Salçada boya olduğu nasıl anlaşılır? Eğer salça rengi kusursuzsa orada kesinlikle boya vardır. Doğal salçalarda bir renk bulunmaz hiç bir zaman tam kırmızı olmaz.
Salçanın Görünümü:
Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz.
Organik salçalar, hazır salçalar gibi küf tutmadığı için, ayırıcı en önemli etkenlerden biri de küflenip küflenmediğine bakılmasıdır. Organik salçalar uygunsuz ortamlarda saklanırsa yalnızca ekşime sorunu yapabilmektedir. Biberden yapılan ve domatesten yapılan iki tür Antep salçası bulunmaktadır.
Küf ilaveten kabarcıklar meydana gelmişse, salçada koyu bir su oluşmuşsa ya da sarımtırak bir renk ortaya çıkmışsa bunlar bozulmuş olduğuna işarettir. Kabarcıklar oluşmuş, sarımtırak renkteki salçaysa tüketilmemelidir. 2 - Koku : Salçanın doğal bir kokusu vardır ve bu koku iştah açıcıdır.
Domatesin içerisinde bulunan katı madde miktarını gösteren değerdir. Tüketici açısından brix veya kuru madde salçanın yaklaşık kaç kg domates kullanılarak yapıldığının ifadesidir. Domates Salçası brixi genelde 28-30.(yaklaşık 6 kg domatesten 1 kg salça eldesi demektir.)
İlgili 35 soru bulundu
Salçanın en önemli kalite kriterlerinin başında renk gelir. Buyüzden domateslerin hem kabuklarının vehem de etinin tam olarak kızarmış olması gerekir. Hafif yeşilli domatesler salça rengini ve aromasını sonderece olumsuz etkiler. Salçaya işlenecek domateslerin özelliği sadece renkle sınırlı değildir.
Koyu Biber Salçası ise kırmızı ve siyah arasında elde etmek istiyorsa güneşte karıştırma süresi biraz daha uzar. Tam siyah biber salçası yapmak istiyorsa da Güneşte uzun bırakır, Koyulaşan salçayı günde 2 defa karıştırır. Karıştırdıkta renk koyulaşır, En sonda da Siyah rengi alır.
Ev salçasının ömrü ne kadardır diye düşünecek olursak tamamen saklama koşullarına bağlı olmakla birlikte 2 seneye kadar dayanır diyebiliriz.
Salçanın üzerinde küfe ek olarak kabarcıklar oluşursa, salça suyu siyah veya sararırsa, bozuk demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz. - Salçanın doğal tadı ve kokusu çok iştah açıcıdır. Küflü olsa bile, kokusu aynı kalır.
Domates salçasının raf ömrüne genellikle, doğru saklanırsa altı aya kadar uzayabilir. Eğer domates salçasını dondurarak saklamak istiyorsanız salçayı küçük parçalar halinde doldurmalısınız. Ek olarak, salçayı dondurucuya koymadan önce bir bez veya kâğıda sarmak önemlidir.
SALÇANIN ÜZERİ NEDEN BEYAZLAR? Salça domates ve kırmızı biber gibi sebzelerin ezilerek suyunun çıkarılması ve bu suyun kaynatılmasıyla elde edilen bir besindir. Salçanın üzerinin beyazlaması ve küflenmesi içeriğindeki nemden kaynaklanır.
Tüketicilerin korunmaları için satın alacakları ürünlerin içindekiler kısmına dikkatle bakmaları, sahip olunan mikrobiyolojik yük, hijyenik durum, raf ömrü, etiket bilgileri ve gerçek üreticinin kaynağı ile ilgili bilgilere sahip olması gerekiyor” diye konuştu.
Salça olma süresi yaşadığımız yerin hava sıcaklığına göre değişkenlik gösterebilir. Salça olma sırasında üzeri beyazlamalar olabilir bu normaldir karıştırılınca düzelir. Üzerindeki beyazlık tuzdan dolayıdır. Eğer salçanızı güneşte yapacak vaktiniz yoksa kaynatma usulü ile yapabilirsiniz.
Salça lekesini lekenin üzerine bulaşık deterjanı dökerek çıkarmak mümkündür. Bulaşık deterjanı döktükten sonra 5 dakika beklemek ve ılık su ile lekeli bölgeyi çitilemek gerekir.
Salçayı doğrudan güneş ışığına maruz bırakıyorsunuz
Likopene zarar vermemek içinse hazırladığınız salçayı direkt güneş ışığına maruz bırakmamanız gerekiyor.
Antep salçası özellikle güneş altında kurutulma yöntemi ile yapıldığı için lezzeti kadar içinde bulundurduğu besin kaynağı ile de ülke genelinde yaygın olarak tercih edilmektedir.
BUZDOLABINDA SAKLAMAYIN
Salçanın küflenmesini engellemek istiyorsanız, kuru ve serin bir yerde,örneğin kilerde saklamanız gerekir.
Salça, hava ile temas ettikçe küflenir. Bu yüzden salçanın ağzı mutlaka hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Eğer hazır salça kullanıyorsanız, aldıktan sonra teneke kutudan çıkartarak cam kavanoza aktarmanız gerekir. Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Salçanın yüzeyi neden kararır? Salça, hava ile temas ettiği takdirde yüzey kısmı Maillard (kahverengileşme) reaksiyonu sonucunda zamanla kararacaktır. Bu reaksiyon pekmez, reçel, ekmek vs birçok gıdanın oluşumunda meydana gelen ve ürüne kahverengini veren reaksiyondur.
16. Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır? Domateslerin suyunu süzdükten sonra salça yapımına geçme aşamasında tuz atılması en doğrusudur. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur.
Önce, kavanozun üstünü örtecek kadar tereyağını eritin, sıvı hale gelen tereyağını salçanın üzerine ekleyin. Ardından kavanozun ağzını hava almayacak şekilde kapatın ve serin bir yerde güvenle saklayın.
Plastiğin içerisindeki maddelerin, endokrin sistemini bozucu kimyasallar barındırdığını söyleyen Prof. Dr. İrkin turşu, salça, yoğurt, sıvı, peynir gibi asitli gıdaların kesinlikle plastik kaplarda saklanmaması gerektiğini belirtti.
Salçanın yüzeyi neden kararır? Salça, hava ile temas ettiği takdirde yüzey kısmı Maillard (kahverengileşme) reaksiyonu sonucunda zamanla kararacaktır. Bu reaksiyon pekmez, reçel, ekmek vs birçok gıdanın oluşumunda meydana gelen ve ürüne kahverengini veren reaksiyondur.
Küflü salça üzerindeki küfün alınmasının ardından tüketilebilir. Salçanın sadece üst katmanı küflenir. Küf içerdeki kısma nüfuz etmez. Bu yüzden küfü alındıktan sonra hiçbir sorun kalmayacaktır.
4 kilo biberden 1 kilo salça çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri