Şampuanı dairesel hareketlerle yaklaşık 20 saniye boyunca uygulayın. Şampuanın saç tellerinizden uçlara doğru akmasına izin verin. Şampuanın aksine, saç kremi yalnızca saçlarınıza ve saç uçlarına uygulanmalıdır. Saç kremini 5 ile 7 dakika arası saçlarınızda tutun.
Şampuanı masaj yaparak saç derine uyguladıktan sonra (kepek şampuanı çok kurutucu olduğundan onu saç tellerine bulaştırma), durulamadan önce en az 5 dakika bekle. Uzmanlar, kepek şampuanını duruladıktan sonra saçı normal şampuan ve saç kremi ile yıkamayı önerir.
Saçlarda bulunan yağın tam anlamıyla çözünmesi için saçların banyoda en az iki kez şampuanlanması gerekmektedir. Aşırı şampuan kullanımında ya da her gün şampuanlanan saçlarda ve saç derisinde yan etkiler görülmesi mümkündür. Yapılan kısa bir duşla temiz saçlara sahip olmak mümkündür.
Saçınızı ne kadar sık yıkarsanız saç köklerinizin o kadar çok yağ ürettiği konusunda da uyarıyorlar. Saçınızın kirli olması bir avuç dolusu şampuan kullanmanızı gerektirmez. Örneğin orta uzunlukta bir saçınız varsa en fazla ceviz büyüklüğünde bir şampuan miktarı uygun olacaktır.
Ancak etkisi en az 2 ay sonra görülmektedir. Şampuanlar da aynı şekilde en az 2 ayda etkisini gösterecektir. Bu nedenle sık sık şampuan değiştirilmemelidir.
İlgili 19 soru bulundu
Saç bakım uzmanları en doğru şampuan miktarının sadece 10 kuruşluk bozuk para kadar olduğunu söylüyor. Saçınızın kalınlığına göre miktarı bir damla daha artırabilirsiniz de. Saçınızı yıkarken de önce saç diplerine masaj yaparak başlayın sonra kulan arkasında kalan kısımlardan saç uçlarına doğru devam edin.
“Her gün şampuanlanırsanız, saç derinizi tüm doğal yağlarından sıyırır ve kuru, kırılgan saçlara yol açabilir” diyen ünlü kuaför, 'Kuru veya yıpranmış saçlar en fazla haftada iki kez yıkanmalıdır. Eğer saçlarınız zarar görmüşse, haftalık yıkama sayısı daha da azaltılmalıdır' dedi.
Kuru veya hasarlı saçlar: Bunun hasar ve kuruluk seviyesine bağlı olduğunu belirtmek ile birlikte, her beş ila yedi günde bir şampuanlamayı öneriliyor. Kıvırcık saçlar: Maksimum saç büyümesi için haftada bir kez saç yıkama önerilir. Temizlemenin ardından saç kremi ile saçları nemlendirmek de önemlidir.
Çoğu kişi duşta saç taramanın saçlara iyi geleceğini düşünse de aslında duşta saçları taramak saçlara zarar vermektedir. Duş esnasında ıslanan saçlar daha zayıf ve nemli yapıda oldukları için kırılmaya daha müsait olurlar.
Şampuanlar Nasıl Kullanılır? Ilık veya soğuk su ile saçı ve saç derisini ıslatın (sıcak su saçı ve derisini kurutur). Avuç içine bir miktar şampuan alın; ellerinizle ovuşturduktan sonra şampuanı saçınıza sürün ve parmak uçları ile saç ve saçlı deriye masaj yapın ve durulayın.
Bir de her zaman aynı şampuanı kullanmayın. Kendinize iki çeşit ürün seçin ve onları dönüşümlü olarak kullanın. Aynı şampuanı uzun süre kullanırsanız, saçınız alışır ve tepki vermemeye başlar. Banyo suyunuz mümkün olduğu kadar ılık olmalı.
Saçların aşırı derecede yağlı olduğu durumlarda bunun yapılabileceğini fakat, genel anlamda en fazla iki kez şampuanlama yapılması gerektiğini belirtiyor. Dermatolog Dr. Leah Ansell'e göre, çoğu insan için iki yıkama bile gereksizdir, çünkü bu uygulama saçınızın bazı yararlı yağlarını kaybetmesine neden olabilir.
Saçlarınızı her gün şampuansız yıkayın. Ancak saçlarınızın doğal yağları ile beslenmesini sağlamak için sık sık yıkanmanız lazım. Saçlarınızın sürekli yıkanması saç boyanız çok hızlı akmasına neden olur. Şampuanla yıkanmamış saçlar demek kurumayan saçlar demektir.
Duş sırasında vücudunuzdan önce saçınıza kullandığınız şampuan veya saç kremi ciltte tahrişe ve sivilce oluşumuna neden olabilir. Bundan kaçınmak ve cildinizden kalan saç kremi ve şampuanı temizlemek için önce saçınızı şampuanlayın daha sonra ve saç kremi uygulayın.
Ayrıca saç derisinde pullanma, tahriş, kaşıntı hatta kepek problemlerine yol açabilir. Bu sebeple her gün saç yıkamaktan kaçınmalıyız. Sağlıklı saçlar için saç yıkama sıklığı haftada 3 kere olmalıdır. Ancak aşırı yağlanan saçlara sahipseniz haftada 2 kere yıkayabilirsiniz.
2) Saçları yıkamamak sağlıklı bir yaklaşım
Ancak saçı uzun süre yıkamamak da sanılanın aksine hiç sağlıklı değil. Çünkü dış ortamdan saçımıza yapışan toz ve kir gibi maddeler saçların sağlıklı yapısını bozarak donuk ve mat görünmesine, zor şekillenmesine ve koparak dökülmelere yol açabiliyor.
Bu esnada saçlarınızın yapısına, ihtiyaçlarına ve sorunlarına yönelik saç bakım ürünlerinden yardım almanız gerekir. Fakat saçları her gün yıkamanın, onların sağlıkla uzaması açısından herhangi bir etkisi yoktur. Aksine, gereğinden sık saç yıkamak saçlarınızın yağ dengesini bozabilir.
SAÇLAR ÇOK DAHA ÇABUK YAĞLANIR
Temiz saç için şampuan gerekli olsa da uzun vadede saçları daha çabuk yağlandırır. Saçınızı ne kadar çok yıkarsanız, saç deriniz o kadar çok yağ üretir. Saçınızı daha az sıklıkta yıkamak aslında yağlanmayı geciktirmenin anahtarıdır.
Maalesef eski bir aile alışkanlığı olarak gece yıkanılır ve saçlar tam kurumadan yatılır. Saçlar ıslakken zarar görmeye daha elverişli olurlar. Kırılma ve kopma gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız yatmadan önce saçlarınızın iyice kuruduğuna emin olun.
- HAFTADA 3 GÜN YIKAMANIZ YETERLİ: Saçları sık yıkamak, derideki koruyucu bakterileri yok ederek dökülmelere neden oluyor. - KIL FIRÇA KULLANIN: Sık ve sert fırça kullanmaktan kaçının. Saçlarınıza zarar vermeyecek yapıda olan, tercihen kıl fırça ile tarayın.
Yararları da vardır. Ama aşırı klor sağlık açısından yararlı değildir. Saçların klorlu sularla yıkanması saçlarda renk bozulmalarına, kolay kırılganlığa ve matlığa neden olur. Minerallerden zengin sularda saçlarda matlaşmalara neden olur" ifadelerini kullandı.
Sabuna mahlep, kakule sandal, öd ağacı gibi seçilen kokulu maddeler katılır ve saçların temizlenmesi için kullanılırdı.
Kimisi karbonatı suyla karıştırıp saçına sürüyor, ama ben direk ıslak saça sürmekten daha memnun kaldım. 2-3 dakika saçta beklettikten sonra suyla çalkalıyorum :) Eğer normalde daha kuru saçınız varsa elma sirkesini sürmeyi de deneyebilirsiniz krem niyetine.
Elbette bu sorunun cevabı, saç yıkama sıklığınıza göre değişiklik gösterir. Ancak genelde bir katı şampuan 1-2 ay kadar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri