çukurova üniversitesi gıda teknolojisi bölümü öğretim üyelerinin değişik zamanlarda yaptığı araştırmalarından öğreniyoruz ki, şalgam suyunda litrede 1.32 gram ile 7.3 gram arasında alkol bulunmuştur. türk gıda kodeksine göre ise litrede 5 gram ve daha fazla alkol bulunan içecekler alkollü sayılmaktadır.
Helal,Vejetaryen,Vegan,Glutensiz diyet tercihleri için tüketime uygundur.
Şalgam suyu veya kısaca şalgam turpgiller ailesine ait bir bitki olan şalgam ile yapılan, Çukurova'ya özgü bir içecektir. Şalgam bitkisinin yanı sıra siyah havucun su ile karıştırılıp, tuz da ilave edilmesiyle yapılır.
Fermente bir içecek olan şalgam suyu, üretimi aşamasında kullanılan mor havucun bileşiminde bulunan karotenoidler, klorojenik asitler ve antosiyaninlerden ve bunlara bağlı antioksidan potansiyelinden dolayı, fonksiyonel bir içecektir.
Şalgam suyu; ülkemize özgü, laktik asit fermantasyonu ile üretilen, kırmızı renkli, bulanık ve ekşi lezzetli bir içecektir.
İlgili 41 soru bulundu
İçerisinde A, B, C ve K vitaminleri, kalsiyum ve potasyum sayesinde, kalp, göz, kemik ve diş sağlığına oldukça faydalıdır. Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasında oldukça etkilidir. Şalgam suyunda afrodizyak etki vardır, erkeklerde cinsel gücü artırıcı özelliği bulunmaktadır. Sperm kalitesini artırmaya yardımcı olur.
Şalgam suyunun bilinen bir zararı yoktur. Ancak her sağlıklı besinde olduğu gibi şalgamın da fazla tüketimi sağlığa zarar verebilir. Şalgam suyunun fazla tüketimi midede gaz ve şişkinliğe yol açar.
Acılı şalgam suyunun içerisinde yüksek oranda C vitamini bulunması kırışıklığın giderilmesine yardımcı olur. Damar tıkanıklığını önler, kalp hastalıklarının oluşmasını engeller.
İçerisinde A-B-C vitaminlerini barındıran şalgam, insanların soğu algınlığında, grip, kanser türlerine kadar tam bir koruyucu besin görevini üstlenmektedir. Birçok doktor, bilimsel araştırmalar sonucunda insan vücuduna etkisi bulunan şalgam suyunu günde bir kere içmemizi öneriyor.
İçildiği zaman acı bir tat bıraksa da iştah açan ve zamanla bağımlılık yaratan şalgam suyu bir efsane haline gelmiştir demek doğru olur. Ülkemizin güney bölgeleriyle özdeş duruma gelmiş olan şalgam suyu lezzetli tadıyla olduğu kadar faydalarıyla da önemlidir.
Şalgam zaten asit içerdiğinden antosiyaninleri kırmızı.
Şalgamın orijini hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, araştırmaların bazıları şalgamın anavatanının Asya ve özellikle bu kıtanın Sibirya kesimi olduğunu söylerken, bazı araştırmalar Kuzey Avrupa ve Asya'nın güneyini şalgamın çıkış noktası olarak gösteriyor.
şalgam suyunun içindeki asetik asit rakıdaki alkolle cannizaro reaksiyonu olarak bilinen reaksiyonu verir ve bu ikili karbondioksit ve suya dönüşürler. yani daha çok geğirirsiniz ve tuvalete gidersiniz ama daha az sarhoş olursunuz.
Uluslararası Helal Konseyi tarafından akredite edilen Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) tarafından verilen belge ile Meysu markalı vişne, şeftali, kayısı, portakal, karışık nektar çeşitleri artık 'Helal' belgeli.
Doğanay acılı şalgam suyu 1 lt oldukça doğal üretime sahip vitamin kaynağı bir üründür.
Uzmanlara göre, yüksek antioksidan oranı nedeniyle birçok hastalıktan koruyucu etkiye sahip olan şalgam suyu, içeriğindeki yüksek tuz oranı nedeniyle kalp ve yüksek tansiyon hastalarının tüketimine uygun değil.
Şalgam suyu aslında çok az kalori içermektedir. Bundan dolayı tüketimi insana kilo yapmamaktadır. Ve içerdiği bol miktarda kalsiyum sayesinde de metabolizmayı hızlandırmaktadır. Bu yandan bakıldığında şalgam suyu kesinlikle zayıflatan bir içecektir ve diyette de kullanılabilir.
Şalgam suyu fazla tüketilmediğinde kalsiyumu sayesinde metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak kilo vermeye yardımcı olur. Şalgamı acılı olarak tüketmek metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlayarak yağ yakımını hızlandırır.
Şalgam suyu her ne kadar sağlık için faydalı bir içecek olsa da fazla tüketimi yan etkilerin meydana gelmesine yol açabilir. Tansiyon hastası olan kişilerin şalgam suyu içerken de dikkatli olması gerekmektedir. Fazla tüketimi gerçekleştiğinde mide de şişkinliğe yol açar ve mide rahatsızlıklarına sebebiyet verir.
Şalgam suyunun fazla tüketiminin zararları vardır. Özellikle tansiyon hastası kişiler şalgam içerken dikkatli olmalılardır. Aşırı tüketildiğinde midede şişkinlik oluşturacağı için mide rahatsızlığına sahip kişilere zarar verir.
Bazı insanlar şalgam suyunu çok sevdikleri için gün içerisinde çok fazla tüketmektedirler. Ancak her şeyde olduğu gibi şalgamda da fazla tüketim zararlıdır. Doktor Ender Saraç'ın tavsiyesine göre şalgam suyundan günde sadece 1 bardak içilmelidir.
şişeyi açtıktan birkaç gün sonra yüzeyde oluşan mayalanma belirtisi. bu durum, elinizdeki şalgam suyunun katkısız olduğuna işarettir. isterseniz şişeyi çalkalayıp gönül rahatlığı ile içmeye devam edebileceğiniz gibi, dilerseniz de mayayı süzüp o şekilde içebilirsiniz.
İçine bulgurla nohutu ,ekmeğin içini koyun . Tülbenti bağlayın içine atın . 3 kaşık tuzu ve limon tozunu eritin suda ,içine dökün. Elma sirkesini ve toz şekeri ekleyip ağzını kapatın .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri