Peki neden kırmızı değil de mor renkli? Çünkü, mor renkli havucun (şalgam) içeriğinde hem beta-karoten (turuncu) ve alfa-karoten (pembe) hem de likopen (kırmızı) renk veren antioksidan özellikli etken maddeler var. Turuncu, pembe ve kırmızı renk içeren bitki bu yüzden mor renk olarak görünür.
Şişeyi açtığınızda sanki kola açar gibi şalgam suyu içinden baloncuklar yüzeye çıkmaya başlar. Bu şekilde asitlenen şalgam suyunun tadı pek hoş olmaz ve bozulduğunu kolayca anlayabilirsiniz.
Asitlik antosiyaninleri kırmızıya çevirirken, alkalilik onları maviye doğru gölgelendiriyor. Şalgam zaten asit içerdiğinden antosiyaninleri kırmızı. Ancak bu antosiyaninleri daha alkali faktörlere maruz bırakır bırakmaz maviye dönmeye başlayacaktır.
Şalgam suyunun karakteristik kırmızı rengi, şalgamın en önemli hammaddesi olan mor havuçtan kaynaklanmaktadır. Şalgam suyunun sağlık üzerine olumlu etkisi, mor havucun yüksek oranda içerdiği antosiyanin veya fenolik asitler gibi fonksiyonel bileşenlerden ileri gelmektedir.
tüm bilinen kanıların aksine; yüzeyinde sigara külü çırpılmış gibi beyazlıklar bulunduran şalgam; şalgamın iyi mayalandığını gösterir. yani kaliteli olduğunu gösterir. kimi işbilmezler şalgamın bozuk olduğunu sanıp içmezler bu yüzden. şalgam soğuk tüketilmelidir.
İlgili 23 soru bulundu
12.Şalgam suyunun ağzı sıkıca kapatılarak serin ve güneş almayan bir ortamda 15-20 gün arası bekletilir. Süre bitiminde şalgamınız içmeye hazırdır.
2 gün arayla kapağını açıp havalandırın. 15 günün sonunda şalgam suyunuz hazır hale gelmiş olacak.
O zaman dışkı rengi siyah renk olur. Demir içeren ilaçlar, dalak gibi sakatat, üzüm-şalgam gibi gıdalar kanama olmaksızın dışkı rengini değiştirir.
Şalgam ve pancarlar dilimlenir, havuçlar boyuna 4'e bölünür. Tülbent bezin içine yarım ekmek bohçalanarak, uçlarından düğüm atılır. Tüm malzeme, tuz hariç bidona doldurulur. Tuz bir miktar suyla iyice eritilir ve bidona aktarılır.
İçine bulgurla nohutu ,ekmeğin içini koyun . Tülbenti bağlayın içine atın . 3 kaşık tuzu ve limon tozunu eritin suda ,içine dökün. Elma sirkesini ve toz şekeri ekleyip ağzını kapatın .
Vücuttan ödem atılmasına yardımcı olan şalgam suyunun vücuttaki fazla yağları da erittiği bilinmektedir. Kan şekerini dengeleyen şalgam suyu ayrıca saç dökülmesini de önlemektedir.
“Şalgam suyu kan yapar mı?” sorusunun cevabı da olumludur. Şalgam suyunun kan dolaşımını hızlandırması sonucunda vücuttaki kan oranının arttığı görülür.
Şalgam, kırmızı renkte ve rakı yanında içilen bir içecektir. Rakı yanında şalgam tercih edilmesinin nedeni şalgam, vücuttaki alkol oranını azaltmaktadır. Eğer rakı içiyorsanız o masada mutlaka şalgamı da görürsünüz. Özellikle yemekle içilen rakının yanında ikram edilen çay, rakıyla çok güzel gider.
Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir. Acılı ve acısız çeşitleri mevcuttur. Adana ve Mersin'de özellikle dört mevsim sokak satıcıları tarafından satılmaktadır.
Şalgam suyunun bozulması durumunda tadı da olumsuz yönde değişir ve bozulmuş olduğu hemen anlaşılır. Bu nedenle doğru şekilde saklamaya her zaman dikkat etmek gerekir. Kapağını açtığınız şalgamı 7 gün boyunca buzdolabında koruyabilirsiniz.
Eğer gıda sert bir yapıya sahipse küf mantarları gıdada derinlere doğru ilerleyemez. Bu nedenle küflü kısımların kesilip kullanılmasında herhangi bir sıkıntı bulunmuyor.
Şalgamı tatlandırmak için kullanılan limon tuzu, kaya tuzu ve şeker de şalgamın olmazsa olmazı.
Ana vatanı Adana olarak bilinen şalgam suyunun patenti Tarsus'tadır. Çukurova'ya özgü bir içecek olan şalgam suyu, kebap çeşitleri ve pek çok Türk yemeği ile birlikte tüketilir.
Şalgamın içerisinde yer alan vitamin ve mineraller sağlık açısından fayda sağlar. Bağışıklık sistemini iyileştirir, enerji seviyesini yükseltir, kilo vermeye yardımcı olur ve kalp damar sağlığını korur. Aynı zamanda vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olarak cilt sağlığına da olumlu etkilerde bulunur.
Mide ve karaciğere faydalı, B grubu vitaminleri de içeren şalgam suyu kalsiyum ve potasyum yönünden çok zengindir ve afrodizyak özelliği de vardır. Bağırsakları çok iyi çalıştırarak günde mutlaka en az bir kez büyük tuvalete çıkmanızı sağlıyor.
Şalgam suyu gaz yapmaz aksine kabızlık, ishal, şişkinlik ve kramp gibi sindirim ile ilgili problemleri ortadan kaldırır.
Şalgam suyunun bilinen bir zararı yoktur. Ancak her sağlıklı besinde olduğu gibi şalgamın da fazla tüketimi sağlığa zarar verebilir. Şalgam suyunun fazla tüketimi midede gaz ve şişkinliğe yol açar.
Mayalanma süresi mevsimine ve ortamına göre değişiklik arz etmektedir. Yirmi beş derece ortam sıcaklığında kurulan şalgamın mayalanma süresi 7-8 gündür. Mayalanma süresini çok iyi geçirmiş şalgam, yörede "keskin şalgam" olarak sıfatlandırılmaktadır.
Şalgam Suyu Tarifi İçin Malzemeler
1 kg kırmızı havuç 60 g nohut (yaklaşık 1 avuç kadar) 80 g bulgur (yaklaşık 2 avuç) 1 çay kaşığı limon tuzu.
market şalgamlarının en iyisi adanus şalgam'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri