Balıkları yıkadıktan sonra iyice kurumalarını beklemeniz önemlidir. Mısır unu veya normal una bulanmış olan balıklar tavadaki kızgın yağa konulur. Barbun balığı fırında da pişirilebilir. Sadece zeytinyağı ve tuz ile sosladığınız barbun balığını defne yaprakları eşliğinde fırınlayabilirsiniz.
Barbun ızgara ve tavada pişirilmeye en uygun balıklardan biridir.
Üstelik ızgarada pişirebileceğin balık çeşitleri de oldukça fazla. Tercihini barbun, çipura, dil balığı, hamsi, izmarit, kılıç balığı, levrek, mezgit, palamut veya uskumrudan yana kullanabilirsin.
Yağlı bir balık türü olarak sınıflandırılan barbunya balığının, 100 gramlık porsiyonu mevsimine göre ortalama 350-2690 mg arasında EPA ve DHA içerir. Sonbahar aylarında n-3 VLCPUFA seviyeleri artar. 100 g'da 4.92 g yağ bulunan barbun balığı, 0.70 g ω-3, 0.07 ω-6 içerir.
İlgili 16 soru bulundu
Balıkları yıkadıktan sonra iyice kurumalarını beklemeniz önemlidir. Mısır unu veya normal una bulanmış olan balıklar tavadaki kızgın yağa konulur. Barbun balığı fırında da pişirilebilir. Sadece zeytinyağı ve tuz ile sosladığınız barbun balığını defne yaprakları eşliğinde fırınlayabilirsiniz.
Tekir balık tava veya barbun kızartma tarifini yaparken kısık ve orta ateş balıkların fazla yağ çekmesine sebep olur. Harlı ateşte bir tarafı kızarınca tava kapağıyla çevrilip diğer tarafı da kızartılır. Tavada barbun kızartma yaparken tam pişmeden çevirmemek gerekir. Narin etli bir balık olduğu için dağılabilir.
👉 Denizin yüz metrelik üst kısmında yaşayan hamsi, istavrit, uskumru, palamut gibi göçmen balıklara yüzey balığı, daha aşağıda bulunan mezgit, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan gibi balıklara dip balığı deniyor.
(Una buladıktan sonra fazla unun dökülmesi için silkeledikten sonra tavaya koyun) Kızgın yağda her bir yüzü 1-2 dakika kızartılan balıklarınız, yenmeye hazırdır.
Ocak ayında en yağlı formunu alan balıkların başında Lüfer, İstavrit, Palamut,Torik ve Uskumru gelmektedir. Ocak ayında Hamsi ve Kefal de tam yağlı hallerine ulaşırlar ve oldukça lezzetlidirler. Tekir, Kırlangıç, Çinekop ve Kofana,Barbun ise bu ayda en bol sezonundadırlar.
Balık, protein yönünden zengin olduğu için yağda kızartılınca proteinini kaybeder ve besin değeri düşer. Balık kendisi kadar yağ çeker ve bu da kalori miktarının artmasına neden olur. Bu yüzden ya fırında ya buğlama ya da tavada/ızgarada yağsız şekilde pişirmeliyiz.
Levrek balığı ızgara olarak sıklıkla tercih edilmekle birlikte sebzelerle birlikte fırınlanarak da tüketilmektedir. Levrek kızartma ve güveç gibi pişirme teknikleri ile de yenebilen lezzetli bir balık türü olarak öne çıkmaktadır.
Izgarada balık pişirecekseniz çipura ve palamut gibi yağlı ve iri balıkları tercih etmelisiniz. Kızgın yağda kızartmak için küçük balıklar çok daha uygundur. İstavrit, hamsi, sardalya, barbun gibi balıkları kızgın yağda pişirebilirsiniz.
Un, toz biber, tuz ve karabiberi bir kapta karıştırın. Ayçiçek yağını tavaya alıp iyice ısıtın. Balıkları mısır unlu karışıma bulayıp, ısınan yağda kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
Civa yönünden zehirleme ihtimali neredeyse yoktur. Tekir, palamut, uskumru, barbun gibi orta boy balıklarda da civa oranı yüksek değildir. Yani bu saydığımız balıklar sağlığımız için bir risk oluşturmuyorlar.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Kısacası tekir balığının burnu barbuna göre daha uzundur. Tekir balığının ağzı göz hizasına ulaşmaz, barbun balığının ağzı göz hizasına ulaşır.
Genelde 17 ile 20 cm arasında olup nadiren 40 cm'ye kadar çıkar. Kaya barbunyası, kum barbunyası, ot barbunyası ve paşa barbunyası diye dört çeşiti vardır. Bunların içinde en makbulü kaya barbunyasıdır.
Denizdeki ağır metaller özellikle yağda depolandığı için büyük balıklar ve dip balıkları sakıncalı olabilir. Mezgit, kalkan, barbun gibi dip balıkları sakıncalı. Bunları hiç tüketmemek ya da yılda bir kere nefsi köreltmek için tüketmek gerekir.
Barbun Balığının Özellikleri
Boyutu çok büyük olmamasına rağmen eti bol ve lezzetlidir. Verimli bir balık türü olmasıyla da bilinen barbunlar, özellikle ılıman denizlerde yaşamayı tercih ederler. Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz'de barbun balığı bolca bulunur.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Mullus barbatus
Halk arasında Barbun olarak bilinir.
Çipura, levrek, barbun, sardalya, hamsi, istavrit gibi balıklarda et biraz daha elastikidir. Eğer bu balıklarda et yumuşaksa ve parmağınızı batırdıktan sonra geri gelmiyorsa bayattır.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, balıklar kızarıp renk alana kadar yaklaşık 35 dakika pişirin. Sıcak olarak bekletmeden servis yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri