Ne kadar içtiğinize bağlı olarak değişken bir cevabı olsa da salep kilo aldırır mı sorusunun çoğunlukla yanıtı evet. Bunun sebebi içeriğindeki şekerin yüksek olması en başta. Bunu takip eden diğer bir ayrıntı da klasik saleplerin hazırlanışında kullanılan sütteki yağ oranı.
arkasında yazdığı şekilde, ya 200ml su ya da 200ml süt olayı tamamen yalan. su kesinlikle süt ile aynı lezzeti vermiyor. keyif alınacaksa mutlaka süt ile denenmeli. su ile yapıldığında sahlep kokusunda, sıcak su içmekten farklı bir şey olmaz.
100 ml orta boy 1 fincan salep 96 kaloridir. 200 ml büyük boy 1 fincan salep 195 kaloridir. 225 ml ağırlığında bir porsiyon salep 215 kaloridir.
Salebin en önemli faydalarından birisi de iştahı açmasıdır. Eğer düzensiz besleniyorsanız ve iştahsızlıktan yakınıyorsanız her gün bir iki bardak salep içebilirsiniz.
Salep kıvamını aldıktan sonra bardaklara alıp biraz ılımasını beklemelisiniz. Ardından üzerini toz tarçınla süsleyerek lezzeti kadar hoş bir sunumla birlikte afiyetle içebilirsiniz. Salebi genellikle tek başına içecek olarak tüketmeye alışık olsak da, dilerseniz salepli birçok farklı tarif de deneyebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Ayrıca soğuk havalarla birlikte artış gösteren grip ve nezle gibi kış hastalıklarının tedavisinde de etkindir. Bu hastalıkların sık görülen şikayetlerinden öksürüğün azalmasına yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan salep, göğsü yumuşatır ve boğaz ağrısına iyi gelir.
Gıda maddesi olarak bu şekilde kullanılmasının sebebi 1 gramının 200 ml suyu absorbe ettiği bir poliholozit olan glikomannan sayesindedir. Daha çok Kahramanmaraş dondurmasında ana bileşen olarak kullanılan salebin doğada yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasından dolayı kaçak yollarla toplanması yasaklanmıştır.
Soğuk havalarda içildiğinde vücut sıcaklığını arttırır. Boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelir. Özellikle kış aylarında içildiğinde grip ve nezleye karşı direnç sağlar.
Türkler, İslâmiyet'i kabul ettikten sonra şarap gibi alkollü içeceklerin yerine boza, şıra ve salep gibi helâl içecekleri tercih etmişlerdir.
Solunum yolu hastalıklarına karşı vücut direncini arttıran salep, özellikle kış aylarında içildiğinde grip ve nezle gibi soğuk algınlığına iyi geliyor; doyurucu olması, enerji vermesi, içerdiği kalsiyum ve protein sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Kışın ara öğünlerde -her gün düzenli olmamak kaydıyla- salep tüketebilirsiniz.
Özellikle mide rahatsızlıklarında etkili olan salep, hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatıyor. Bunun yanı sıra tarçınla tüketiminde ise özellikle üst solunum yollarında etkili oluyor. Tarçın ile tüketilen salep ayrıca tarçının kan şekeri dengelenmesini sağladığı için tokluk hissi veriyor ve tatlı isteğini azaltıyor.
Özellikle şeker yerine tatlandırıcı ile tüketilen salep hem tatlı isteğini giderir hem de tok tutar, bu yüzden diyet yapanlara önerebiliriz.
Sütlü bir tatlı olarak değerlendirilebilecek salebin, akşam yemekleri sonrası yerine gün içi saatlerde ve ara öğünlerde içilmesi tavsiye edilir. Öğlen ve akşam arasındaki ara öğün olabilir.
Toplanan salepler, yıkama, kurutma işeminden sonra taş değirmenlerde 4 aşamalı olarak öğütülerek toz halini almaktadır. Salebi kullanmak için toz haline getirmek gerekmektedir. Bucak salep borsasında 2022 yılı toz salep fiyatı 2000-3000 TL arasında değişmektedir.
Salep, kış aylarında tüketimi artan sıcak içecekler arasında ilk sırada gelmektedir. Burada vücut ısısını artırarak, soğuktan korumasının büyük rolü vardır. Ayrıca soğuk havalarla birlikte artış gösteren grip ve nezle gibi kış hastalıklarının tedavisinde de etkindir.
Fakat günümüzde salep soğanının toplanması yasak ve Türk Ceza Kanununa göre belli miktar para cezası bulunmakta. Hatta ceza oranı çok büyük diyebiliriz. Nisan 2020 de iki kişiye 150 bin TL ceza yazılmıştı. Ortalama 70 – 80 bin TL salep toplama cezası var yani.
Salebin fazla tüketiminin de içerdiği kalori miktarı nedeniyle sakıncalara neden olabileceğini ifade eden Zünbülcan, şunları söyledi: "Salebin karbonhidrat ve şeker içeriğinden dolayı kalorisi yüksektir. Ara öğün olarak kullanılabilir. Her gün olmamak şartıyla ortalama bir fincan salep içmek yeterlidir.
Salebin bağırsakların çalışmasını düzenlediğine ve kabızlığı önleyip sindirimi kolaylaştırdığına değinen Kolukırık, “Salep gibi müsilaj (suyla şişen maddeler) gibi her gıda, kabızlığı engeller.
Otağ Doğal Salep olarak %100 saf salep satışı yapmaktayız ve toz salebin kilosu sitemizde 1649 TL'dir. Dilerseniz aynı fiyata sitemizden çekirdek salep'de temin edebilirsiniz.
Salep Türk İçeçeği Mi? Salep ile ilgili yazılı kaynaklarda Türklerle ilişkisine bolca yer verilmiştir. İbni Sinanın El Kanun Fit Tıp eserinde, eski risalelerde "Macunu Şahi" adıyla salepe yer verilmiştir. Bu adlandırma sebebiyle Maraş dondurması eskiden içinde "Padişahın Macunu" var diyerek satılmıştır.
- Salep bitkisi toz haline getirilip süt ile karıştırılarak tüketilebilir.
Akdağmadeni ormanlarında bol miktarda Salep bulunmaktadır ve Türkiye'nin en kaliteli salepleri arasında yer almaktadır. Salep temin etmek için Salebi ile meşhur Akdağmadeni'ne gelmeniz yeterlidir.
Salep içindekiler, en başta bu salep kökünden elde edilen tozu ve süttür. Tarçın da vazgeçilmez salep malzemeleri arasında yer almaktadır. Kış akşamlarının kendine has içecek türlerinden olan salepleri büyük salep bardakları ile içmek ayrı bir zevktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri