Sabun, şampuanlarınve temizlik ürünlerinin hepsi yüzey aktif maddelerdir.
Yüzey aktif madde (sürfaktan), hidrofilik ve hidrofobik kısımlarda oluşan, suda çözündüğünde yüzey gerilimini etkileyen kimyasal bileşiktir. Yüzey aktif madde, sabun, deterjan, ıslatıcı maddeler ve emülsiyon oluşturan maddeler için kullanılan genel bir isimdir.
Deterjanlarda en yaygın kullanılan yüzey aktif madde olarak bilinen anyonik aktif maddeler, suda çözündüğünde eksi yüklü iyon oluşturur. Anyonik aktif maddelerin hidrofil uçları eksi, yani anyon yüklü olduğundan, yüzey gerilimini azaltarak deterjanların işlev görmesini sağlar.
Deterjan genel anlamıyla, bazı malzemelerin temizlenmesinde kullanılan maddeler olarak tanımlanabilir. Deterjanlar; yüzey aktif özelliğe sahip organik maddeler ve temizlemeye yardımcı diğer kimyasallardan oluşurlar.
Sabun yüzey aktif maddelerin kategorisine girer.
İlgili 15 soru bulundu
Yüzey aktif maddeler (Sürfektan) kire, yağa (mikrop) yapışıp suyla atan maddelerdir, böylece onları cildinizden veya saçınızdan durulayabilirsiniz. Sabun, şampuanlarınve temizlik ürünlerinin hepsi yüzey aktif maddelerdir. Her endüstride kullanılmaktadır. Anyonik YAM Köpük oluşturma ve ıslatma özelliklerine sahiptirler.
Noniyonik aktif maddeler, herhangi asit ya da bazik ortamlardan hiçbir zaman etkilenmedikleri için, bulaşık deterjanı, çamaşır suyu, kozmetik ya da diğer tüm sanayilerde en sık kullanılan yüzey aktif maddelerdir.
Sabun molekülleri polar ve apolar olmak üzere iki kısımdan oluşur. Sabun molekülünde baş kısım polar, kuyruk kısmı ise apolardır. Ellerimizi yıkarken sabunun uzun hidrokarbon zincirlerinden oluşan apolar kısımları yine apolar olan kirlere tutunur hatta onları çevreler, polar kısımları ise su molekülleri ile etkileşir.
Deterjanların içinde, yüzey aktif maddeler, ağartıcılar, enzimler, polimerler, zeolit, optik parlatıcılar, parfümler, sülfat, karbonat gibi maddeler var.
Çözücünün yüzey gerilimini düşüren maddeler yüzey aktif, değiştirmeyenler ise yüzey inaktif olarak isimlendirilmektedir.
*Non-iyonik yüzey aktif maddelerde; etilen oksit veya propilen oksit grupları bulunmaktadır (Şekil 4). *Amfoterik yüzey aktif maddeler; ortamın şartlar rına bağlı olarak sulu çözeltide hem anyonik hem de katyonik yüzey aktif madde özelliği göstermekr tedirler.
Deterjanlar genel tanımı ile herhangi bir yüzeyde bulunan kirleri çözen ortamdan uzaklaştıran kimyasal bileşiklerdir.
Deterjan maddelerinin, emülsiyonlama, sabunlaşma, ıslatma, dağılma, süspansiyon oluşturma, mineral birikiminin kontrolü, durulama yeteneği, korozif ve toksik olmaması gibi özelliklerinin bulunması gerekmektedir.
Deterjan, bilimsel olarak sodyum dodesil benzen sülfonat olarak adlandırılan ve C18H29NaO3S kimyasal formülüne sahip bir karışımdır.
Sabun ve deterjanlar yüzey gerilimini azaltır. Günlük hayatta evimizde temizlik maddesi olarak kullandığımız sıvı veya toz şeklindeki çamaşır ve bulaşık deterjanları, şampuanlar ve sabunlar suyun yüzey gerilimini azaltınca su molekülleri maddeyi daha çok ıslatır ve kirlere daha kolay nüfuz eder.
Sabun dediğimiz ürün aslında en anlaşılır şekli ile; yağ asitlerinin, bazik bir madde olan kostik kullanılarak, ısının manüpilasyonu ile, reaksiyonun hızlandırılıp, tuza ve suya dönüşmesi olayıdır. Burada elde ettiğimiz “tuz” sabundur. Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur.
Su molekülleri polardır (hidrojenlerin bulunduğu tarafı kısmi pozitif, oksijenin bulunduğu kısmı ise kısmi negatif yüklüdür) ve bükülmüş bir yapıya sahiptir.
Bu iki molekül bir araya geldiğinde deterjan molekülünü oluştururlar. Bir bulaşık deterjanı molekülünün bir ucu hidrofilik bir ucu hidrofobiktir. Hidrofilik olan ucu siz bulaşıkları yıkarken su ile birleşen, polar bir yapıya sahiptir. Hidrofobik olan ucu ise gres ve yağ ile birleşen, polar olmayan bir yapıya sahiptir.
Labsa ve kostik (NaOH) pH'ın ayarlanmasında kullanılır ve cilde zarar vermesi önlenir. Deterjanın nötr olması istenir. pH = 6,5-7 civarında olmalıdır. Nötrleşmeyi sağlamak için de labsa ve kostik önemli bir maddedir.
MBAS testi, anyonik yüzey aktif maddeler ve metilen mavisi olarak tanımlanan katyonik bir boyadan oluşan iyon çiftlerinin ortaya çıkışına ve bu maddelerin su fazından organik faza taşınmasına dayanır. MBAS tayini için su numunesi ve metilen mavisi bir araya getirilir. Metilen mavisi, katyonik bir boyadır.
biyolojik deterjanlar ne demek? (Yun. bios: hayat; logos: bilim) Hücrelerin parçalanması, çözülmesi, zarların daha sıvı hâle getirilmesi ve temizlik için kullanılan, yapay ya da doğal olarak bulunan, iyonik deterjanlar (sodyum dodesil sülfat vb.), iyonik olmayan deterjanlar (triton vb.)
Yemek borusunda en çok yanık oluşturan yakıcı madde yağ çözücülerdir (Bulaşık deterjanları vb.). Ülkemizde son yıllardaki ciddi özofagus (yemek borusu) yanığı ve darlığının en sık nedeni sodyum hidroksit içeren yağ çözücülerdir. Bunların ev temizliğinde kullanılması, yanlışlıkla içilme olasılıklarını arttırmıştır.
Çamaşır deterjanları ve sabunları
Deterjanlar doğada tamamen parçalanmazlar. Su kaynaklarına karışarak nehirleri ve denizleri kadmiyum ve arsenik gibi zehirli ağır metallerle kirletirler.
Kimyasal temizlik malzemeleri genel olarak 5 e ayırdık. Bunlar: sabun ,deterjan, çamaşır suyu,çamaşır sodası,tuz ruhu dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri