Samosalara Nepal'in doğu bölgesinde singada denir; ülkenin geri kalanında ona samosa denilir. Hindistan'da olduğu gibi Nepal mutfağı'nda da oldukça sevilen bir atıştırmalıktır.
Samosa, Hindistan'da hatırı sayılan ve çok sevilen bir sokak lezzeti. İçinde hardal tohumundan kişnişe, zerdeçaldan kimyona dek türlü türlü baharat var. Farklı hamuru, baharatlı ama ağır olmayan lezzetiyle bir kez yerseniz, hep yemek isteyeceğiniz güzelliklerden.
Samosa, Hindistan, Pakistan, Nepal ve Bangladeş gibi ülkelerde yaygın bir atıştırmalıktır. Genellikle üçgen biçimli, kızarmış hamurdan oluşur ve içi iştah açıcı bir patates, soğan ve kişniş karışımıyla doludur. Panir (Hint peyniri) ve etle de yapılır.
Samosa Hindistan mutfağına ait çok tanınmış bir yemek. İçinde bezelye, patates ya da et olan samosa yağda kızartılarak pişiriliyor ve ortaya çıtır çıtır nefis bir lezzet çıkıyor.
Tatlı Ekşi Sos Yapımı:
Yaklaşık 2/3'ünü çektirdikten sonta, 1 diş sarımsağı incecik doğrayıp, pul biber, şeker, tereyağı ve soya sosunu ilave ediyoruz. Tekrar kaynadıktan sonra 20 ml. soğuk su içinde erittiğimiz nişastayı ekleyip 5 dk daha kaynatıp ocaktan alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
İlgili 32 soru bulundu
Hint böreği tarifi adından da anlaşılacağı üzere Hindistan'dan gelen bir lezzettir. Yapılan tarihi araştırmalarda Hint böreğinin Eski Pers İmparatorlarının da sevdiği bir yiyecek olduğu anlaşılmış ve bu nedenle geçmişinin en azından MÖ 500'lerden daha eskiye uzandığı tahmin edilmiştir.
Kürt böreği, "yağlı kömbe"den türemiş bir börek çeşididir. "Rengo" lakabıyla tanınan Bileceli Mehmet Efendi'nin İstanbul'da hazırladığı yağlı kömbelere sonradan "Kürt böreği" denmiştir.
Konya'ya özgü bir lezzet olan Mevlana böreği incecik açılan hamurların istediğiniz harçla hazırlanması ve üçgen şeklinde katlanarak fırında pişirilmesiyle oluşur. Çıtır çıtır oluşuyla bu böreği piştikten sonra hemen yemek isteyeceksiniz.
Samosa (/səˈmoʊsə/), baharatlı patates, soğan, bezelye, tavuk ve diğer etler veya mercimek gibi lezzetli bir dolgu ile Güney Asya'nın kızartılmış veya fırınlanmış bir hamur işidir. Bölgeye göre üçgen, koni veya yarım ay gibi farklı şekillerde olabilir.
Türkiye kıyılarından Samos'a feribotla direkt ulaşım için iki ayrı limandan feribot bileti almak mümkün. En sık kullanılan rota Kuşadası-Vathi rotası. Kuşadası Limanı'ndan Samos'un merkezi Vathi'ye her gün direkt feribot seferi var. 1,5 saatlik yolculuğun ardından Samos'un merkezine ulaşılıyor.
Samos Adası Vize İstiyor Mu? Evet, Samos Adası Yunanistan'a bağlı bir ada olduğu için vize istemektedir. Samos Adası'na yapılacak seyahatlerde Yunanistan'a giriş çıkışlar için gerekli Schengen vizesi veya Samos Adası kapı vizesi alınması gerekmektedir.
Sisam veya Susam (Yunanca'da Σάμος Samos) Yunanistan'da, Ege Denizi'nde, Dilek Yarımadası'nın karşısında bir ada. Bu adanın en büyük yerleşim merkezi olan şehri, merkezi bu şehir olan ve Sisam adasını, Ahikerya (Yunanca'da Ικαρία, İkarya) adasını ve bölgedeki birkaç küçük adayı kapsayan idari bölgenin (nomos) adıdır.
Samos Adası seyahat planı olan Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport sahiplerin seyahatlerini gerçekleştirebilmeleri için Yunanistan Kapı Vizesi veya Yunanistan Schengen Vizesi sahibi olmaları gerekmektedir.
Batman Şam Böreği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Erzurum Su Böreği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Arnavutların süper lezzetli el açması laknur (Arnavut böreği) böreğini siz de çok kolay hazırlayabilirsiniz.
Bir tavaya yağ alınır hardal tohumu ve kimyon tohumu patlayana kadar kavrulur ve soğanla sarımsak eklenir. Diğer baharatlar da eklenerek kavrulur. Haşlanmış ve küp küp doğranmış patates ve haslanmış bezelye eklenir ve kavrulur. Patatesler kavrulurken kaşıkla hafif bastırılarak ezilir.
Punjabi Samosa, Hindistan mutfağında karşımıza çıkan tanınmış bir lezzet. Patates, bezelye veya et ile hazırlanan iç harcıyla ve çıtır çıtır tadıyla favorilerinizden biri olacak. Eğer farklı bir lezzet denemek isterseniz, samosa güzel bir alternatif.
Fransız tarihçi Madeleine Ferriere'nin bilim dünyasında kabul gören iddiasına göre bu yiyecek Fransız Devrimi'nden bir süre önce Paris'teki Pont Neuf'de sokak satıcıları tarafından icat edilmiştir. Bir diğer görüş ise patates kızartmasının Belçika'nın güneyindeki Namur'da icat edildiğidir.
Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir. En sonunda tüm türler Peru'da ekilmeye başlamıştır.
Bunun için patatesleri, dilimledikten sonra 1-2 damla sirke damlattığınız buz gibi soğuk suyun içine atın. Patatesleri bir süre bu suda bekleterek sertleşmesini sağlayacak, daha iyi kızarmasını sağlayacaksınız.
Recai Böreği, kıyma ve küflü peynirin ateşle eşsiz buluşması ile oluşur. Bu hamur içi, özen ile açılan hamur bezelerinin üzerine yerleştirilerek Konya usulü taş fırında özenle pişirilir. Konya'da ve Türkiye'de Recai Böreği denilince ilk akla gelen Halk Etliekmek sunduğu eşsiz lezzet ile sizlerin beğenisini kazanmıştır.
Gazel böreği, kışın mangalda kömür üzerinde veya büyük yer ocaklarda odun yakılarak, odundan köz haline gelmiş ateş üzerinde kenarları çevrilerek pişirilir. Bu, fırında pişirilenden daha yumuşak ve nefis olur. Hamurun yumuşamaması için içine konulan malzemenin soğuk olması gerekir. Bu böreğin kalını iyi olmaz.
Yöresel tatlarıyla ünlü olan Hatay mutfağının en sevilen tariflerinden biri de tatlılarının dışımda Kaytaz böreğidir. Kaytaz böreğinin yapımı oldukça kolay olmakla beraber bireyin severek tüketebileceği ve misafirlerine ikram edebileceği bir tariftir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri