Yıllık ortalama en yüksek sıcaklık 18 °C, en düşük sıcaklık 14 °C ' dir. Yıllık ortalama sıcaklık 15 0 C'dir. Yıllık ortalama yağış ülke ortalamasının üzerindedir (676,5 mm).
Buradaki Page 14 Samsun İlinin Fiziki Durumu ve Avantajları 7 dağların etkisinden dolayı kışlar soğuk, yağmur ve kar yağışlı, yazlar ise serin geçer.
En düşük sıcaklık ortalaması 10,9 0C'dir.Yıllık Deniz suyu sıcaklığı ortalaması 16,4 0C'dir.Yıllık toplam yağışlı gün sayısı 135'dir.Ortalama açık gün sayısı 48'dir. Bulutlu gün sayısı 238'dir. Kapalı gün sayısı 79'dur.
Karadeniz Bölgesi'nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en gelişmiş şehri olan Samsun kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerden biridir.
Samsun tarihi, tarih öncesi dönemde Eski Taş Çağına kadar uzanır ve buradaki ilk yerleşik topluluğun izlerine günümüzden yaklaşık 7 bin yıl önce rastlanmıştır. Yerleşim geçmişi MÖ 60.000 yılına dek uzanan Samsuna yerleşen ilk topluluk MÖ 5000-3500 arasında buraya gelen Kaşkalardır.
İlgili 34 soru bulundu
İlkadım genellikle ılıman bir iklime sahiptir. Sahil şeridinde Karadeniz ikliminin etkileri görülür. Bunun için sahil şeridinde yazlar sıcak, kıslar ilik ve yağışlı geçer. İç kesimler buradaki dağların etkisinden dolayı kışlar soğuk, yağmur ve kar yağışlı, yazlar ise serin geçer.
Samsun tarihi, tarih öncesi dönemde Eski Taş Çağı'na kadar uzanır ve buradaki ilk yerleşik topluluğun izlerine günümüzden yaklaşık 7 bin yıl önce rastlanmıştır. Yerleşim geçmişi MÖ 60.000 yılına dek uzanan Samsun'a yerleşen ilk topluluk MÖ 5000-3500 arasında buraya gelen Kaşkalardır.
Anadolu Selçukluları zamanında Samsun`un Müslüman yerleşim yerleri 1.185 yılında Anadolu Selçuklu hakimiyetine geçmiştir. İlk defa Amisos ismi Selçuklular tarafından Samsun olarak değiştirilerek kullanılmaya başlanılmıştır.
Meşhur Samsun pideleri, nokul tatlısı, fasulye turşusu, Samsun simidi, çeşitli reçel ve marmelatları arasından istediğinizi seçerek yanınıza alabilirsiniz. Bunun yanı sıra, Samsun'da bulabileceğiniz doğal ürünler de vardır.
Samsun lahana, taze fasulye, turp ve biber üretiminde 1. sırada yer alırken ve biber üretiminde 2. sırada yer almıştır. Samsun'da en çok ekilen ürünler biber, yeşil fasulye, lahana, pırasa, domates, karpuz, kavun, patlıcan, marul, ıspanak, karnabahar gibi sebzelerdir.
Samsun, Karadeniz'in en önemli deniz ticaret noktalarından biri olduğu gibi aynı zamanda tarihi, doğal ve turistik alanları ile de karşımıza çıkıyor. Her sene binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Samsun birçok mavi bayraklı plajı da bünyesinde bulunduruyor.
Her sene yerli ve yabancı on binlerce turiste ev sahipliği yapan Samsun'da aynı zamanda deniz, kum, güneş üçlüsünün keyfini çıkarabileceğiniz birçok plaj ve beach bulunmaktadır.
Ülkemizde 6360 sayılı yasaya göre büyükşehir olan her ildeki tüm ilçeler merkez ilçe olma statüsüne erişmektedir ve büyükşehir olan Samsun' daki bütün ilçeler de yasaya göre merkez ilçe sayılmaktadır. Buna göre Samsun merkez ilçeleri arasında yer alan ilçeler şu şekildedir. Atakum, İlkadım, Canik, Tekkeköy' dür.
Haritadan da görüldüğü gibi Samsun ili kent merkezi II. Derece deprem bölgesinde, Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçeleri I. Derece deprem bölgelerinde, Alaçam,Terme, Bafra Çarşamba ovaları III. Derece deprem bölgelerinde yer almaktadır.
Samsun, tam da bu sebeplerle A+ geçer notuyla Türkiye'nin öğrenci dostu şehirleri arasında sıralanıyor.
En fazla nüfusa sahip olan ilçesi İlkadım olup ardından Atakum ve Bafra gelmektedir.
Samsun, kara, hava, demir ve deniz yolu bağlantıları ile bölgede bir lojistik üs konumundadır. Karadeniz'in Anadolu'ya açılan kapısı durumunda olan Samsun, limanlarıyla deniz taşımacılığında ağırlığını arttırmaktadır. Samsun Limanı Karadeniz Bölgesi'ndeki en büyük ve demiryolu bağlantısı olan tek limanıdır.
Doğudan batıya doğru uzanan ve birbirinin devamı olarak görünen başlıca iki sıra dağ vardır. Bunlardan doğudakine Canik Dağları, batıdakine ise, Çangal Dağları denir. Canik Dağları : Büyük bölümleri Ordu ilinde bulunan Canik Dağlarının batı uçları Samsun topraklarında bulunur.
Türkiye İstatistik Kurumu Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2021 verilerine göre Samsun'da ikamet eden nüfusun 5'te 1'i diğer illere kayıtlı. Samsun'da dışarıdan gelenler arasında en çok Ordulu, en az Hakkarili yaşıyor. Başka illerin nüfus kütüğüne kayıtlı olup Samsun'da ikamet edenlerin başında Ordulular geliyor.
Eskiden şimdiki ilçenin yerinde Sarıcalı Mahallesi ile Kuşdoğanlı köyleri bulunurmuş. Burada 1370 yılında büyük bir panayır kurulmuş. Bu panayır Çarşamba günleri kurulduğundan “Çarşamba Pazarı” denmiştir (Çarşamba ismi buradan gelmiştir).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri