Şalgam: Şalgam Curiciferae familyasından Brassica cinsine ait bir bitkidir. Kökü ve yaprakları için ekilir. Bileşiminde kalsiyum ve demir gibi madensel maddeler ile A,C VE B grubu vitaminleri bulunur.
C vitamini başta olmak üzere A ve B vitaminleri bakımından da oldukça zengin bir içeriğe sahip olan şalgam suyu, tüm bunlar sayesinde güçlü antioksidan özellikler gösteriyor.
Şalgamın içerisinde yer alan vitamin ve mineraller sağlık açısından fayda sağlar. Bağışıklık sistemini iyileştirir, enerji seviyesini yükseltir, kilo vermeye yardımcı olur ve kalp damar sağlığını korur. Aynı zamanda vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olarak cilt sağlığına da olumlu etkilerde bulunur.
Akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına iyi gelir. Kanın pıhtılaşmasını engeller. Bu durumda oluşacak felç gibi rahatsızlıkların oluşum oranını en aza indirir. Organların düzenli çalışmasına iyi gelir.
İlgili 36 soru bulundu
Şalgam suyu, kalsiyum, C vitamini, A vitamini, E vitamini, manganez ve beta-karoten gibi antioksidanlar bakımından zengindir. Sindirim sistemi, kemik gelişimi, akciğer sağlığına faydaları vardır.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve grip hastalığına yakalanmayı önlemek için birebirdir. Antioksidan özelliği vardır. Şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir besin-içecektir.
Mide ve karaciğere faydalı, B grubu vitaminleri de içeren şalgam suyu kalsiyum ve potasyum yönünden çok zengindir ve afrodizyak özelliği de vardır. Bağırsakları çok iyi çalıştırarak günde mutlaka en az bir kez büyük tuvalete çıkmanızı sağlıyor.
Şalgam suyu sanıldığı gibi tansiyonu yükseltmez. Çünkü içerdiği antioksidanlar ile uzun vadede hem kalp ve damar sağlığı için çok fayda sağlıyor hem de kansere karşı koruyor. Şalgam suyu içerdiği A vitamini sebebiyle gözler için de büyük şifa kaynağıdır."
Şalgam suyu aynı zamanda çok iyi bir probiyotiktir. Tıpkı kefir gibi, iyi bir yoğurt gibi, tıpkı boza gibi, tıpkı kombu çayı gibi, tıpkı tarhana çorbası gibi şalgam suyu bağırsaklarımızdaki zararlı bakterileri yok ediyor."
Şalgam dökülen yere limon sürerek şalgam lekesinden kurtulmanın mümkün olduğu bilinir. Yapılması gereken tek şey şalgam lekesine limon sürmek ya da limon damlatmaktır. 10 dakika limonu şalgam lekesi üzerinde bekletmek ve bu sayede lekenin çıkmasını sağlamak mümkün olur.
İçerisinde A-B-C vitaminlerini barındıran şalgam, insanların soğu algınlığında, grip, kanser türlerine kadar tam bir koruyucu besin görevini üstlenmektedir. Birçok doktor, bilimsel araştırmalar sonucunda insan vücuduna etkisi bulunan şalgam suyunu günde bir kere içmemizi öneriyor.
Şalgam suyunun bilinen bir zararı yoktur. Ancak her sağlıklı besinde olduğu gibi şalgamın da fazla tüketimi sağlığa zarar verebilir. Şalgam suyunun fazla tüketimi midede gaz ve şişkinliğe yol açar.
Şalgam kökleri sebze olarak yenilebilen turpgillerden bir bitkidir.100 gr şalgam içerisinde; 23 kalori,0.2gr yağ, 24mg fosfor, 35mg kalsiyum, 188mg magnezyum, yanında B1,B2,B3 ve C vitaminleri ihtiva eder.
Düşük kaloriye sahip olan şalgam suyu kan şekerini dengeleyerek daha az acıkmanızı sağlar ve bu yönüyle zayıflamanıza yardım eder. Vücudu toksinlerden de arındırdığı için kilo verme döneminiz daha rahat geçer. Şalgam turpu ve suyu, zayıflamaya yardımcı besinlerdendir. Güvenle tüketebilirsiniz.
Şalgam Suyunun Faydaları
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığı ve grip hastalığına yakalanmayı önlemek için birebirdir. Antioksidan özelliği vardır.Eğer kabızlık problemi yaşıyorsanız, bu problemi şalgam suyu içerek ortadan kaldırabilirsiniz.
Şalgam suyu her ne kadar sağlık için faydalı bir içecek olsa da fazla tüketimi yan etkilerin meydana gelmesine yol açabilir. Tansiyon hastası olan kişilerin şalgam suyu içerken de dikkatli olması gerekmektedir. Fazla tüketimi gerçekleştiğinde mide de şişkinliğe yol açar ve mide rahatsızlıklarına sebebiyet verir.
Şalgam sık tüketilen kış besinlerinden. Şalgam suyu ise akciğerleri temizliyor ve böbrek taşını düşürüyor.
İçindekiler; Su, Mor havuç, Tuz, Bulgur (buğday ürünü), Şalgam turbu, Koruyucu (sodyum benzoat). Nasıl Muhafaza Edilmeli? Son tüketim tarihine kadar oda sıcaklığında veya buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Diyetisyen Gök, “Bol miktarda lif içeren şalgam suyunun içeriğindeki laktik asit, sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Vücut direncini artıran şalgam suyu, mevsim geçişlerinde özellikle enfeksiyon hastalıklarıyla savaşta büyük rol oynar.
İçine bulgurla nohutu ,ekmeğin içini koyun . Tülbenti bağlayın içine atın . 3 kaşık tuzu ve limon tozunu eritin suda ,içine dökün. Elma sirkesini ve toz şekeri ekleyip ağzını kapatın .
Şalgam suyu, bağışıklık sistemini güçlendiren yararlı alternatifler arasında yer alır. Özellikle B Grubu vitaminleri içermesi sebebiyle stresin de düşmanı olan şalgam suyu, bağırsak florasını koruyor.
- Üst solunum yolu hastalıkları nedeniyle ortaya çıkan kuru öksürüğe ve boğaz iltihaplanmasına da iyi gelir.
İçeriğindeki A-B-C grubu vitaminlerle kalp-damar hastalıklarının yanında boğaz iltihabına da iyi gelen şalgam suyunun faydaları saymakla bitmiyor. Soğuk algınlığının ilerleyip boğaza hatta ciğerlere indiği durumlarda en iyi bitkisel çözüm; göğsü yumuşatıp, akciğer ve bronşları temizleyen şalgam suyu.
Ocakbaşı lezzetlerinin aranan ismi olan şalgam suyu, birçok kebap çeşidi ile birlikte keyifle tüketilebilir. Adana kebap, et döner, beyti kebap, islim kebabı, cağ kebabı gibi birçok çeşit ile şalgam suyu mükemmel bir uyum gösterebilir. Balık çeşitlerinin yanına en çok yakışan lezzetlerden biri de turşu suyudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri