Domates salçasının en önemli beslenme özelliği bol miktarda antioksidan sağlıyor olmasıdır. Yaklaşık 3.5 mg antioksidan alımı günde bir bireyin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğundan salçayı yemeklere, çorbalara eklemek açıkçası oldukça faydalıdır.
Salça özellikle A, C, E vitamini, potasyum ve folik asit yönünden zengindir. İçerdiği A vitamini ile göz sağlığı için önemlidir. Katarakt oluşumunu geciktiren bu vitamin düşük ışıkta görmeye, beyaz kan hücresi üretimine yardımcı olmakta, yeni hücrelerin üretiminde önemli rolü olmaktadır.
Antioksidan Deposu: Biber Salçası
C vitamini, beta karoten, kapsaisin ve antioksidan deposu olan kırmızıbiber, salçası yapıldığında da birçok özelliğini korur. Yemeklerde ve kahvaltıda kullanılan biber salçası, metabolizmayı hızlandırırken kötü kolesterolü düşürür.
Dr. Ekşi, "Türkiye dünyada en modern salça teknolojisini uygulayan ülkelerden birisi, dünyada ilk 5'te yer alıyor. Siz eğer yalnız plastik kaplarda yapılan domates salçasına koruyucu katkı maddesi katılmasına izin verirseniz bunun maliyeti çok ucuzdur ama hijyen kalitesi düşüktür, sağlık açısından riski vardır.
Ev Yapımı Salça Vitamin ve Mineraller Yönünden Zengindir
Ev yapımı salça içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini destekleyebilir. Ayrıca ev yapımı salça cilt sağlığı için önemli olan E vitamini de içermektedir. İçerdiği potasyum ve demir gibi minerallerle ev yapımı salça fiziksel sağlığı destekleyebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Güneşte kurutma salça içerisinde A vitaminini bolca bulundurur. Güneşte kurutma salça içeriğinde A vitaminden sonra, en fazla C vitamini bulunduran gıda türüdür. Güneşte kurutma salça özellikle rahim kanseri gibi riskli hastalıkların oluşmasını engellemeye yardımcı olmaktadır.
Salça, domates veya kırmızı biberin çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle üretilen, yemeğe lezzet ve renk katmak için kullanılan, koyu kırmızı renkli, tuzlu, uzun ömürlü, Türk mutfağına has ezmedir.
Salça ürünü daha çok yemeklerde kullanılan bir üründür. Kahvaltıda tüketimi yapılan önemli gıdalar arasında yer alıyor. Salça kalori bakımından çok düşük olan gıdalardan biridir ve fazla kilo alımına neden olmuyor.
Belli bir olgunluğa erişmiş domates ve kırmızı biberin, bazı metotlarla özünün koyulaştırılması ile salça meydana gelir.
Biber salçası ve biber püresinin invert şeker miktarı, toplam kuru maddede kütlece en az %35 (m/m), en çok %70 (m/m) olur. Karışık salçada invert şeker miktarı, toplam kuru maddede kütlece en az %36,5 (m/m) olur.
Türk yemek kültüründe zeytinyağlılar hariç bütün yemeklerde kullanılan salça, yemeğe yalnız renk katmakla kalmaz aynı zamanda da tat ve lezzet katan önemli bir vitamin kaynağıdır. Salçalar domates ve kapya biberden yapılır.
Salçayı çiğ ya da pişirerek yapmak tat açısından bir fark yaratmamaktadır.
Salça, içeriğindeki A, B1, B2, C, K vitaminleri, niacin, karbonhidrat, organik asitler, potasyum ve demir gibi bileşiklerden dolayı vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri barındırır. Salçanın sağlığa en önemli katkısı ise içerdiği likopenden kaynaklanmaktadır.
İnsan vücudunda göz, böbrek, beyin ve kalp damarlarında tıkanıklıklara ve kanamalara yol açarak ölümcül etkiler yaratabiliyor. Aile Hastanesi Bahçelievler Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener, yüksek tansiyon hastalarının tuzu hayatlarından mutlaka çıkarmalarını, yemeği salçasız yaparak yemelerini öneriyor. Dr.
Yazın tazesini kışın salça olarak tüketitiğimiz domates içeriğindeki likopenden dolayı güçlü bir anti kanserojen ve kolesterol savaşçısıdır. Bilinmesi gereken domateste bulunan likopen, ısıl işlemle ve az miktarda zeytin yağı ilave edilerek tüketildiğinde etkisi artmaktadır.
Biber salçası mı domates salçası mı kararı
Özellikle etli veya bulgurlu yemeklere, hem biber hem domates salçasının ikisini birden, yani karışık salça kullanmanızı öneririz. Zira domates salçasının kavruk tadının yanı sıra, biberin sebzeden gelen tadı sizi oldukça farklı bir lezzetle karşılayacaktır.
Önemli bir besin kaynağı olması ile beraber domates biber salçası ayrıca oldukça lezzetlidir. Her evin mutfağında mutlaka bulunması gereken bu sağlıklı besin kaynağı, özellikle hücre yapımında oldukça etkilidir. Böylece bağışıklık sistemini güçlendirir ve sağlıklı bir yaşam sürme imkanı tanır.
Salça ve reçel yapımı kimyasal değişimdir çünkü salça ve reçel pişirme ile ve güneşte bekletilerek oluşan yiyeceklerdir. Kimyasal olarak değişime uğramışlardır ve eski hallerine döndürülemezler.
Salça yemeklere lezzet katan olmazsa olmazlardan biridir. Hele ki tam kıvamında yapılmış olan bir salçanın kullanıldığı yemeklerin tadına doyum olmaz. Özellikle Antep salçasının ününü bilmeyen yoktur. Yöreye has bir yapılış tarzına sahip olan Antep salça tam kıvamında ve mükemmel bir damak tadına sahiptir.
Turşu, konserve, dondurulmuş ürünler, salamura, salça ve şarküteri ürünleri tuz içeriği yüksek besinlerdir, bu yüzden tüketilen miktara dikkat edilmelidir. Aşırı tuz tüketimi vücutta su tutulmasına neden olur ve bunun sonucuda ödem artışı görülebilir.
Domates salçasının 100 gramında 74 kalori bulunmaktadır. Domates salçasının 1 çorba kaşığı (10 gr) 7 kalori, 1 tatlı kaşığı (5 gr) 4 kaloridir.
1 Çay Kaşığı (Tepeleme) Domates Salçası (Pişmiş) 14,80 kaloridir.
Domates salçasının ham maddesi domates; biber salçasının ham maddesi ise biberdir.
Normal olarak salçaya tuz ilave edilmez. Salça standartlarında belirtilen kuru madde miktarı domatesten kaynaklanan kuru madde miktarıdır [18].
1 yemek kaşığı domates salçası ortalama 16 gramdır ve ortalama 13 kalori içermektedir. Ayrıca; 0.7 gram protein, 3 gram karbonhidrat ve 0.1 gram yağ içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri