Domates Salçası (Pişmiş) içeriğinde 2,58 Karbonhidrat(g), 0,90 Protein(g), 0,04 yağ(g), 0,56 lif(g), 48,00 Sodyum(mg), 230,00 potasyum(mg), 9,60 Kalsiyum(mg), 43,40 A Vitamini(ui), 7,60 C Vitamini(mg), 0,32 ve Demir barındırır. Domates Salçası (Pişmiş) kalorisi ve besin değerleri…
Salça A, C, E vitaminleri, folik asit ve potasyum yönünden zengin bir besin kaynağıdır. Salçaya ve bibere rengini içindeki likopen verir. Likopen güçlü bir antioksidandır.
1 yemek kaşığı domates salçası ortalama 16 gramdır ve ortalama 13 kalori içermektedir. Ayrıca; 0.7 gram protein, 3 gram karbonhidrat ve 0.1 gram yağ içermektedir.
Salça, başta domates ve kırmızı biber olmak üzere çeşitli sebzelerin ezilerek suları çıkarıldıktan sonra kaynatılarak elde edilen püre halindeki yiyecek malzemesidir.
Domates salçasının bir kaşığı yüksek miktarda A vitamini, likopen ve C vitamini içerir. Ev yapımı salçalar, sağlıklı yaşam için en güçlü vitamin takviyesidir.
İlgili 37 soru bulundu
Domates salçasının 100 gramı 12.9 gram karbonhidrat, 4.5 gram protein, 0.2 gram yağ, 2.8 gram lif içermektedir. Domates salçası, yapılırken doğranıp, suda kaynatıldıktan sonra süzüldüğü için C vitamini ve lif içeriği oldukça azalır. Yemeklere tat ve renk vermek amacıyla bir miktar kullanılabilir.
Salça özellikle A, C, E vitamini, potasyum ve folik asit yönünden zengindir. İçerdiği A vitamini ile göz sağlığı için önemlidir. Katarakt oluşumunu geciktiren bu vitamin düşük ışıkta görmeye, beyaz kan hücresi üretimine yardımcı olmakta, yeni hücrelerin üretiminde önemli rolü olmaktadır.
Briks suda çözünen kuru madde miktarı demektir. Yani salçanın katılık derecesini gösterir. Salçanın briksi en düşük 28 – 30 briks aralığında olmalıdır. Ev tipi salçalar daha yoğun kıvamlıdır ve 32 – 34 brikstir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Özyaman, sağlıklı salça yapmaya mevsiminde organik domates tercih edilerek başlanması gerektiğini söyledi. Metal kaşık ile karıştırmanın ise salçanın kısa sürede küflenmesine sebep olduğunun altını çizdi.
Doğal domates salçasında şeker bulunmaz ancak domatesin tatlı veya ekşi olmasında göre salçanın da lezzeti değişir. Bir yemek kaşığı domates salçası yaklaşık 13 kalorilikçok düşük enerjiye sahiptir. Yağ içermez ve çok iyi A vitamini kaynağıdır. Bu nedenle sağlıklı göz fonksiyonu için aynen havuç kadar değerlidir.
Salça Çeşitleri % 62,40 karbonhidrat, % 17,88 protein, % 6,99 yağdan oluşur.
Domates Salçası (Pişmiş) % 62,35 karbonhidrat, % 21,75 protein, % 0,97 yağdan oluşur.
Salata % 53,86 karbonhidrat, % 14,56 protein, % 18,59 yağdan oluşur.
Düzenleyici maddeler su, madensel tuzlar ve vitaminlerdir. Yapı maddesi olarak görev yapan su, vücudumuzda düzenleyici olarak da görev yapar.
Besinler, vücudumuz için gerekli bileşenleri sağlayan, yenilebilir bitki ve hayvan dokuları olarak tanımlanır. Besin yerine, gıda veya yiyecek ifadeleri de kullanılıyor. Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleriyse besin öğeleri olarak tanımlıyoruz.
Protein, karbonhidrat, yağlar, sular gibi temel besin içerikleri yapıcı ve onarıcı besinlerdir. Bu besinler vücudumuzun her noktasında yapıcı ve onarıcı bir görev üstlenir.
Salçayı çiğ ya da pişirerek yapmak tat açısından bir fark yaratmamaktadır.
Urfa isotu C vitamini olarak bir portakalın 3 katı C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca isotta bulunan şeker oranı diğer biberlerin şeker oranı %8 iken Urfa isotunda şeker oranı %19'dur. Bu nedenle nerenin biber salçası meşhur sorusunun cevabı Urfa'dır.
C vitamini, beta karoten, kapsaisin ve antioksidan deposu olan kırmızı biber, salçası yapıldığında da birçok özelliğini koruyor. Yemeklerde ve kahvaltıda kullanılan biber salçası, metabolizmayı hızlandırırken kötü kolesterolü düşürüyor.
Literatüre göre domatesin pH değeri 4.18 olarak belirlenirken; domateste pH değerini 3.91- 4.34 aralığında saptanmıştır [22, 39].
Domates de bir meyve olduğundan, ana kaynağı domates olan salçada da doğal olarak gluten bulunmuyor.
Domates ve biber salçası kaynağı olan domates ile biberin tüm etkilerini yansıtmakta ve önemli faydalar sunmaktadır. A, C ve E vitamini ile beraber potasyum ve folik asit yönünden zengindir. Göz sağlığını korur. Katarakt oluşumunu geciktirir ya da önler.
Kahvaltıda tüketimi yapılan önemli gıdalar arasında yer alıyor. Salça kalori bakımından çok düşük olan gıdalardan biridir ve fazla kilo alımına neden olmuyor.
Turşu, konserve, dondurulmuş ürünler, salamura, salça ve şarküteri ürünleri tuz içeriği yüksek besinlerdir, bu yüzden tüketilen miktara dikkat edilmelidir. Aşırı tuz tüketimi vücutta su tutulmasına neden olur ve bunun sonucu da ödem artışı görülebilir.
Yazın tazesini kışın salça olarak tüketitiğimiz domates içeriğindeki likopenden dolayı güçlü bir anti kanserojen ve kolesterol savaşçısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri