Türkiye'de bulunan Salda Gölü'nün, NASA'nın Perseverance uzay aracının Mars'ta iniş yaptığı
Salda, Millet Bahçesi projesinden çekilen sularına; Mars'taki Jezero Krateri'ne olan benzerliğinden, varlığını tehdit eder hâle gelen turizme kadar çok boyutlu bir tartışmanın öznesi. Bu benzersiz gölün hikayesini kamu görevlileri, bilim insanları ve yerel halktan +90 farkıyla dinle.
NASA araştırmacıları Burdur'da bulunan Salda Gölü'nin Jezero Krateri ile benzer mineral ve kaya yapısına sahip olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü bu nedenle NASA mühendislerinin odağında.
Salda Gölü Neden Önemli
İşte Salda Gölü'nü bu kadar önemli kılan o özellikler… Salda Gölü'nün çevresi 44 km'dir. Türkiye'nin en derin göllerinden biri olan Salda'nın derinliği 185 metreye kadar ulaşmaktadır. Bazı kaynaklarda Salda Gölü'nün dünyanın en derin üçüncü gölü olduğu belirtiliyor.
Salda Gölü, Burdur Gölleri Havzası içinde bulunan Salda Gölü alt havzası içinde ve Göller Yöresi'nin güneybatısında yer alır. Yer yer seyrelmiş çam ve meşe ormanlarının kapladığı kireçtaşı ve serpantin yamaçlarla çevrilidir. Kıyısında küçük alüvyal ovalar yer alır.
İlgili 30 soru bulundu
14.06.1989 gün ve 786 sayılı kararı ile I. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilen Salda Gölü 1193 metre 44 kilometrekare yüz ölçümüne sahiptir.
Hacimsel olarak dünyanın en büyük tatlı su gölü olan Baykal Gölü, yerin yüzeyinde bulunan sıvı hâldeki tatlı suyun yaklaşık %20'sini barındırıyor. Baykal Gölü aynı zamanda dünyanın en yaşlı (~25 milyon yaşında) ve en derin (~1.625 metre) gölü.
Salda Gölü, hafif tuzlu, suyun yapısında magnezyum, soda ve kil bulunması nedeniyle de sert su ve çok yüksek alkalin özelliğine sahip bir göldür. Göl trofik durum indeksine göre besin maddesince fakir, oligotrofik özelliktedir.
Adalar tarihi ve turistik özelliğe sahiptir ve 1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmişlerdir. Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır.
Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü bu listeye girmemiştir. Bu liste havzaları ve haliçleri içermez. Bazı göllerin alanları mevsimsel şartlara bağlı olarak yıl içinde değişebilir.
Salda Gölü'nün Gizemi: Mars'la Aynı Yapıda Salda'nın kıyılarındaki beyaz kayaları andıran yapılara dokunursanız bunların kaya değil yumuşak beyaz tortular olduğunu fark edersiniz. Bu beyaz tortular ve kumullar aslında bilimde stromatolik kayaçlar olarak bilinen yapılar ve Mars'ta da bulunuyor.
Öyle Özel Bir Yer Ki Ayakla Bile Basmayın. Toplu İğne Bile Çakmayın!” Şeklinde Bir İfadeye Rastlanamıyor. Salda Gölü'nün doğal yapısının korunması için tedbir çağrısı birçok kişi ve kuruluş tarafından yapılsa da, “göle ayakkabıyla dahi girilmemeli” uyarısı Salda hakkında paylaşımlar yapan NASA'ya ait değil.
Gölün beyaz kumsalları, Maldivler'deki kumsalları anımsatması sebebiyle bu şekilde adlandırılıyor. Beyaz ve gri karışımı olan bu kum, gölün sığ yerlerinde renginin açık mavi ve turkuaz olmasına sebep oluyor. Salda Gölü'nün popülerliğinin yanında, Burdur'un etrafındaki eşsiz doğa yalnızca bununla sınırlı değil.
Orman Plajını tercih edenlerin 10-15 metreden fazla kıyıdan uzaklaşmasına pek izin verilmemektedir. Bu uyarıları dikkate alıp yüzmek isteyenler için Salda Gölü'nde yüzmek tamamen tehlikesiz ve keyifli bir hal alır. Bu bölgede Haziran ve Eylül ayları arasında yüzme sezonu açıktır.
Salda Gölü 2 milyon yıllık geçmişten gelen jeolojik bir mirastır. Bir krater gölü olan Salda suları, camın karnından başlar ve en derin yerlerde çivit mavisi oynar. Kasesi volkanik bir patlama ile oluştuğundan mavisi derin ve 184 metre derinliğinde Türkiye'nin en derin göllerinden biridir.
Salda Gölü'nün suyunda ve çevresindeki kayalarda magnezyum mineralinin bulunması burayı eşsiz kılan özelliklerin başında gelir. Çünkü magnezyum göldeki kayalara beyaz rengi verir ve böylece Salda Gölü, Mars gezegenine has yüzey özellikleri gösterir.
Isparta'da yer alan Eğirdir Gölü, Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su gölü. Yabani hayvanlar, kuşlar ve su kuşları için önemli bir yaşam alanı olan gölün üzerinde yaklaşık 120 çeşit kuş türünün yaşadığı biliniyor.
3) Beyşehir Gölü / Konya
Park içinde Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü de bulunmaktadır.
Prof. Dr. Burhan Engin (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim öğretim üyesi): Salda Gölü çamurunun veya kilinin net olarak deri hastalıklarına iyi geldiği yönünde yapılan bilimsel bir çalışma yok.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Araştırma ve Tescil Dairesi Başkanı Ümit Turan da geçen yıl Salda Gölü kıyısında yaptığı açıklamada, göl çevresinde alınan koruma tedbirleri sayesinde göl suyunun içme suyu kalitesine sahip olduğunu kaydetmişti.
Salda Gölü'nün suyu, içerdiği soda ve magnezyum gibi zengin mineraller sayesinde oldukça şifalıdır. Yapılan araştırmalarda kesin olmamakla birlikte göl suyunun egzama, sedef gibi cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği belirtilmiştir.
Lut Gölü %28 ile %33 arasında değişen tuz oranıyla (Akdeniz %3) Antarktika'daki Don Juan Gölü (%40'ın üzerinde) ve Asal Gölü'nden (%35) sonra dünyadaki en tuzlu üçüncü göldür.
1987'de yapılan araştırmada en derin yer 80 m olarak tespit edilmiştir. Hazar Gölü, Doğu Anadolu Bölgesinde, Elâzığ'ın 20 km GD yönünde, Güneydoğu Toros Dağlarının arasına yerleşmiştir.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал - ozero baykal, Buryatça: Байгал далай - Baygal dalay), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri