Şalgam, soğuk algınlığının ilerleyip boğaza hatta ciğerlere indiği durumlarda en iyi bitkisel çözümdür. Göğsü yumuşatıp, akciğer ve bronşları temizler.
Almanya'da şalgamın etken maddeleri ile yapılan ilaçlar doktorlar tarafından reçete edilmekte ve balgam söktürücü olarak kullanılmaktadır. Kilo vermek ve bağırsakları boşaltmak için çok etkili yardımcıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve grip hastalığına yakalanmayı önlemek için birebirdir.
Şalgamın içerisinde yer alan vitamin ve mineraller sağlık açısından fayda sağlar. Bağışıklık sistemini iyileştirir, enerji seviyesini yükseltir, kilo vermeye yardımcı olur ve kalp damar sağlığını korur. Aynı zamanda vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olarak cilt sağlığına da olumlu etkilerde bulunur.
Diyetisyen Gök, “Bol miktarda lif içeren şalgam suyunun içeriğindeki laktik asit, sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Vücut direncini artıran şalgam suyu, mevsim geçişlerinde özellikle enfeksiyon hastalıklarıyla savaşta büyük rol oynar.
Besleyici bir içecek olan şalgam suyu, iyi bir kalsiyum ve potasyum kaynağıdır, nihayetinde sağlıklı dişler ve kemikleri için gereklidir. Astım hastalıklarına iyi gelir ve astım semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.
İlgili 24 soru bulundu
Şalgam, soğuk algınlığının ilerleyip boğaza hatta ciğerlere indiği durumlarda en iyi bitkisel çözümdür. Göğsü yumuşatıp, akciğer ve bronşları temizler.
Şalgam sık tüketilen kış besinlerinden. Şalgam suyu ise akciğerleri temizliyor ve böbrek taşını düşürüyor.
- Üst solunum yolu hastalıkları nedeniyle ortaya çıkan kuru öksürüğe ve boğaz iltihaplanmasına da iyi gelir.
1 bardak şalgam suyuna, 2 tatlı kaşığı bal ilave edin ve yaklaşık 5 dakika kaynatın. Sonra sıcak / ılık iken için. Öksürüğünüz kesilecektir.
Acılı şalgam suyunun içerisinde yüksek oranda C vitamini bulunması kırışıklığın giderilmesine yardımcı olur. Damar tıkanıklığını önler, kalp hastalıklarının oluşmasını engeller.
Şalgam Suyunun Faydaları
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığı ve grip hastalığına yakalanmayı önlemek için birebirdir. Antioksidan özelliği vardır.Eğer kabızlık problemi yaşıyorsanız, bu problemi şalgam suyu içerek ortadan kaldırabilirsiniz.
Şalgam suyu sanıldığı gibi tansiyonu yükseltmez. Çünkü içerdiği antioksidanlar ile uzun vadede hem kalp ve damar sağlığı için çok fayda sağlıyor hem de kansere karşı koruyor. Şalgam suyu içerdiği A vitamini sebebiyle gözler için de büyük şifa kaynağıdır."
Şalgam Suyu Günde Ne Kadar İçilmeli? Bazı insanlar şalgam suyunu çok sevdikleri için gün içerisinde çok fazla tüketmektedirler. Ancak her şeyde olduğu gibi şalgamda da fazla tüketim zararlıdır. Doktor Ender Saraç'ın tavsiyesine göre şalgam suyundan günde sadece 1 bardak içilmelidir.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Elmayı ve limonu kabukları ile dilimleyin. Ardından çubuk tarçın, ıhlamur ve zencefili ekleyerek kaynatın. Kaynayan karışımı süzüp, sıcak sıcak için. Boğazınız yumuşayacak ve öksürüğünüz azalacaktır.
Şalgam içeriğindeki A, B, C grubu vitaminleriyle kalp-damar hastalıklarının yanında boğaz iltihabına da iyi geliyor. Soğuk algınlığının ilerleyip boğaza hatta ciğerlere indiği durumlarda akciğer ve bronşları temizlemek için şalgam suyu faydalı oluyor.
Özellikle Çin'de yaşanan SARS GRİBİ sırasında Çinli araştırmacılar tarafından ısrarla tüketilmesi önerilmiş ve ülkemizden Çin'e Şalgam suyu ihraç edilmiştir. Kışın yaşanacak gripal enfeksiyonlardan korunmada ihtiva ettiği C vitamini ve prebiyotik etkisinden dolayı şalgam suyu içilmesi şiddetle tavsiye edilmektedir.
Şalgam suyu tüketiminin, grip başta olmak üzere soğuk algınlığı hastalıkları önlediği bildirildi. Şalgam suyu tüketiminin, grip başta olmak üzere soğuk algınlığı hastalıklarını, vitamin yönünden zengin olması nedeniyle önleyici olduğu bildirildi.
Bir bardak kaynar suyun içerisine bir diş sarımsak ve 2 adet tarçın ilave edin. 5 dk demlendikten sonra için. Öksürüğü anında kestiği biliniyor. Limonlu karabiber yöntemi Yeni kesilmiş çeyrek limonun üzerine biraz karabiber ve tuz serperek limonu bu şekilde emebilirsiniz.
Ocakbaşı lezzetlerinin aranan ismi olan şalgam suyu, birçok kebap çeşidi ile birlikte keyifle tüketilebilir. Adana kebap, et döner, beyti kebap, islim kebabı, cağ kebabı gibi birçok çeşit ile şalgam suyu mükemmel bir uyum gösterebilir. Balık çeşitlerinin yanına en çok yakışan lezzetlerden biri de turşu suyudur.
Uzmanlara göre, yüksek antioksidan oranı nedeniyle birçok hastalıktan koruyucu etkiye sahip olan şalgam suyu, içeriğindeki yüksek tuz oranı nedeniyle kalp ve yüksek tansiyon hastalarının tüketimine uygun değil.
Uzmanlar tarafından akciğere iyi gelen bitki çayları olarak meyan kökü çayı, zencefil çayı, okaliptüs çayı, Ekinezya çayı, nane çayı, kekik çayı ve anason çayı önerilmektedir. Her derde deva olmayı başaran bitki çaylarından olan yukarıdaki çaylar, akciğer problemlerinizi kısa süre içerisinde ortadan kaldıracaktır.
Şalgam suyunun bilinen bir zararı yoktur. Ancak her sağlıklı besinde olduğu gibi şalgamın da fazla tüketimi sağlığa zarar verebilir. Şalgam suyunun fazla tüketimi midede gaz ve şişkinliğe yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri