bir şölen sunuyor.
2003 yılında turizme açılan ve Türkiye'de turizme açık 14 mağaradan biri olan Keloğlan Mağarası Denizli-Antalya karayolu üzerinde 3 km içeride Dodurgalar'dadır. Denizli-Antalya ana karayoluna yakın olması nedeniyle ulaşımı çok kolay olan mağara, denizden 1110 metre yüksektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Meydancık Köyü'nde bulunan Keloğlan Türbesi'nin Hikayesi.
SEYAHAT HABERLERİ Tur operatörü Emre Süllü, Keloğlan efsanesini duyanların mağarayı sıkça ziyaret ettiğini belirterek, ''Bu bölgede yaşayanlar ve dışarıdan gelenler kel çobanın efsanesini duyunca Keloğlan Mağarası'na geliyor.
Keloğlan Mağarası Denizli İli, Acıpayam İlçesi'nin 18 kilometre doğusunda bulunan Dodurgalar Mahallesi'nin 3 kilometre batısındaki Mallı Dağı'nın doğu yamacındadır. Mağara içerisinde çok miktarda dikit, sarkıt ve sütun bulunmaktadır.
Özellikleri. Birçok masalın birinci kahramanı olan “Keloğlan”, başında saçı olmadığından dolayı bu adı almıştır.
Keloğlan, Türk halk kültüründe ve masallarda adı geçen saçsız kahramandır. Çoğu zaman güldürü öğeleri taşır. Kurnazlığı ve bahtı temsil eder. Zor durumlardan aklı ve şansı sayesinde kurtulur.
Aslen Elazığlı olan sanatçı, lise okurken tiyatroya başladı. Ankara Halkevi'nde tiyatro kursları aldı. Rüştü Asyalı, Ankara Devlet Konservatuarı'nda tiyatro bölümünü okudu. Üniversiteyi bitirdikten sonra, Ankara Radyosu Çocuk Saati'nde Keloğlan oyunlarını canlandırdı.
Türkiye'nin en büyük doğal mağaralarından Karain Mağarası; Antalya'nın 30 kilometre kuzeybatısında, Döşemealtı ilçesinin Yağca Mahallesi sınırları içinde konumlanır. Denizden yüksekliği 430-450 metredir.
Rüştü Asyalı 1947 yılında Ankara'da dünyaya gelen tiyatro, sinema oyuncusu, yönetmen, senaryo yazarı ve seslendirme sanatçısıdır. Henüz lise eğitimini tamamlarken Ankara Halkevleri Genel Merkezi'nde açılan tiyatro kurslarına başladı ve 1963'te Ankara Radyosu Çocuk Saati ekibinide yer aldı.
Mağara içerisindeki traverten gerçekten görülmeye değer. Otoparkı var. Giriş 4 lira kişi başı.
İnsuyu Mağarası, Burdur-Antalya karayolu üzerinde, Burdur'a 13 kilometre uzaklıkta bulunan ve ülkemizde turizme açılan ilk mağaralardandır (1965). Mağara 597 mtetre uzunluğunda olup deniz seviyesinden 900 metre yüksekliktedir.
Bazı lehçelerde "Keloğlan" adının "Kaloğlan, Kalca, Kelce" şeklinde kullanıldığı da görülmektedir. Keloğlan masallarında Keloğlan, annesi ile yaşamakta olan saf bir Anadolu delikanlısıdır. Yoksulluk içindedirler ama genelde mutlu, kendi dünyalarında iki insandırlar. Keloğlan, tembel, saf ve şanssız bir kişidir.
24 yaşında "Keloğlan" yapımıyla birlikte film sektörüne adım atan Rüştü Asyalı, filmde edilen başarıdan ötürü "Keloğlan" olarak hatırlanıyordu. Sonraki süreçte dört "Keloğlan" yapımında daha oynayan Asyalı, 2022 yılı itibariyle 75 yaşına girdi.
tuncay opçin on X: "Keloğlan çizgi filminde, Uzun adında bir hırsız vardı. Çizgi film, sırf bu yüzden yayından kaldırıldı.
Batman'ın Gercüş ilçesinde bulunan tarihi Kral Kızı Mağarası keşfedilmeyi beklerken, fotoğrafçıların uğrak yeri olmaya başladı.
Arkeolojik araştırma
Araştırma 2002 Antalya il merkezinin kuzeybatısınnda; Paleolitik Çağ bulgularıyla ünlenen bu mağarada; I. Yalçınkaya tarafından yapılan kazılarda az sayıda İlk Tunç Çağı çanak çömleği de bulunmuştur. Mağaranın bu dönemde mevsimlik iskan gördüğü belirtilmektedir.
1946 yılından beri kazılar yapılmaktadır. Yapılan kazılardan, bölgenin günümüzden 500.000 yıl kadar önce de yerleşim merkezi olarak kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Türkiye'nin içinde insan yaşamış en büyük mağarasıdır. Karain Mağarası, Anadolu ve Yakın Doğu tarihi açısından önemli bir paleolitik merkezdir.
Türkiye'deki doğal anıtlar için çıktığımız yolculuğumuza Cennet ve Cehennem Mağaraları ile devam ediyoruz. Mersin'in Silifke ilçesinde bulunan Cennet Cehennem Mağaraları, aynı zamanda çökük olarak da ile anılıyor; çünkü doğal oluşum nedenlerinden biri çökme.
KELOĞLAN FİLMİNİN (1971) ÇEKİLDİĞİ YERLER PART 3 - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri