Tetley, çay poşeti fikrini 1939'da İngiltere'ye getirdi ancak poşet çaylar 1952'de Lipton'un “flo-thru” çay poşetinin patentini aldığında tanıtıldı.
Poşet çayın patenti ilk kez 1896'da A.V. Smith tarafından alınmıştır. İngilizler ise çayı geleneksel yöntemlerle demlemeyi savundukları için Smith'in icadı başarısız kabul edilmiştir. 8 yıl sonra 104'te New York'ta bir kahve tüccarı olan Thomas Sullivan çay ticaretine girmiş.
Lipton Tea ilk olarak Rize'nin Pazar ilçesinde fabrika kurdu. 1989 yılında ilk poşet çay, 1990 yılında ise ilk demlik çay satışa çıktı. Coca Cola'dan sonra ülkemizde kurulan en büyük gazlı içecek fabrikası olan Pepsi, 1962 yılında sahneye çıktı.
Zihni Derin 1923 yılında Rize´ye gelir. Eski adı Garal Dağı olan hazineye ait bir bölgede 15 dekarlık arazi fidanlık işne tahsis edilir. Bölgede yaptığı incelemelerde bazı meraklıların Batum´dan dönüşlerinde getirdikleri ve diktikleri gayet iyi gelişmiş çay fidanlarıyla karşılaşır.
İlgili 35 soru bulundu
Türkler, Anadolu'ya gelmeden öncede çayı bilmelerine karşın; çayın Türkiye'ye gelmesi ancak birkaç yüz yıl önceye dayanmaktadır. Çay içiminin Anadolu'da yaygınlaşması 19. yüzyıldan itibaren olmuştur.
Dünya çay tüketiminde Çin yüzde 36'lık oranla 1,8 milyon ton tüketimle lider ancak yıllık kişi başı tüketimi 0,75 kilogramdır. Yılık kişi başı çay tüketiminde Türkiye 3,5 kilogramla birinci sırada yer alıyor.
Yunanistan'da hem siyah hem de bitki çayı oldukça yaygın. Hatta evlerde kendi harmanlarını yapan anneanneler de mevcut.
Bu yüzden çaylarımız çok kalitelidir. Hazırlanan çaylar Rize de ki depomuzda 1 sene dinlendirilerek İstanbul'da ki paketleme tesisimize çuvallar içinde getirilir.
POŞET ÇAYLAR NEYDEN ÜRETİLİYOR? Poşet çaylarda muz yaprağından elde edilen lifler kullanılıyor. Muz ağacı yapraklarının sert bir dokusu vardır; basit makinelerde bu lifler ayrılır ve yıkandıktan sonra poşet çay kağıdı haline dönüştürülür.
Kısacası zararlı değildir. Poşet çaylarda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, poşetin içinde bulunan bitkilerin kalitesi ve üretildiği tesislerdir. Bilinen firmaların poşet çayları analizli ve hijyeniktir. Poşet çay alınırken üretim veya son kullanım tarihi bulunup bulunmadığına da mutlaka dikkat edilmeli.
Poşet çay torbaları da , bir muz türünün (Musa textilis) yapraklarının kalın saplarından çıkan ve 10-25 yaprak taşıyan sürgünden elde edilen liflerden hazırlanıyor. Hazırlanan kâğıt hamuru hidrojen peroksit ile beyazlatılıyor. Hidrojen peroksit bizim yaralarımızı temizlemede kullandığımız “oksijenli su” dur.
Milattan önce 2737 yılında Çin İmparatoru Shen Yung tarafından tesadüfi olarak keşfedilmiş bir içecektir. Çayın Avrupa'ya gelişi 1610 yılında olmuştur. Türkiye'ye gelişi ise 19. Yüzyılın sonlarına doğru rastlar.
Dünyada ilk defa Çin ve Hindistan'da yetiştirilmeye başlanan çay, tropikal bölgelerde ve iklim bakımından bol yağışlı ve sıcak alanlarda yetişmektedir.
Yeşil çay, siyah çay, fermente çay, beyaz çay, sarı çay, bitki çayı ve oolong farklı oksidasyon seviyelerinden geçirilerek üretilir.
Türkçede 'çay' denmesi de Farsçaya dayanıyor. Çin'in Mandarin lehçesinde 'ça' diye okunan bu kelime Farslılarla beraber "chai/çay" olarak birçok ülkeye yayıldı. Bu yüzden çayın muhtemelen Farsçadan da daha eski olan Japonca ve Korece kullanımları da cha şeklinde kaldı.
Kilogram başına 1,2 milyon dolara satılmasıyla Da-Hong Pao Çayı dünyanın en pahalı çayıdır.
Burhan Kasap için 1987 kelimenin tam manasıyla bir dönüm noktası oldu. Karadenizli bir çay firmasıyla ortak tesis kurdu. Bu girişim ile birlikte Ofçay markasının da temelleri atılmış oldu.
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung , çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.
Yazılı kaynaklara göre Türkiye'ye çay ilk olarak Sultan 2. Abdülhamid döneminde 1894'te Japonya'dan geldi. Bursa'da deneme dikimi yapıldı. Sarayda tüketilen çay yaygın olarak halk tarafından bilinmiyordu.
Tıpkı bizim kültürümüzde olduğu gibi Alman mutfağında da kahvaltıda çay veya kahve gibi sıcak içeceklere yer verme alışkanlığı var. Ancak Almanlar çoğunlukla kahveyi tercih ediyor.
Rusya'da Günlük Rutinlerde Çayın Yeri
Rusya'da hem siyah hem de yeşil çayın tüketimi oldukça fazla... Bunun yanı sıra Ruslar da ülkemizin çok sayıda bölgesinde yapıldığı gibi ''kıtlama'' denilen usulle çay içebiliyor.
Ek Bilgi: Darjeeling çayı, Hindistan'ın Darjeeling bölgesinde yetişmekte olup ismini de buradan almaktadır. Dünyadaki en iyi ve en pahalı çaylar kategorisinde yer alan Darjeeling çayı berrak demi ve açık renginden dolayı çayların şampanyası olarak da adlandırılmaktadır.
Çayın anavatanı Karadeniz olsa bile Türkiye'de en çok çay tüketen Doğu ve Güneydoğu illeri. Gaziantep, Şanlıurfa, Muş, Diyarbakır, Mardin, Bitlis ve Ağrı gibi kentlerde her yıl yaklaşık 50 bin ton çay tüketildiği tahmin ediliyor.
Türkiye dünya çay tüketiminde 'birinci' olmasına rağmen, çay üretiminde ilk sırada bulunmuyor. Dünyada en çok çay üreten ülke Çin'dir. Çin'den sonda Hindistan, Endonezya, Kenya ve Sri Lanka en önemli çay yetiştiren ülkeler arasındadır. Türkiye ise en çok çay üreten ülkeler listesinde 5. sırada yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri