Örtük öğrenme, "öğrendiğinizin farkında olmadan öğrenme" olarak tanımlanabilir. Yani bilinçsiz bir öğrenme türü. Eğer bilinçsiz şekilde öğrendiğiniz şey, doğada veya etrafınızda var olan örüntülerse (mesela kendisini tekrar eden diziler, düzen, vs.), buna örtülü örüntü öğrenmesi deniyor.
Doğduktan sonraki süreçte, ana dilimizi öğrenirken meydana gelen gelişmeler konusunda hemen hemen hiç birimizin kesin bir anısı bulunmamaktadır. Genellikle farkında olmadan meydana gelen bu öğrenme şekli ikinci dil edinim teorilerinde “implicit (örtük) öğrenim” terimi ile ifade edilmektedir.
Farkına varmadan, ödül olmadan, bilinçsizce yapılan öğrenmedir. Kişi ihtiyaç durumuna kadar bu öğrenmenin farkında olmaz, ihtiyaç ortaya çıktığında bilginin farkına varır. Örn. Her gün aynı yoldan evine giden bir kişi, yol üstündeki mağazaları görür, ancak farkına varmadan etraftaki bilgiyi zihnine kaydeder.
Gizil(Örtük) Öğrenme
Dikkat etmeden, özel bir çaba sarf etmeden gerçekleşen öğrenmedir.
Okul müfredatında yer alan, sosyal ve psikolojik etkileşime dayalı her türlü eğitici etkinlik ve çalışma örtük program olarak nitelendirilir. İlk kez İngiliz sosyolog Philip Jackson tarafından kullanılan örtük program terimi, günümüzde modernize edilerek uygulanmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Eğitim öğretim ve ders programında yazılı olarak yer almayan özellikler ise örtük program kapsamındadır. Örneğin: yazılı, çizili, planlı, gerçekleşmesi gereken sosyal etkinlikler, eğitsel kol çalışmaları, okul gezileri, okul içi ve dışı planlı etkinliklerdir ve eğitim programının kapsamındadır.
Örtük programın girdileri öğrenci, öğretmen, yönetici, personel ve velilerin özellikleri, toplum özellikleri, eğitim ve öğretim programının özellikleri, fiziksel ortam, materyaller ve kurallardır. Örtük programın amaçları ve çıktıları bilişsel, bilişötesi, duyuşsal ve devinişsel kazanımlardır.
Örtük program olarak adlandırılan bu program, okullarda uygulanan eğitim programlarında belirtilen amaç ve etkinliklerin dışında öğrenme-öğretme süreci içerisinde ortaya çıkan bilgi, fikir ve uygulamalar şeklinde tanımlanmaktadır.
Örtük öğrenme, "öğrendiğinizin farkında olmadan öğrenme" olarak tanımlanabilir. Yani bilinçsiz bir öğrenme türü. Eğer bilinçsiz şekilde öğrendiğiniz şey, doğada veya etrafınızda var olan örüntülerse (mesela kendisini tekrar eden diziler, düzen, vs.), buna örtülü örüntü öğrenmesi deniyor.
Yazar, belli başlı konular hakkındaki görüşlerini açık bir dille ifade eder. Açık iletilerden oluşan metinlerde söz sanatlarına da çok fazla yer verilmez. Temel amaç, yazarın görüşlerini okura aktarmasıdır. Anlamın kapalı ya da yoruma açık olduğu ifadeler ise ''örtük ileti'' olarak nitelendirilir.
Duyuşsal öğrenme: Kişinin öğrenmesi gereken olguların sadece okulda değil, sosyal yaşamda ve aile hayatında öğrenme durumu duyuşsal öğrenme olarak bilinir.
Sultan maymun deneyi
Etrafına dikkatlice bakındıktan sonra bakınır. Belli bir süre geçtikten sonra kutuları üst üste koyarak muza ulaşır. Sultan maymununun çözüme ulaşması içgörüsel öğrenme (sezgisel öğrenme) ile sağlanmaktadır.
Örtük bellek, “önceki yaşantının, sonraki davranışımızı, bilinçli bir farkındalık olmadan etkilemesidir” diye tanımlanır (Curran&Schacter, 1997; Dolan, 2000; Roediger&McDermott, 1997; Schacter,1995).
Örtük program, eğitim süreçlerinde uygulanan bir yöntem olup, öğrencilerin sosyal ve psikolojik gelişimine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu program, çeşitli bağlamlarda kullanılarak öğrencilerin formal öğretim süreci içerisinde kazandığı değer, norm ve inançların sosyal ilişkiler açısından ele alınmasını amaçlar.
Örtük tutumlar, bir nesneye veya kendine yönelik farkındalık olmadan gerçekleşen değerlendirmelerdir. Bu değerlendirmeler olumlu veya olumsuz olmak dışında, kişinin farkında olmadığı birçok davranışa etkisi olabilir.
Uyarana verilen tepkinin miktarı, yönü ve süresini düzenleyen, itina ile ayarlanmış hareketlerin kazanmasına motor beceri öğrenme diyebiliriz.Örneğin tenis oynama becerisi anlık olarak değişen uyaranlara tepki olarak hassas ve doğru hareketleri uygulamayı içerir.
[1] Söylenen ifadede yer almayan ancak cümlenin anlamından diğer yargıların gizlenmiş olarak belirtilmesine örtülü anlam denir. Bu tip cümlelerde kıyaslamalara , aşamalı durumlara yer verilebilir. Ağırlıklı olarak “de” bağlacı kullanılır. Hava bugün daha güzel.
Örtülü anlam: Cümlede açık şekilde söylenmediği halde, cümledeki bazı ifadelerden ya da cümlenin anlamında ortaya çıkan duruma örtülü anlam denmektedir.
Örtülü anlam unsurları içinde yer alan aktarma, ana dili öğretiminde metnin derin yapısının çözümlenmesine olanak sağladığı gibi estetik zevki ve yaratıcı düşünmeyi de geliştirmektedir.
Örtük/Gizli/İnformal Program
Bir eğitim programındaki resmi programda yer almayan, planlı olmayan, kast edilerek kazandırılmayan ve yazılı olmayan programdır.
Ders programlarının bütününün adıdır. Öğretim programlarına “okul programı” da denilir. örneğin; ilkokul programı, ortaokul programı, lise programı, lisans programı, yüksek lisans programı vb. Eğitim programının temel öğeleri, aynı zamanda, öğretim programının da temel öğelerini oluşturmaktadır.
Literatürde gölge veya saklı program olarak da bilinen "örtük program", resmi programda yazılı olmayan ancak öğrenci davranışlarını etkileyen örtülü mesajları kapsar. Sosyal öğrenmelerle ilgili olan örtük program, resmi programla uyumlu veya uyumsuz olabilir.
Örtü sistemi, hayvan anatomisinde sıklıkla bir hayvanın en büyük organ sistemidir. Deri, saç, tüyler, pullar, tırnaklar ve deri bezleri ile onların ürünlerini (ter gibi) kapsar. Dış çevre ile vücudu ayırır ve vücudu dış çevreye karşı korur.
ÖĞRETİM PROGRAMLARI. Resmi düzeyde hükümet ya da okul yönetimi tarafından oluşturulan, amaçlar, hedefler, içerik, yöntem ve değerlendirme öğelerinin açık şekilde yazıldığı ve öğretimin bu plana göre yapılmasını öngören program.
Öğretim programlarını geliştirme çalışmaları Millî Eğitim Bakanlığı'nın ilgili birimleri ile koordineli bir şekilde gerçekleştirildi. Öğretim programları ilgili genel müdürlüklerin koordinatörlüğünde temsilciler, öğretmenler, eğitim uzmanları ve akademisyenlerden oluşturulan komisyonlarca hazırlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri