Hafıza problemlerinin önüne geçmek için doktorlarından da önerdiği besinlerden biri olan turşu, içerisinde yoğun oranda sarımsak bulunması nedeniyle Alzhemier hastalığına yakalanma hissini azaltıyor. Bunamaya karşı bire bir olan salatalık turşusu, özellikle orta yaş üzeri herkesin tüketmesi gereken besinlerden biri.
Bu, son zamanlarda popülerliğinde artış görülen başka bir lahana turşusu şekli olan kırmızı lahana lahana turşusu da çok sayıda iyi bakteri ve yüksek C Vitamini içerir. Bu sayede kırmızı lahana turşusu tüketimi, güçlü bir bağışıklık sistemi için mükemmel bir seçimdir.
Aynı zamanda turşu, kalori bakımında da düşük bir değere sahiptir. Bu nedenle kilo verme sürecinde olan ve vücudunun sağlıklı çalışmasını isteyen herkes diyette rahatlıkla turşu yiyebilir.
Bu nedenle özellikle turşu tüketiminin fazla olduğu durumlarda su tüketiminize de dikkat etmek, vücudunuzun su yönünden eksik bırakmamanız gerekiyor. Tüm bu nedenlerle başta da belirttiğimiz gibi turşunun haftanın 2 günü, en fazla bir avuç içi kadar tüketilmesi yeterli olacaktır.
Kornişon Turşunun Faydaları
A ve C vitamini içeren salatalık turşusu, magnezyum ve demir açısından oldukça faydalıdır. 1 porsiyonda 10 kalori içeren hıyar turşuları, potasyum ve sodyum bakımından oldukça değerlidir.
İlgili 23 soru bulundu
Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Sağlıklı kişilerde turşunun haftanın 2 günü, maksimum bir avuç içi kadar tüketimi yeterli gelecektir. Çünkü böbreklerin idare edebileceğinden fazla tuz veya tuzlu gıdalar tüketmek kan basıncını yükselterek yüksek tansiyona sebep olabiliyor.
Fermente bir yiyecek olduğu için bakteri açısından zengin. Bu bakteriler bağırsak florasının zenginleşmesini sağlar ki güçlü bir bağırsak florası güçlü bir bağışıklık sistemi anlamına gelir. Turşu ile gelen yararlı bakteriler aynı zamanda bağırsaklarda K vitamini yapımına destek olur.
Spor sonrası vücudun toparlanmasını sağlayacak içecekler tüketmek çok önemli. Çoğu kişi bu ihtiyacını enerji içecekleriyle karşılıyor. Ancak daha sağlıklı yöntemlerle de kaybedilen enerjiyi geri kazanmak mümkün. Salatalık turşusu suyu, bu durum için son derece ideal...
Vücuttaki tuz ve sodyum eksikliğini de gidermede fayda sağlayan turşunun faydası zehirlenme ve sindirim bozukluğuna yol açar. Yani uzmanlar sindirime faydası olan bu besinin fazla tüketilmesi dahilinde sindirimi bozabilir. TURŞUNUN ZARARLARI NELERDİR? İçeriğindeki sodyum mide ve bağırsak çapını genişletir.
Bağırsaklar için oldukça faydalı olan turşu iyi bir probiyotik olarak yer almaktadır.
Dikkatli bir şekilde tüketildiğinde turşu kilo aldırmaz ve şişkinlik de yapmaz. Kalorisi düşük olduğundan diyette turşunun yenip yenmeyeceği merak edilen ve araştırılan konulardan biridir. Turşu, kalorisi az olmasına rağmen diyette olanlara önerilmez çünkü turşunun içerisinde bol miktarda tuz vardır.
Doğal prebiyotik kaynağı olan turşular kadar suyu da kıymetli. Ödem attırıcı bir özelliğe sahip olan turşu suyu düzenli ve ölçülü kullanımıyla yağ yakımını kolaylaştırmaktadır.
Isının 20 dereceden fazla olması zararlı bakterilerin sayısının turşuda hızla artmasına neden olurken, düşük olması ise iyi bir turşunun oluşmasını engeller. Zararlı bakteri sayısı artan bir turşu sağlık açısından zararlı bir hale gelir. Gıda zehirlenmelerine neden olabilir.
Turşunun su içerisinde bekletilmesi de tuz oranını azaltmaya yardımcı olur. Turşunuzu birkaç gün suda bekletin ve bu süreç içerisinde buzdolabında saklamaya özen gösterin. Tuz oranı istediğiniz seviyeye gelince turşularınız için yeni salamura hazırlayarak, bu şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Suyu kaynatın. İçinde kaya tuzunu eritin, soğumaya bırakın. Yıkadığınız sebzeleri ve sarımsakları cam kavanoza sıkıştırarak yerleştirin. Kefir ve soğumuş salamura suyunu sebzeleri 2 parmak geçecek şekilde kavanoza ekleyin.
Tuz içinde bekletilmiş turşuda maya yoksa sağlığa zararlıdır. Ancak ne olursa olsun, turşu dediğimiz şey bir yan gıdadır, temel besin maddesi değildir. Evet, yararları da var ama turşuyu diyet için, antioksidan özelliği için, probiyotikleri için sürekli; haftada yedi gün tüketmek vücuda yarar değil zarar verir.
Turşu Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Hareketsizlik kaynaklı oluşabilen kabızlık sorununda yüksek lif içeriğiyle etkili olur. Kanser oluşumuna neden olabilen serbest radikalleri antioksidan içeriğiyle ortadan kaldırmaya yardımcıdır. Kalp damar hastalıkları, soğuk algınlığı gibi durumlara karşı da koruyucu etkisi bulunur.
* Turşu sağlıklı görmeyi desteklemeye yardımcı olan A vitamini bakımından zengindir. Ayrıca, A vitamini bağışıklık sisteminiz için de önemli faydalar sağlar. * A vitamininin yanı sıra turşu, kalsiyum seviyelerini düzenleme yeteneği nedeniyle osteoporozun önlenmesine yardımcı olan K vitamini içerir.
Turşu suyu sporculara giren krampları önlemek değil onların krampları rahatlat için kullanılıyor. Sezon öncesi, sezon başında ve oyuncular sakatlıktan döndüğünde kullanıldığı da bildirildi. Kramp anında kaybedilen tuz oranını turşu suyu ile tamamlanıyor ve vücutta rahatlama meydana geliyor.
1 adet kornişon turşu kaç kalori? Salatalık Turşusunun 100 gramında 7 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 60 gram Salatalık Turşusunda 4.2 kalori bulunmaktadır. Kalorisinin büyük kısmını (%61) karbonhidrattan alan Salatalık Turşusuyu kilonuza göre hesaplayarak uygun miktarda tüketebilirsiniz.
Turşu suyu güçlü bir probiyotik ve antioksidan kaynağıdır. Bu yüzden bağışıklık sistemini düzenler. Özellikle kış aylarında tüketildiğinde hastalıklara karşı koruma sağlar. Metabolizmanın daha düzenli ve hızlı çalışmasını sağladığı için kilo vermek isteyen kişiler tarafından tüketilebilir.
Şişme ve iç boşalması: Turşularda görülen önemli bir diğer bozulmada gerek doku solunumu gerekse mikroorganizma aktivitesi sonucu oluşan CO2'in ürün içinde birikerek şişmesi ve iç boşalmasıdır. CO2'in çözünürlüğü ham madde bileşimindeki azota göre daha fazladır.
Bu durumda sürekli turşu yemek zarar verebilmektedir. Ayrıca posalı ve lifli gıdalar tüketilmelidir. Kişide aşırı tuz yeme isteği neden olur denildiği zaman akıllara ilk olarak potasyum eksikliği ile beraber yorgunluk, stres ve can.
Turşu iştah açıcı özelliği, C vitamini açısından zengin olması, yararlı bakteriler barındırması ve kolesterolü düşürücü özelliğiyle çok sağlıklı bir gıdadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri