İsveç'te sığınma talebinde bulunmak istiyorsanız Göç İdaresi'ne [Migrationsverket] giderek başvurunuzu bizzat elden teslim etmelisiniz. İsveç'e gelmeden önce sığınma talebinde bulunulamaz. İsveç'e giriş yaparken sınır polisi ile karşılaşırsanız, sığınma talebinde bulunmak istediğinizi söylemelisiniz.
İltica Başvuruları
Mülteci başvurusu yapmak için gerekli belgeler arasında, kişinin pasaportu veya kimlik belgesi, mülteci statüsününün kanıtı olarak sunabileceği belgeler ve mülteci olduğu iddia edilen ülkede yaşadığı insan hakları ihlallerine dair belgeler yer alır.
Sığınma başvurusu. İsveç'te sığınma başvurusunda bulunmak için, şahsen Göçmen Bürosuna gelmeniz gerekmektedir. Başvuru Birimi sığınma başvurunuzu alır ve kaydınızı yapar. Fotoğrafınız çekilir ve parmak iziniz alınır.
Bu süreç 1 yıl kadar sürebilir. Bu durumda iltica talep edenler bir Kanton merkezindeki kampa yerleştirilirler. Her başvuru bireysel olarak ele alındıktan sonra iltica talep edene karar bildirilir. Olumlu karar verilmesi durumunda kişi iltica hakkı ve oturma izni alır.
İsveç'te oturmak, İsveç'i ziyaret etmek, baskı nedeni ile İsveç'e iltica etmek veya İsveç vatandaşı olmak isteyenlerin başvurularını kabul ederek değerlendiren kurumun adı Göçmen Dairesidir.
İlgili 22 soru bulundu
İltica başvurunuz reddedilirse ne olur? İltica başvurusunun reddiyle birlikte size, çıkışınızın gerçekleşmesi gereken bir süre verilir. Bu süre genelde 30 gündür. İltica başvurusun- un “açıkça dayanaktan yoksun” olarak reddinde ise, ülkeden çıkış süreniz bir haftadır.
İsveç'te 5 yıl yaşamak ve ikamet etmek şartıyla oturum izni varsa İsveç vatandaşlığına başvuru yapılabilmektedir. 1 Nisan 2015 yılından itibaren İsveç vatandaşlığına başvuru yapmak ikamet ya da ikametgah hakkı daimi ikamet iznine denk gelmektedir. İsveç'te 5 yıl yaşamış olmak şartı aranmaktadır.
İltica eden Türk vatandaşları, eğer talepleri kabul edilirse sığınacakları ülkede kalabilirler. Ancak, talepleri reddedilirse geri dönmek zorunda kalabilirler. Bu durumda Türkiye'ye geri dönüşleri mümkün olabilir. Ancak, iltica eden kişilerin geri dönüşleri hukuki süreçlere bağlı olup, herhangi bir garantisi yoktur.
Sosyal yardıma muhtaç durumdaki İsveçlilere devlet ayda 394 euro ödüyor. 2015 yılından beri mülteci adayı ayda 204 euro, aile ferdi başına da 102 euro ek yardım alıyor. 4 kişilik bir aileye ayda 408 euro ödeniyor.
İltica başvurusunda bulunmak
Bu oturum izni 5 yıl geçerlidir. Göç ve Vatandaşlık Dairesi'nde (IND) iltica başvurusunda bulunuyorsunuz. IND de, sizin iltica dolayısıyla bir oturum izni hakkınızın olup olmadığını değerlendirecektir.
İlticası haklı görülmüş biri her şey yolunda giderse, 2-3 yıl sonra Green karta başvurur. Yine her şey yolunda giderse 5 yıl sonra vatandaşlık başvurusu yapabilir. İltica edenler ortalama 8-9 sene sonra ABD vatandaşlığı alabiliyor. Bu arada ülkesine gidemiyor.
Temmuz 2023'te ise 3 bin 791 başvuru ile Türkiye ilk kez Afganistan'ı da geride bırakarak Suriye'nin ardından en çok iltica başvurusu gelen ikinci ülke oldu. İltica edenlerin sayısı artarken Almanya'nın başvurulara kabul oranı ise giderek azalıyor.
İsveç çalışma izni başvuruları İsveç'ten değil Türkiye'den yapılmaktadır. Türk vatandaşlarının İsveç'e seyahatlerinden önce çalışma izni kartını çıkartmış olması koşulu aranmaktadır.
Bunun yanı sıra kendi ülkelerinde yaşam koşullarının elverişli olmaması ya da can güvenliğinin tehlikede olması durumunda da iltica talebinde bulunulabilir. Bir ülkede yaşanan içsavaş, savaş, çatışma, katliam ya da soykırım gibi durumlarda kitlesel sığınma istemleri yapılabilir.
İltica prosedürünüz sırasında tüm belgeleriniz BAMF'de kalır. Normalde bunları ancak iltica prosedürünüz tamamlandıktan sonra geri alabilirsiniz. Sürücü belgeniz BAMF'de bulunduğu sürece kendiniz araç kullanamazsınız.
Asylum başvuru sahibine yasal bir statü vermez. Başvuru tarihinden 150 gün sonra çalışma iznine (EAD) başvurulabilir. Çalışma izni gelince sosyal güvenlik numarası alınabilir. Asylum başvurusu devam ederken seyahat izni (parole) başvurusu yapılabilir.
En çok çalışma izni alanlar arasında ilk sırada 'meyve toplayıcısı' yer alırken teknisyen, fast-food çalışanları, mimar, sağlık uzmanı, doktor, aşcı, orman işçisi, temizlikçi ve öğretmenler de en çok çalışma izninin verildiği meslekler arasında yer aldı.
İLTİCA ETMEK SUÇ MU? 28 Temmuz 1951'de Birleşmiş Milletler Mülteci Hakları Sözleşmesi gereği iltica etmek suç değil yasal bir haktır.
→ Türkiye'de bulunan tüm uluslararası koruma veya geçici koruma altındaki yabancıların başvuruda bulunabileceği yardım Sosyal Uyum Yardımı (SUY) gibi programlar bulunuyor. Bu programın açıkladığı başvuru kriterleri sağlayıp başvurusu uygun görülen yabancılara kişi başı aylık 300 TL yardım yapılıyor.
Bu konuda daha fazla bilgiyi "Koruma Statüsünün İptali" bölümümüzde bulabilirsiniz. İltica prosedürünüz devam ederken veya size Duldung verilmiş olması durumunda, genellikle yurtdışına seyahat etmenize izin verilmez. Ancak, bu kuralın istisnası için başvuruda bulunmayı deneyebilirsiniz.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, koruma altına alınma talebinde bulunan herkesin, sınırı yasa dışı yollarla geçmiş bile olsa, iltica başvurusunda bulunmasına imkan verilmesini öngörüyor.
"Deprem, iltica başvurusunu hızlandırmak için sebep değildir"
İsveç'e çalışmak için nasıl gidilir? Çalışmak için İsveç'e gitmek istiyorsanız çalışma izni başvurusu yapmanız gerekir. İsveç'e turist vizesiyle giderek çalışmak mümkün değildir. Çalışma izni başvurusu, online olarak veya başvuru formunu büyükelçilik ve konsolosluklara ileterek yapılabilir.
İsveç hükümeti, çok çocuklu aileler için verilen ek çocuk yardımını kaldırmayı planlıyor. Devlet, bu zamana kadar birinci ve ikinci çocuk için ayda 1.250 kron -yaklaşık 105 avro- ödüyor, bu miktar kademeli olarak yükseliyordu. Örneğin yedi çocuklu bir aile, çocuk başına 172 avro alabiliyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri