Günahlardan arınmayı sağlayan bir diğer yöntem ise günah itirafıdır. Bu anlayışa göre günah işleyen kişi bir din adamı önünde, din adamının bulunmaması halinde ise salih bir kişi önünde günahını itiraf etmelidir.
İtiraf sakramenti halk arasında "Günah çıkarma" olarak bilinen Katolik ve Ortodoks Kiliselerinde kabul edilen 7 Temel Sakramentlerden biridir. Vaftizden sonra işlenen günahların, kişinin ölümcül günah veya hafif günahlarının bütününün, kişinin pişman olması sonunda bir papaza günahlarını itiraf etmesidir.
Kutsal perşembe günü yılda en az bir defa papaza günahlarını itiraf etme yükümlülüğünü üstlenmiş Katolik ve Ortodoks Kilisesine bağlı Hıristi- yanlar; tövbe ettikleri günahı bir daha işlememeye azmetmekte, içtenlikle piş- manlık duygularını ifade etmektedirler.
Kişi kilise İhtiyarına/Önderine günahını itiraf eder ve birlikte Rab'bin bağışlaması ve kişinin tövbeye yaraşır meyveler vermesi için dua edilir. Ancak kalbini kırdığımız ya da üzdüğümüz biri varsa, bizi günaha düşüren bu eylemimizi Tanrı'ya itiraf ederek af dilemek yeterli olmaz.
İlgili 28 soru bulundu
Bunlar kibir, şehvet, haset, oburluk, açgözlülük, tembellik ve öfkedir. Hıristiyanlıkta günah anlayışı ve tasnifi, yedi ölümcül günahın tarih içinde şekillenmesi ve Hıristiyan literatüründe nasıl ele alındığı çalışmamız boyunca incelenecektir.
Günah Çıkarma - Barışma - Günah İtirafı, Hristiyanlık inancına göre insanların günahlarını bir Peder'e itirafını müteakiben günahların bağışlanmasından oluşan uygulama.
Asli günah olarak tanımlanan ilk günah, insanın düşüşünden bu yana insanlığın var olduğu günahın doğasına ilişkin bir Hristiyan görüşüdür. İlk günah, Adem ve Havva'nın Aden'deki günahından, iyiyi ve kötüyü bilme ağacından yasak meyveyi yemedeki itaatsizlik günahından doğdu.
İslam aleminde kuzen evlilikleri kabul görürken, kardeşle, amca, teyze, dayı, hala gibi akrabalarla ve sütanne ile evlenmek yasaklanmıştır. Bütün Hıristiyan aleminde ise halen birinci derece kuzen evlilikleri kabul edilmemekte ve böyle evlilikler için katolik kilisesinden özel izin almak gerekmektedir.
Batılı devletlerde dinî nikâh
Birçok batılı devlette, özellikle Hristiyan toplumlarında, din adamlarının dinî nikâhın yanı sıra resmî nikâhı da yapma yetkisi vardır.
Hristiyanlıkta İsa, birçok ana akım Hristiyan mezhebinde Üçlü Birlik'teki ikinci figür olan Oğul Tanrı'dır.
Hristiyanlık tarafından kabul edilen İsa inancı, İsa'nın çarmıhta ölmesi, üçüncü günde ölüme galip gelerek dirilmesi, Tanrı'nın katına yükseltilmesi, onun sağ yanına oturması ve dünyanın sonuna doğru Tanrısal krallığı tesis etmek üzere yeniden yeryüzüne ineceği inancı üzerine kuruludur.
Hristiyanlık, teslis adı verilen inanç üzerine kuruludur. Bu inanca göre Tanrı'nın kendini açıkladığı üç kimliği vardır: Baba, Oğul ve Kutsal Ruh.
Hıristiyanlar için vaftiz, bütün günahlardan arınma, yeniden doğma, Mesih ile bütünleşme ve Kilise'ye katılma vasıtasıdır. Vaftiz, genellikle din adamları tarafından icra edilse de her Hıristiyan vaftiz yapabilir. Önemli olan vaftizin “Baba, Oğul, Kutsal Ruh” adına yapılmasıdır.
Asli günah inancı, Hıristiyanlıkta bu dinin inanç ve ibadet esaslarıyla, hem direkt hem de dolaylı olarak ilişkili olan ve asırlardır tartışılan bir anlayıştır. Bunu, ilk başta Hıristiyanlığın inanç esası haline getiren kişinin Pavlus olduğu da ortadadır.
1.1 Hristiyanlık, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının ve medeniyetlerinin kesişim noktasındaki eski Filistinde doğup yaşamış ve orada vefat etmiş olduğu bilinen Yahudi asıllı İsa'nın şahsında kaynağını bulmaktadır.
“Dinimizde, kuzen olarak nitelendirilen, amca, dayı, hala ve teyze çocuğuyla evlenmesi caiz görülmüş ama çok da tavsiye edilmiş de değil. Uzak evlilikler tavsiye edilmiş. Ama sınır odur.
Bir kişinin amcası, dayısı, teyzesi, halası ile evlenmesi yasaktır. Bir kişinin yeğenleri ile yani kardeşinin çocukları ile evlenmesi yasaktır.
Amca, teyze oğlu, dayı, hala kızı ile evlenmek hem sosyal hem de tıbbi açıdan sakıncalı durumlar yaratabilmektedir. Ancak 2. Kuşak olan torunlar arası evlilik de genetik hastalık riskinin devamı açısından sakıncalıdır.
Âdem günah işler, farkına varır ve tövbe eder. Bu, insana nasıl tövbe edileceğini öğretir. Tersine, Şeytan nasıl yanlış yapılacağına örnektir. Âdem'in günahı zaten Allah tarafından bağışlandığı için, insanda ilk günahın hali yoktur.
İsa'nın Tahrif Edilen Mesajı
Teslis, inkarnasyon, kefaret doktrinleri ile İsa-Mesih'e iman merkezli kurtuluş öğretisiyle ön plana çıkan ve günümüzde iki milyarı aşkın mensup kitlesiyle dünyanın en yaygın dinsel geleneğidir.
Vaftiz genellikle doğumun ilk haftası sonunda yapılır. Bu gelenek Hz. İsa'nın, "Her doğan çocuk doğumunun sekizinci gününde vaftiz edilmelidir, vaftizsiz Cennet'e girmek mümkün değildir."
Köken bilimi. Vaftiz sözcüğü "suya batırmak, yıkamak" anlamlarına gelen Yunanca βαπτίζω (vaptizo) sözcüğünden türemiştir. Farsçadan Türkçeye geçen abdest sözcüğü ile Yunancadan diğer dillere geçen vaptismos sözcüğü arasında büyük benzerlik vardır.
Kişiler, günahlarının affı karşılığında papaza bir miktar para öderler ve karşılığında cennette yerleri olduğuna dair belge alırlarmış. Endüljans adı verilen bu belge o dönem insanları arasında bir statü göstergesiymiş. aslı indulgence olan bu kelime bir inanış içinde kullanılır...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri